Испратили смо најтоплији дио љета, слиједи освјежење

Метеоролог Марко Чубрило најавио је данас да нас након изузетно топлог почетка августа очекују просечне температуре до краја месеца и нагласио да већ за неколико дана следи освежење услед продора хладнијег ваздуха са Атлантика!

Србија 01.08.2021 | 17:08
Испратили смо најтоплији дио љета, слиједи освјежење

- Период од 02.08. па до 06.08. вероватно би донео освежење, посебно западним и северним пределима региона, јер би продор свежијег ваздуха са Атлантика ипак био релативно слаб. После краћег отопљења око 08.08. поново би могло освежити, овај пут мало јаче, те би период до половине месеца донео температуре око просека док би на западу и северу можда повремено биле и мало испод просека - наводи Чубрило.

Друга половина августа тренутно је према његовим речима незахвална за прецизнију прогнозу.

- Други део месеца је синоптички јако сложен. Од 16.08. до 22.08. би поново могло бити топлије, али упитно је колико би високо ишли максимуми с обзиром на то да би се утицај Атлантика свакао задржавао над западним и средишњим пределима Европе. Сам крај месеца би могао донети конкретнију промену, али то је за сада само у сфери спекулације - наводи метеоролог.

Чубрило додаје да би почетак месеца требало да буде знатно сувљи од просека док после 02.08. над западом и севером региона може бити чешћих пљускова.

- Делује да би источни и југоисточни део региона на неке конкретније падавине чекао барем до око 08.08, ако не и мало дуже, док за приморје у овом моменту нема сигнала за конкретније падавине. Друга половина месеца би донела прво падавине око просека док би касније могло постати и мало сувље од просека - наводи Чубрило.

Дугорочни модел прогностичног система према његовим речима не може показати локалне аномалије количине падавина, које су лети код грмљавинских пљсукова врло честе, а наглашава да је после 16.08. сигнал за одступање од просека врло слаб.

- Пред нама би требало да буде типичан август. Сам почетак би био веома топао, после 03.08. врућина би полако попуштала, а период од 08.08. до око 16.08. би могло обележити свежије време уз чешће пљускове. Затим би се топло време могло вратити док пред сам крај месеца може уследити нешто јаче освежење - сумира Чубрило.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

01.08.2021 16:20

Ето моје среће...хебем ти одмор.Док сам радио,пржило 40 степени...сад кад ћу још мало на одмор,он најављује јесен.Пу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2021 17:26

Надај се да овај баца грах ко и вецина њих када прогнозира вријеме.