Ђерлек: Вирус може и да надјача постојеће вакцине

И земље са много већим процентом вакцинисаних, попут Британије и Израела, имале су проблем са бројем заражених због вирулентности делта соја, што дефинитивно указује на то да је четврти талас неминован.

Србија 01.08.2021 | 20:46
Ђерлек: Вирус може и да надјача постојеће вакцине

Држава ће се трудити да колико може умањи штетне последице, али је питање колико ћемо у томе успети.

Ово, у разговору за "Новости", каже др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља, и напомиње да држава у сваком случају неће чекати погоршање епидемиолошке ситуације са постојећим мерама:

- Очекујем пооштравање мера у смислу броја људи који се окупљају на једном месту, јер сваки контакт представља огроман ризик за преношење заразе. Код нас је проценат вакцинисаних низак, а опуштеност грађана неоправдана и недопустива.


Поједине државе ЕУ увели су обавезну вакцинацију за здравствене раднике, колико смо ми близу те одлуке?

- Разговара се на тему обавезне вакцинације здравствених радника и у Србији. Сматрамо да би том одлуком заштитили наш здравствени систем, јер ће очигледно борба са короном да потраја дуже него што смо се надали. Заштитили бисмо и пацијенте који се лече у "зеленој зони" и које могу да заразе здравствени радници који их лече.

* Хоће ли нам нове ковид-болнице бити довољне или ће у ковид-режим морати да се врате и друге здравствене установе?

- Када су грађене прве две ковид-болнице, било је критика, али су баш оне лане у децембру спасле здравствени систем Србије. Исти случај је и сада са ковид-болницом у Новом Саду. Сматрам да повећањем процента броја вакцинисаних, капацитетима у ковид-болницама, евентуално "Арени" и реновираној Инфективној клиници у Београду, као и инфективним одељењима у здравственим центрима широм земље, можемо да обезбедимо око 3.500 до 3.700 места. Да ли ће то да буде довољно, видећемо.

* Препоручена је трећа доза за хронично оболеле, какав одзив очекујете?

- Очекујем добар одзив, јер су се људи који су показали велику личну и колективну одговорност јављали и пре ове одлуке и интересовали се о трећој дози. Радује ме кад видим да постоје они који брину о свом здрављу и животу, и што схватају да је вакцина једини спас у борби против короне.

* Која од вакцина се саветује за трећу, бустер дозу?

- Стручњаци саветују да то буде "фајзер", али може и било која која је одобрена од наше Агенције за лекове и медицинска средства.

* Да ли ће заинтересовани примати трећу дозу цепива на пунктовима, или код изабраног лекара?

- С обзиром на то да је трећа доза препоручена за особе са смањеним имунитетом, као што су малигне болести, особе са трансплантираним органима, посебно костне сржи, пацијенти на дијализи, дијабетичари и сви други који болују од системских аутоимуних болести, препоруку да приме трећу дозу добијаће од лекара који прати њихово обољење. Дакле, хематолога, онколога, ендокринолога, нефролога...

* Којој одлуци смо ближе - да деца регуларно крену у школу или да се настава одвија као прошле године?

- Искрено бих волео и надам се да ће деца регуларно поћи у школу од септембра. Морамо да сачекамо последњу недељу августа, да видимо каква ће бити епидемијска ситуација. Тада ћемо да донесемо коначну одлуку.

* Људи су се превише опустили за време годишњих одмора, колико ће то да нас кошта?

- Разумем то опуштање и одлазак на заслужени годишњи одмор, али само под условом да су на пут отишли вакцинисани. Јер, ићи на летовање невакцинисан, у земље где букти корона, велики је ризик. Због тога свакодневно имамо велики број грађана који се враћају заражени са летовања и већ нас плаши константан раст броја прегледа у ковид-амбулантама.

(Новости)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Домаци странац

01.08.2021 18:48

Цему се онда тровати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2021 18:56

Само револуцијом се изгони вирус.

Name

Истина

01.08.2021 19:46

Што је тровање, чујете неке непроверене глупости о вакцинама и одмах то узимате здраво за готово.

Name

@Домаци странац

01.08.2021 21:48

Не треба ни револуција, ни вакцине, нити закљуцавање. Најбоље рјесење је дати пропуснице за слободно понасање свима који потпису да неце тразити хоспитализацију у слуцају да оболе од ковида. Ко зели да преузме тај ризик, не треба му тразити ни тест ни вакцинисање, просто нека лијеце сами себе ако додје до потребе за тим. Врло једноставно рјесење, и испуњава свације потребе.

Name

Дарко

01.08.2021 22:43

Једноставно је. Што се више и брже људи вакцинише мања је шанса мутације вируса и брже се спречи ширење. Са друге стране, што си више људи прави паметно то се вирус више шири и брже шири и тиме постојеће вакцине губе ефикасност а вирус има више шансе да буде заразнији и смртоноснији. Ако је то сувише компликовано за тебе - онда имаш много већи проблем од ковида

Name

Ре: Дарко

02.08.2021 06:35

То уопсте није тацно. Не постоји ни једна ефикасна "боцка" против Цовида. Оно сто им није успјело са БСЕ и Свињским грипом, то је сада напокон уцињено са Цовидом. Мене сто се тице, нека ради ста ко хоце, али на овакав нацин набијати неиспитане супстанце градјанима под нос је не етицки, неморално и крајње неодговорно.

Name

За Ре Дарко

02.08.2021 07:13

Вакцине су испитане, за то постоје науцни докази. Вируси све висе мутирају сто се висе сире, то је науцна цињеница. Ово су цињенице које се могу поткријепити хиљадама науцних доказа. На основу цега си ти формирао своје мисљење? Размисли о томе.

Name

ре за ре за дарка

02.08.2021 20:09

Наброј нам те научне доказе да се увјеримо. Од када су, чији су и гдје и када су објављени. Убједлив коментар тв гледаоца.

Name

Владо Бања Лука

01.08.2021 19:32

У јесен 2019.године, највеце америцке банке и берзе су пукле. Онда креце Операција 'Ковид19' да би се с њом оправдало највеце стампање пара без покрица у историји. Знаци, ковид постоји, измисљен је на Западу, није толико опасан, вец слузи за манипулацију и моц. Е сад...ти исти који користе Операцију 'Ковид19' за богацење и спас свог банкарског система су пустили тзв вакцине не би ли убили јос људи,а успут и додатно зарадили. Из овога слиједи закљуцак да свако ко се сада вакцинисе, или је луд или тотално глуп...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2021 09:02

Неистина! У јесен 2019. америцке банке су остваривале рекордну добит у односу на претходне деценије, тако да ваша изјава да су банке и берзе 'пукле' сте измислили.

Name

хехехе

01.08.2021 19:35

Исланд скоро сво становниство вакцинисао а сад имају висе заразених од нас а има их само 300 000

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

02.08.2021 04:34

Нико није рекао да онај ко се вакцинисе да не мозе добити или пренијет вирус , њему само веце сансе да презиви, смртност вакцинисаних је минимална.

Name

Рашо

01.08.2021 19:58

Једина права истина је да ви немате појма ни о чему и само слуђујете народ. Час мјере па онда пустите све па онда кажете да слиједи нови талас... У чему је фора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

02.08.2021 07:20

Фора је у људима, не у струцњацима. Јос мање у науцницима. Сваки други цовјек сматра да се правила и мјере не односе на њега. Посебно "цивилизовани " као сто су Индијци, Балканци, Бразилци... ко це нас убједити да будемо одговорни? САД има стотине милиона становника, па су спријецили прекомјерно сирење вируса јер су колико-толико цивилизовани. Хајде објасни гомили Индијаца и Босанаца да се маска треба носити, или да свадба мозе да сацека пар мјесеци... зато имамо Индијски и Бразилски сој, а не Америцки... фора је у људима.

Name

Користи мозак

01.08.2021 20:21

Доста вас висе , сваки дан срања слусамо , кад је у њемацкој од грипе покупило 25000 мртви пре 3 год нико ниста знао сад сви све знате а слицне бројке ко у 20,21 години а за разлику тад нису цитаву Дрзаву затворили .. мозак вас свију изгледа напустио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деx

01.08.2021 20:21

Правите нас будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прока

02.08.2021 05:26

Презивјеце само они који нису примили њихове "спасоносне теццности". Заиста нас сматрају будалама, крајње је вријеме да се народ физицки пробуди, да реагује, врати багри за сва малтретирања, психицка, физицка, егзистенцијална...

Name

Никола Озрен

01.08.2021 20:28

Па ви се вакцинисите дзаба сте се боцкали следеци вирус је гама сој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

01.08.2021 20:36

Кад затворимо глобалистицке слуге и фармако месије нестаце пландемија. Нек се играју у затвору. А курона пелцовање законом забранити поцели се извртати пелцовани у свим земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

01.08.2021 21:15

Нису задовољни профитом ? Похлепа је чудо. Не дај Боже никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

01.08.2021 21:31

Аха,знаци само су невакцинисани донијели вирус са љетовања.Ма браво,браво за тебе,струцњак.А ми смо вјеверице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.08.2021 21:48

Вакцине су бескорисне. Да паче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вируссс

01.08.2021 21:56

Знаци Ниста од сколе у Септемберу

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

02.08.2021 00:52

сама чињеница да се здравствени радници тј. струка у вееееликом броју одбијају вакцинсати довољно говори о квалитету вакцина. како народ у великом броју одбија вакцину , креће се на принуду . Сви који заговарају и лобирају вакцину су плаћеници фармакомафије која је схватила да су вакцине пут брзог богаћења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рајна

02.08.2021 09:09

Мени то више говори о срозавању здравственог система, гдје љекари на нашим факултетима нису научили колику корист су нам донијеле вакцине кроз историју и спасиле нас од смртоносних болести. Пандемија је само оголила наше нестручне здравствене раднике.

Name

Ре ре

02.08.2021 11:38

Па то није истина....вакцинама се управо праве епидемије...болести су искоријењене бољом исхраном и хигијеном....а корона је вјестацки направљена пландемија.

Name

За Ре Ре

02.08.2021 13:34

Јел имате неки доказ за те Ваше безмало контроверзне тврдње да вакцине стварају вирусе, осим што сте ето тако лупили?

Name

@Ре ре

02.08.2021 14:16

Ево поклоницу вам све сто посједујем ако побједите туберкулозу или дјецију парализу хигијеном и добром исхраном. Какву неопростиво глупу изјаву писете у 21. вијеку! Јесте ли ви науцили било ста о бактеријама, вирусима и гљивицама бар у основној сколи? Страсно је да у 2021. години зиве одрасли људи који немају основно разумјевање биологије, и најосновнија знања како да застите своје здравље. Остао сам без текста.

Name

Ре ре

02.08.2021 16:06

Дјеција парализа је узрокована хемијским загадјењем а не никаквим вирусима, а туберкулоза је изљецива антибиотицима, на овом нивоу исхране и хигијене теско да развијес тезу форму.

Name

Ре

02.08.2021 16:12

Ево за полиомиелитис ста се десавало, знам да ви вјерујете у друго објасњење али то је вец васа ствар хттпс://тхетрутхисwхере.wордпресс.цом/2021/03/16/20-тхингс-yоу-донт-кноw-абоут-полио/

Name

За Ре Ре

02.08.2021 16:15

"Дјеција парализа је узрокована хемијским загадјењем а не никаквим вирусима, а туберкулоза је изљецива антибиотицима, на овом нивоу исхране и хигијене теско да развијес тезу форму." ЈА СЕ НАИЈСКРЕНИЈЕ НАДАМ ДА СЕ САМО ШАЛИТЕ У ОВОМ КОМЕНТАРУ, ИНАЧЕ ТРЕБА ОЗБИЉНО КАО ДРУШТВО ДА ЗЕ ЗАБРИНЕМО. ПОЗДРАВ.

Name

??????

02.08.2021 04:20

????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: за Ре Дарко

02.08.2021 12:43

Зао ми је, али тих доказа нигдје нема. Не знам цији су то науцни радови или докази, али једино сто знам да се једна таква врста "вакцине" не мозе испитати за 6 мјесеци. Сто се тице Корона-сегмената, то носимо у себи скоро од првих година зивота па до краја зивота и према томе.... Ни вакцина против грипа не даје гаранције, јер никада се не зна која врста мутације долази у наредном периоду.Овдје на порталу не бих да улазим у детаље дјеловања "тих супстанци" и при томе неких реакција у организму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2021 14:07

Из Вашег коментара је јасно да немате јасну представу о чему пишете, што је нормално ако нисте микробиолог и вирусолог. По мени је од почетка пандемије проблем што су научници почели да воде расправе у јавности и полуписмени и неуки медији су почели да банализују научне доказе и неријетко их погресно преносе у јавност. Потом, неуко али увијек надобудно живље почне да обликује своје верзије прича, које пречесто постају смијешне и бесмислене. Своју креативност испољавајте у поезији или сликарству, оставите науку научницима, не можемо сви све разумјети (иако смо Срби). Срдачан поздрав.