Флорида дневни рекордер са више од 21.000 заражених

Главни здравствени саветник Беле куће доктор Ентони Фаучи рекао је у недељу да не очекује да ће се у Сједињеним Државама поново уводити карантини, упркос све већем ризику од раста броја новозаражених и ширења делта соја вируса корона.

Свијет 01.08.2021 | 17:33
Флорида дневни рекордер са више од 21.000 заражених

"Мислим да неће бити карантина. Имамо довољан проценат људи у овој земљи - не довољно да поразимо пандемију - али верујем довољно да нам не дозволе да се вратимо у ситуацију у којој смо били прошле зиме", рекао је Фаучи у интервјууу за емисију "Тхис Wеек" телевизијске мреже АБЦ.

Фаучи, иако не сматра да ће се САД поново затварати као прошле године, ипак упозорава да ће "ситуација да се погорша" док делта наставља да се шири.

"Имамо 100 милиона људи у овој земљи, који испуњавају услове да приме вакцину, али се не вакцинишу", истакао је водећи амерички епидемиолог.

Просечан број новозаражених дневно готово се удвостручио протеклих 10 дана, а у многим америчким државама нагло расте и број хоспиитализација, показује аналииза агенције Ројтерс.

Истовремено, повећао се број Американаца који се вакцинишу.

"Добра ствар је што људи постају свесни ситуације и ово ће можда бити одлучујуће за оне који су оклевали да се вакцинишу. То је преко потребно да би сузбили делту", поручио је у недељу, у интервјуу кабловској мрежи ЦНН, директор Националних института за здравље (НИХ) Френсис Колинс.

Флорида је у суботу пријавила рекордна 21.683 случаја Ковида 19, чиме је та држава на југоистоку САД постала национални епицентар пандемије коронавируса, саопштили су амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Претходни рекорд државе био је 19.334 случаја пријављена 7. јануара, пре него што су вакцине постале широко доступне, према федералним здравственим подацима, пренео је Асошијетед прес.

Случајеви на Флориди, која има популацију од скоро 21,5 милиона људи, сада чине једну петину свих нових случајева Ковида 19 у САД-у, саопштио је ЦДЦ. Држава је у петак пријавила око 17.000 нових случајева, истог дана када је гувернер државе Рон ДеСантис забранио школама да захтијевају од ученика да носе маске када се врате у клупе у августу.

АдвентХеалт, један од највец́их државних здравствених система, саопштио је у петак да њихово одељење на Централној Флориди нец́е изводити хитне операције у настојању да очува ресурсе због повец́ања броја пацијената са Ковидом 19 у том региону.

Од почетка пандемије, Флорида је забележила 2,6 милиона потврђених случајева Ковида 19 и више од 39.000 смртних случајева, према Центру за ресурсе за коронавирус Универзитета Џонс Хопкинс.

Пандемија је присилила компаније да обуставе путовања крузерима из америчких лука. Карнивал Круз Лајне захтева - бар за своја јулска и августовска путовања - да се 95 одсто путника и посаде вакцинише, наводи АП.

Дан раније, Ројал Карибиен је објавио да је шест путника - четири потпуно вакцинисане одрасле особе и двоје невакцинисаних малолетника - позитивно тестирано на Ковид 19. Свих шест су били Американци, рекла је за АП портпарол Краљевских Кариба Лијан Сиера-Каро. Рекла је да се шесторица, која нису путовала заједно, искрцала у Насау, на Бахамима, након седмодневног крстарења. Ројал Кариббеан је планирао да шест превезе назад у САД приватним авио-превозом, рекла је Сиера-Каро, преноси АП.

Флорида је такође дом за неколико великих тематских паркова, укључујуц́и Валт Дизни ворлд, Јуниверзал Орландо Рисорт и СиВорлд. У суботу су Јуниверзал и СиВорлд почели да траже од гостију да носе маске у затвореном простору. Јуниверзал такође захтева од запослених да носе маске док су у затвореном простору и да се придржавају протокола о друштвеном дистанцирању.

"Здравље и безбедност наших гостију и чланова тима увек су нам највец́и приоритет", наводи Јуниверзал у саопц́ењу.

Аризона, са 7,2 милиона становника, пријавила је 925.169 потврђених случајева Ковида 19 и 18.224 смрти од почетка пандемије, подаци су Џонс Хопкинса.

Дистрибуција вакцине

ЦДЦ је такође известио да је од суботе у САД подељено 400,6 милиона доза вакцина и да су грађани примили 345,6 милиона доза вакцина против Ковида 19, које укључују две дозе Фајзерове и Модернине вакцине и једно-дозне Џонсон и Џонсон.

Више од 190,8 милиона људи примило је најмање једну дозу вакцине, док је више од 164,4 милиона потпуно вакцинисано до суботе.

Према подацима Џонс Хопкинса, у суботу је на светском нивоу број регистрованих случајева Ковида 19, болести узроковане коронавирусом, порастао на 197,7 милиона, уз 4,2 милиона смртних случајева. Према подацима универзитета, Сједињене Америчке Државе предњачиле су у свету по броју случајева Ковида 19, са скоро 35 милиона сичајева заразе и 613.113 смртних случајева повезаних са заразом.

У извештају су коришћене инфомације Асошијетед преса и Ројтерса.

(Глас Америке)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ноле

01.08.2021 16:04

А сто да се вакцинисемо,кад и вакцинисани обољевају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

01.08.2021 17:27

..да би фармацеутске компаније зарадиле пуно пара.

Name

Еxперт

01.08.2021 18:06

Има разлике. Ако невакцинисани умре од короне треци дан након инфекције плуца, вакцинисани зиви бар јос два дана дузе.

Name

Миxи

01.08.2021 16:41

Вакцинација је само увод у даље вакцинисање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

01.08.2021 17:18

лазе кер глобалистицки на флориди је слобода а он лазе са лазним рокфелеровим прц тестовима треба га у гитмо затворити дозивотно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

02.08.2021 07:27

Бозе драги какви све полуписмени раде као новинари...или је свјесно спиновање...надам се да они који цитају неце насјести, довољан је ИQ преко 30 да се схвати да је ударна инфо требала бити: "на Флориди позитивно на тесту готово 1% становниства, сто је рекорд у САД у ове двије године". Људи моји, о цему се ми бринемо, поглефајте цињенице, истину...па у тој Флориди дневно умире 20-25 хиљада људи било од болести, несреца, старости или самоубистава и неухрањености...ко кога ...у здрав мозак овде?! Дајте медији смањите мало, претварате се у септицку...

ОДГОВОРИТЕ