Без значајне подршке, а најбољи амбасадори БиХ

Најбољи амбасадори сваке државе у свијету су спортисти и умјетници. Захваљујући њиховом успјеху и БиХ је постала препознатљива широм Европе и свијета. Да ли држава и друштво препознају њихове резултате?

Република Српска 01.08.2021 | 20:08
Без значајне подршке, а најбољи амбасадори БиХ

Кошарка је изабрала њу. Спонтано од љетне школе Кошаркашког клуба “Будућност” у бијељинском селу Попови, лопта је Марицу Гајић из Бијељине спортским стазама одвела далеко. 

“Прва станица је била Словенија. Затим сам наступала за четири тима у Турској: Хатај, Гирне, Јакин Догу и Мерсин. Након тога сам промијенила средину и прешла у Шпанију, у екипу Авенидах из Саламанке, која је шпански првак, са којом сам постала и вицепрвак Европе”, каже Марица.

Двадесетшестогодишња Марица тренутно игра за француски клуб из Шарлевила. Међутим, далека Америка одавно је зове у своје скуте. Она је прва кошаркашица из БиХ која је изабрана да може свој таленат да покаже и у најјачој америчкој кошаркашкој лиги.

“Свакако да ћу се у наредном периоду пробати окушати и “преко баре”. То је велика част и задовољство и ствар престижа бити изабран на драфту Вумен НБА лиге”, истиче скромна Марица.

Ова талентована дјевојка једна је од најбољих кошаркашица у дресу репрезентације БиХ са којом је недавно освојила пето мјесто на Европском првенству. 

“Што се тиче саме финансијске подршке изостала је и пред ово Европско првенство и надам се да смо сада скренули пажњу на себе и да ће у будућности ствар бити другачија”, прича нам Марица и објашњава да је у Европи, гдје наступа “тотално нека друга прича. Сваки клуб има подршку власти и спонзора, а не само репрезентација. Тимски спортови као што су кошарка, научиће вас неком заједништву, суживоту, које ће вам бити потребно и након каријере и бављења спортом”.

Осим спортске, Бијељина, Република Српска и БиХ су и на свјетској мапи културе.

“Музика ме испуњава радошћу, срећом и весељем”, каже виртоуз на хармоници Ђорђе Перић из Бијељине. 

Овај једанаестогодишњи дјечак хармонику свира од своје пет године. Награде се нижу једна за другом. Као једини представник БиХ на престижним међународним такмичењима окитио се са више златних медаља у Европи, а на Свјетском купу хармонике у Француској Ђорђе је у својој категорији остварио пласман међу пет најбољих хармоникаша у свијету. 

“Освојио сам 116 награда или медаља, те обишао 24 земље. Веома сам срећан, јер неки људи немају прилику да путују у ближе земље. Увијек имам лијеп доживља у новој држави, али још љепши када се вратим у свој родни град”, наглашава мали Ђоле.

Ђорђе је ученик Основне школе “Корнелије Станковић” из Бијељине, у класи професора и свог оца Славише Перића.

“Оно што је нама значајно да поједини људи препознају резултате и успјехе, али умјетничка музика код нас је неадекватно заступљена”, оцјењује професор Славиша Перић.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бијељинац

01.08.2021 18:34

Браво за наше суграђане који представљају наш град и државу на најбољи могући начин.

ОДГОВОРИТЕ