Шмитова понуда: Треба разговарати, нисам наиван!

"Моја понуда свима у БиХ је да све док постоје молбе и захтјеви да разговарамо ја ћу бити спреман. Понекад можда могу помоћи да људи почну разговарати ако до сада нису, да ја олакшам ситуацију", поручио је Шмит.

Босна и Херцеговина 04.08.2021 | 11:58
Шмитова понуда: Треба разговарати, нисам наиван!

"Окренимо се будућности. Они који желе бити дио ЕУ, морају поштовати европске директиве. Закон који се тиче сјећања на жртве је одавно стандард ЕУ и бит ће дио разговора о придруживању. Ви знате 14 предуслова Европске комисије, али морамо се суочити с рјешавањем хитних питања с којима се суочава БиХ. Морамо спријечити егзодус младих. Врло често чујем 'наша дјеца су отишла у иностранство'. То је добро у смислу да је добро имати размјену, али размјена значи и да се људи требају вратити, а вратит ће се када виде опцију за живот овдје", поручио је нови високи представник у БиХ Кристијан Шмит на конференцији за новинаре.

"Није само сједити и расправљати гдје је ко и када био. Задатак је шта урадити да се млади људи врате у БиХ. То су људи доброг знања, у БиХ има добра универзитетска структура када гледам са стране науке. На томе требамо урадити. То се не може наредити, на томе треба добро радити и то доводи до функционирања државе", додао је.

Како преноси Клиx, Шмит је рекао да ће све радити на основу Дејтонског мировног споразума.

"Осим ОХР и високог представника за коју постоји неоспорна законска основа у Дејтонском мировном споразуму, ја ћу се стриктивно држати тог споразума и видјети шта се може поправити на основу Дејтонског мировног споразума. Ријеч је о привременој позицији док дисфункционалности не буду ријешене. Не чекамо рај, нико нема идеалну ситуацију на свијету. Али важно је да функционише и на томе ћемо радити", мишљења је.

Шмит каже да понекад има дојам да постоји играње игара типа "Нећу ти дати то, а ти онда мени нећеш дати то".

"Хоћу да имамо заједнички интерес. Знајте, ја нисам наиван. Знам веома добро након 30 година рада у Њемачкој и ЕУ како ствари могу бити компликоване. Најдужа засједања министара су била када смо разговарали о риболову и квотама, то су било јако дуге ноћи у салама. Знам како је када сви желе да добију предност и то је нормално, ја то прихватам. Али у једном моменту кажемо, пријатељу, сјест ћемо и радити да дођемо до закључака. Обично сам тих човјек и опредјељен да три конститутивна народа буду апсолутно политички на истом нивоу. Не бих требао рећи да нисам ничији пријатељ. Рекао бих да сам политички пријатељ опредијељених Срба, Бошњака и Хрвата и наравно Осталих јер знате да постоје пресуде Европског суда које до сада нису проведене", казао је.

Дотакао се и Америке.

"За САД можемо рећи да су се вратили у ЕУ и Западни Балкан. И на томе хвала предсједнику Јое Бидену. Он јако добро разумије ситуацију на Балкану, а то не можемо рећи за свако. И Велика Британија, без обзира на Бреxит, је опредијељена да се држе скупа са међународном заједницом у БиХ. На Лондон апсолутно можете рачунати, као и на друге европске пријестолнице. Као и на Канаду, Турску, Јапан. И Русија", изјавио је.

На крају је поручио да се ништа не може ријешити ако нема спремности да се разговара.

"Моја понуда свима у БиХ је да све док постоје молбе и захтјеви да разговарамо ја ћу бити спреман. Понекад можда могу помоћи да људи почну разговарати ако до сада нису, да ја олакшам ситуацију. БиХ неће постати централизирана држава, али њена функционалност се мора побољшати. Држава мора постати уједињујући елемент, она не може и не смије бити пријетња нити једном ентитету или кантону већ заједнички и уједињујући елемент. Ја ћу надоградити ентитете како би држава функционисала. Важно је имати добар рад и развој за све. Морамо ојачати заједништво, фокусирати се на заједничким тачкама, а не на разликама. Желим да се фокусирамо на лијепа времена", закључио је Шмит.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

СС

04.08.2021 10:07

Ко це код вас у Њемацкој радити ако би се сви вратили? Пропала би вам економија... ниси ти овдје због Босне и њеног народа. 12 година је био твој претходник и ста је урадио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2021 22:20

Децко ти неас благе везе, да пропадне Њемацка економија хахахахаха, То сто има насе диаспоре у Њемацкој све мозе стати у једну од фабрика рецимо БМWа и то у једну смјену хахаха у Динголфингу 18000 хиљада радника улази на капију. Везе ти немас глупо ми и сто ти објасњсвам зови у Лазима

Name

Хмммм

04.08.2021 10:10

Поништи наметнуто, и добићеш саговорнике. Ти би да разговараш на наметнутим темељима, то тешко иде. Наметнућемо па ћемо вас после звати да разговарамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

04.08.2021 10:39

А ста је данас у Београду?

Name

Ре

04.08.2021 10:45

А ста ти смета у наметнутом за разговор?

Name

Ре

04.08.2021 10:51

Цитав свијет има тај закон само би пецински народ да то понисти

Name

Иконас

04.08.2021 11:01

Хахаха бухахаха ти да неком несто намецес?? Знате ли ви цитати?? Ајд сто вас заступа пиљар, ал знате ли цитати?? Јбт који дебилизам, за извирни је Дејтон , а тај Дејтон управо је рекао ко је врховни тумац и ко је изнад говнара из три тора. Цитај ба, цитај и цути, ја да се питам давно бих вам се рекло гдје је коме мјесто од баје до цовица

Name

Стронгман

04.08.2021 11:07

Поништавање заборавити за све времена а можда и послије тога

Name

само србима наметано

04.08.2021 11:08

Јеси ли питао инцка сто је то радио на крају под оставком. Повуци наметнуто, тад цете имати саговорнике.

Name

ре хмммм

04.08.2021 11:10

Поштовати цивилизацијке норме и устав дрзаве зар је то компликовано?

Name

04.08.2021 11:37

Овде пролази само бахатост, некултура, нецивилизациско понасање...имал висе дна?...докле?....ста мислите ко нам је поставио ово норме? ајд да јавно и искрено поцнемо да говоримо...верујте бице нам лаксе

Name

Прле

04.08.2021 11:41

А ко це се вратити из уредјене економски моцне државе ,плате од 4,000 хиљаде еура на плату од 800 км и државу коју је приватизовала група лопова и криминалаца

Name

Е

04.08.2021 10:55

30 година ви нама просипате шупљу. Море марш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тхе Енд

04.08.2021 11:33

Ниси ВИсоки представник. Нема разговора. Иди одакле си досао !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правиммир

04.08.2021 11:41

Захвалити се Додику за све наметнуто. Ово је сада цијена формирања квази комисија са квази струцњацима да напису верзију догадјаја у Сребреници ‘95 супротну свим доказима и судским пресудама. Хвала госпо’н Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је цијена

04.08.2021 13:59

Квази медјународног суда. Осветницки суд неокапиталистицких понозмука, западног лазног демократског друства. Цекамо правду над српским зртвама ако није!

Name

КМЕТ СИМАН

04.08.2021 12:52

Па разговара ћете ал о пољопривреди рече наш вођа данас, живи били па видели оће ли наш вођа одржати ријеч

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер из Њемацке

04.08.2021 12:55

Господине Смите кад помињете младе и њихове одласке вани. Па колико ваших младих иде или сања да иде у Свицарску, Аустралију, Канаду, Америку. Из овог благостања како га ви називате. Колико само немачких медецински радника иде у Норвешка на рад јер је тамо много боље. Тога је било и бице. Па ви имате земље у ЕУ као што су ХР, ГР, РУ, БГ, И чијих је пола градјана у богатијим земљама запада, па кад хоћете БиХ ту зашто не објасните зашто је то тако са тим земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И. СА

04.08.2021 13:53

Уз дузно постовање, немате ви појма како се сада овдје пеца у мутном. А све муљ,ма зиво блато коме је управо (западна медјународна заједница доприњела).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

04.08.2021 14:22

Немој бити ко Инцко па на славу код Миле Додика већ режи све од самог старта а нек се они кобејаги љуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај од Сипине

04.08.2021 14:51

Знамо да ниси наиван. Ипак, твоје мјесто је БХ која је федерација Сарајевских кантона и Херцег Босне, тамо су неодговорни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Прле

04.08.2021 15:58

изадји из села мало у град,где се то зарадјује 4000 еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

04.08.2021 16:08

Постовани Господине Схмитх Са киме ви да разговарате то је све голи криминалац ,плацкас и ратни злоцинац то је само за хапсење а не разговор ,ако зелите помоци БИХ народима и ослободити их од терора прогласите вандредно стање ,позовите НАТО похапсите све По реду и доведите младе и образоване да поведу то друство у Будуцност без тога нема ниста само агонија се наставља

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН.. РОĎЕН..

04.08.2021 19:03

РЕ.. ГАЛЕБ.. ТО ЈЕ ПРАВÍ ОДГОВОР, ЗА ЧИСТУ ДЕСЕТКУ, САМО БОЈÍМ СЕ ДА ЈЕ ЗА НÁС КОЈÍ ЖИВИМО У ОВОЈ ДРЖАВИ ВЕЧ ОДАВНО КÁСНО, ЈЕР БРОД ТОНЕ КАО ТИТАНИК, БЕЗ ИЗГЛЕДА ЗА СПАС, САМО НÁС МОЖЕ СПАСИТИ. БОГ И МИ САМИ АКО ДОДЈЕМО ПАМĚТИ, СКИНЕМО ОВУ КРИМИНÁЛУ ЛОПОВСКУ ВЛАСТ НА ЧЕЛУ СА НАЦИОНÁЛНÍМ ВОДЈАМА. БАКИРОМ, ДОДИХХОМ И ЧОВИЧЕМ КОЈÍМА ОВО И ТЕ КАКО ОДГОВАРА,, ЗАВÁДÍ ПА ВЛАДАЈ,, СВЕ ДА БИ САЧУВАТИ СВОЈЕ ПОКРАДЕНО БОГАТСТВО, А НÁРОД КО. *ЕБЕ.. А НА КРАЈŮ И ТŘЕБА НÁМ ТАКО, У ПРÁВУ СУ ЈЕР МИ СМО ИХ ИЗАБИРАЛИ.. НАЖАЛОСТ....

Name

Директ

05.08.2021 04:42

Странци и страна интервенција овој земљи никад није добра донијела.