Моззарт обрадовао удружења из Козарске Дубице и Љубиња

У традиционалној акцији компаније Моззарт “Хуманитарни тикет у подне” освојена су још два добитка. Племенити кладионичари успјешно су одиграли тикете, а освојеним износима обрадовали су удружења која окупљају дјецу из двије општине у Српској.

Република Српска 04.08.2021 | 16:53
Моззарт обрадовао удружења из Козарске Дубице и Љубиња

Тренер Нижњег Новгорода, Зоран Лукић усрећио је Удружење породица са четворо и више дјеце “Свјетлост” из Љубиња. Први голгетер Суперлиге Србије, Милан Бојовић свој добитак донирао је Удружењу родитеља дјеце и омладине са посебним потребама "Растимо заједно", Козарска Дубица. И у једном и у другом удружењу не крију срећу због овог Моззартовог геста. 

-Пријатно смо изненађени овом донацијом, нисмо је очекивали, драго нам је што је Моззарт препознао потребе наше дјеце. Сада можемо да их увеселимо јер смо планирали излет, па ћемо новац утрошити на то или набавку адекватног материјала за радионице–каже Марија Арнаутовић, предсједница Удружења „Растимо заједно“ из Козарске Дубице.

Ово удружење основано је 2004. године на иницијативу родитеља дјеце са сметњама у развоју, а баве се њиховим оспособљавањем за свакодневни живот. Организују радно-окупационе радионице, баве се социјалном едукацијом, а имају и спортске активности које малишани највише воле. Менталне способности и моторику дјеце унапређују корективном гимнастиком и спортским играма у којима уживају два пута седмично. 

Тренутно имају 70 чланова, од којих је око 30 активних, а највећу пажњу посвећују дјеци из пет породица која имају тешку менталну ретардацију. Већина чланова је има комбиноване сметње у развоју, а, иако су узраста од десет до 30 година, њихов ментални статус је на нивоу малог дјетета. Због тога се дефектолог, психолог и спортски аниматор у овом удружењу веома труде да им живот учине љепшим и лакшим.

Скромну помоћ у раду добијају од општине Козарска Дубица, а самостално симболично зарађују продајом рукотворина које израђују вриједне руке малишана. Због тога им много значи подршка донатора међу којима је од сада и компанија Моззарт. 

Исто поручују и из Удружења родитеља са четворо и више дјеце "Свјетлост" из Љубиња. Ни они не крију одушевљење, посебно јер им је ово прва новчана донација након дуго времена. 

-Реакација на ову донацију је и више него позитивна. Заиста смо веома изненађени и овај новац нам је добро дошао. Наиме, од почетка епидмије вируса корона, нисмо имали прихода, па је ово прва новчана донација коју смо добили у протеклих годину и по дана. Зато нам то много значи и веома смо захвални Моззарту- каже Силвија Вујовић, предсједница Удружења родитеља са четворо и више дјеце "Свјетлост", Љубиње. 

„Свјетлост“ окупља вишечлане породице од 2007. године, а сада их има 40 међу којима је најбројнија породица са шесторо дјеце. 

У сарадњи са Удружењем 4+ Републике Српске и ресорним Министарством успјели су да добију бесплатне уџбенике за вишечлане породице чија су дјеца одлични ђаци. Сваке године се труде да малишанима обезбиједе новогодишње пакетиће, а за мајке четворо и више дјеце организују прославе поводом 8. марта. 

Раније их је финансијски подржавала општина Љубиње, а ове године су обезбиједили бесплатне вртиће за дјецу из вишечланих породица. Понекад, кажу, од хуманих људи добију прехрамбене пакете, а свака помоћ донатора, као што је ова из Моззарта, много им значи. 

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар