Њемачка затвара очи пред судбином својих стараца

О старим и немоћним људима у Њемачкој се брине и више од пола милиона страних његоватеља. Суд је пресудио да и они морају да буду плаћени као Нијемци, а то би значило или колапс или прелазак тих људи у потпуну илегалу.

Свијет 04.08.2021 | 07:20
Њемачка затвара очи пред судбином својих стараца

Старији господин већ три године је у инвалидским колицима. Његова супруга болује од Паркинсонове болести. Сами су у кући и њихов живот би био незамислив без његоватељице из Пољске. Она је ту за све: пере их и кува за њих, чисти кућу и мисли на лијекове и њихове термине код љекара. Живи у адаптираним подрумским просторијама у њиховој кући и за њу не постоји радно вријеме: увијек је ту.

И њен супруг ради исти посао, недалеко од мјеста гдје се она брине за ове њемачке старце. Њихова дјеца у Пољској одавно су кренула сопственим путем, а они се на сваких неколико мјесеци враћају на њихово сеоско имање у домовини.

У Њемачкој ради најмање 300.000, а можда чак и 600.000 таквих његоватељица и његоватеља. Поузданих бројки нема, јер се многи такви послови договарају „на црно“. Притом је у случају његоватеља са истока Европске уније, из Пољске, Бугарске или Румуније, бар њихов боравак у Њемачкој легалан. У сваком случају, таквих људи једноставно нема довољно да се подмири потреба у Њемачкој.

Стварност нема везе са законом

Зато има много таквих помоћника и из држава ван ЕУ. Али, кад је његоватељица нпр. из Украјине, онда ту постоји озбиљан проблем: шта ако јој се нешто догоди док ту ради? Зато постоје веома „креативна“ решења за њихово здравствено осигурање и запошљавање преко разних посредника, који – бар у теорији – покривају њихову социјалну заштиту.

Постоји много агенција – не само из Њемачке, већ и из Пољске или Румуније – које нуде услуге његовања старих и немоћних. Многи ипак највише верују кад некога нађу „преко познатих“. Јер не само да је то скупо – њемачка породица треба рачунати да ће је то коштати бар око 2.000 евра мјесечно – већ у том послу има и много других проблема. Не само да је проблем то што ангажовани често нису обучени за послове у његоватељству, већ и то што нема мало случајева да су они нетрагом нестали с накитом и вриједностима оних о којима је требало да се старају.

ДW је разговарао с једном таквом посредницом у ангажовању његоватеља. Она је медицинска сестра из Њемачке и жели да остане анонимна, јер је то чиме се бави на ивици закона. Каже да је све почело када је тражила његоватеља за своју болесну мајку, а сада се већ осам година бави таквим услугама за круг познатих људи. Иако се многи јављају за такав посао, није лако пронаћи особе које то заиста знају да раде, каже наша саговорница: „Бар 15 одсто оних који то желе да раде уопште нису подесни за тај посао. А ако је њихово прво питање у разговору: ’Колико код вас могу да зарадим’, онда одмах кажем: ’До виђења’.“

 

Медвеђа услуга немачког суда

Има и случајева где немачки послодавци неговатеље држе као да су робови, а јасно је да и они морају да буду одговарајуће плаћени. То је и мишљење највише немачке инстанце за радно право, Савезног суда за радне односе, који је недавно донео одлуку да и страни неговатељи док раде у немачкој морају да уживају иста права као и њихове немачке колегинице и колеге. То значи да морају да буду плаћени најмање колико је минимална надница у Немачкој.

Кад се помене та пресуда, медицинска сестра с којом смо разговарали хвата се за главу. У пракси то, каже, значи да готово ниједна породица у Немачкој то себи неће моћи да приушти. Кад би се бројали сви сати, то би било и 10.000 евра месечно. „Додуше, само мањи број њих заиста ради 24 сата на дан, а то значи да би у тим случајевима морале да се уведу три смене дневно.“ То опет онда значи – не једна, него три неговатељице у домаћинству, јер немачки закон јасно прописује и радно време.

„Такав модел никад неће моћи да функционише, а не може ни да се плати. А да и не говоримо да Немци уопште нису спремни да раде тај посао“, каже медицинска сестра. И додаје да је то и за људе из иностранства медвеђа услуга: „Њима је потребан тај посао, они тим новцем хране своје породице код куће. Ако то постане тако скупо, онда старији људи то више неће моћи да плаћају, а неговатељи више неће имати посла. Никога не треба екслоатисати, али то није услуга никоме.“

Једина алтернатива...

Клаус Фусек је социјални радник и аутор више књига о нези у Немачкој. Његов утисак је да се у Немачкој уопште не говори о размерама тог проблема, а погођени су чак и сами неговатељи јер и у њиховим породицама често постоји неко кога треба неговати. Ретко која породица у Немачкој се није с тим суочила и све оне знају да „званични“ модели готово уопште не функционишу.

Да, постоји могућност да се добије помоћ читавог низа немачких организација за кућну негу, али се то по правилу своди само на посете једном или два пута дневно, евентуално на помоћ у личној хигијени или у храњењу, што за многе немоћне уопште није довољно. Па и то се онда папрено наплаћује.

Постоји и подршка за негу, али она зависи од такозваног степена немоћности. Па и то је, у случају приватне неге, једва пар стотина евра мјесечно, док институционалне службе из исте те касе добијају двоструко више за много мању услугу. Све то уме и да потраје, па су многе породице одобрење за повишицу подршке добиле тек након што је немоћна особа  већ преминула.

Клаус Фусек упозорава да тек предстоји да стари и немоћни постану и припадници тзв. „Бејби-бум генерације“, односно они рођени између 1955. и 1969. Већ сад је систем на ивици колапса, а кад они буду дошли, неће бити ни новца, ни људи. Његова прогноза је и више него мрачна: „Нега старих и немоћних судбинско је питање за читаво друштво. У супротном ћемо ускоро веома озбиљно морати да почнемо да разговарамо о активним облицима помоћи при умирању, јер неће бити никога ко ће те људе да његује.“

(ДW)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ноле

04.08.2021 05:56

А засто не иду у старацке домове као код нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ноле

04.08.2021 07:46

Кад хоће приватну службу, а цио живот није штедио, треба да иде у старацке домове, нек им дјеца чисте пелене 20г, .... шта би они, робове. Свак ко ради тај посао без 5000 евра мјесечно + квалитетан смјестај + квалитетна храна..... је будала, они хоће радника у три смјене,... нај црње је то што су то људи и њихова дјеца оних који су нас у логорима убијали и сакатили наше дједове и очеве.

Name

Скептик

04.08.2021 05:59

На жалост, то је посљедица продужетка животног вијека људи. Када је животни вијек био око 65-70 година, (код Рома је и краћи), таквих проблема није било. Фармацеутске компаније су свему томе кумовале, учествовале су у продужетку животног вијека, али сада то дебело наплаћују јер стари људи у пет година старости попију више лијекова него за читав свој живот. Е сада је, као што видимо, велики проблем, ко ће бринути о њима. На западу немају тај породични култ као што имају славенски народи, породице им се расурају веома рано и никога није брига за родитеље а кмоли за тетке, ујаке и стрчеве. Мада и код нас тај проблем постаје све већи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

04.08.2021 06:30

Јеси имао родитеље? Имас ли их јос увијек?

Name

РеСкептик

04.08.2021 06:36

Овде постоји култ јахања на родитељској грбаци и дозивотног паразитирања.Погледајте колико старијих људи немају за храну, лијекове и комуналије а барем 70% њих има дјецу.Али тој истој дјеци је вазнији нови телефон и фирмиране ципеле, него изнемогла мајка или отац.

Name

Корона

04.08.2021 08:35

Вјестацка селекција.

Name

Истина

04.08.2021 10:18

Зивотни вијек је повецан побољсању зивотних услова, нема то везе са фармацијом. А за остало се све слазем са Скептиком.

Name

борац

04.08.2021 06:02

Пустите ви њемацку писите о насој сиротињи која нема пара за лијекове па јос да и неко цува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадно

04.08.2021 07:37

Вецина насих пензионера зиви на ивици егзистенције од пензија коју им је као кост бацио резим, немају ни за основно презивљавање, а породице су им такодје финансијски угрозене, у овом накарадном систему. Ста нас брига за Нијемце, имамо своју биједу, о којој не воде рацуна ни они, који су за тај посао предебело плацени...

Name

ре: Јадно

04.08.2021 10:34

Пензије су онолике колико си за радног вијека зарадио, запамти то. Е друго је сто политицари имају превелике плате и сагласан сам да се то смањи.. ста би ти да ниста не радис цитав зивот и да имас пензију 500км

Name

Хм

04.08.2021 07:20

Боље да ми бринемо ко ће за коју годину бринути о нашим старцима кад сви млади одоше у Њемачку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фасистицке методе

04.08.2021 08:31

"Вец цемо морати размисљати о активној помоци при умирању". Скупо и нема ко да гледа несрецне родитеље. Безбозници егоистицки. Није цудо сто се сав неморал и изопацене људаке вријwдноати вреднују у изопаценом неокапирализму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.08.2021 11:18

Мислис да су безбозници највеци шљам.Грдно се варас наивни цовјеце

Name

Овдје

04.08.2021 08:37

Ста је год ста написао, сви су у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионерка за ре

04.08.2021 12:16

Није тачно да је пензија онолика колико је зарађено за 40 година стажа. Ја сам отишла у пензију са пуних 40 година стажа, добила сам обрачун колика би ми требало да буде пензија, али никад нисам добила пензију по том обрачуну, јер су ми на старту УКРАЛИ 25 % пензије. Наставили су да исплаћују тако умањену пензију до дана данашњег. Жалба није уважен. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ