Француска и Италија спремају пост Меркел савез

- Нови дует тренутно се бори за лидерство у Европској унији, пошто француски предсједник Емануел Макрон и италијански премијер Марио Драги иступају како би попунили празнину на европском трону у тренутку када се ера њемачке канцеларке Ангеле Меркел ближи крају, пише бриселски портал Политико.

Свијет 31.07.2021 | 12:16
Француска и Италија спремају пост Меркел савез

Док је Њемачка окупирана унутрашњим питањима уочи септембарских избора, француско-италијански политички двојац са својим савезницима је већ радио на покретању плана ковид опоравка ЕУ у износу од 750 милијарди евра, а сада је усредсређен на више циљеве: реформу правила о трошењу у блоку, потписивање билатералног споразума заснованог на француско-њемачком моделу и удруживање у заједничке индустријске пројекте и правосудну сарадњу, пише Политико.

Портал наводи да двојица европских политичара имају доста тога заједничког, обојица су бивши инвестициони банкари који у смјелијој и бржој ЕУ виде лијек за домаће потешкоће, а такође дијеле про-ЕУ, тржишно и центристички оријентисане погледе.

Оно што је најважније, обојица знају да је време за деловање сада, док је Драгијев рејтинг висок, прије него што Њемачка добије новог лидера и док се Макрон бори за реизбор.

Француско-италијанска алијанса почела је прошлог љета када су се Макрон и тадашњи италијански премијер Ðузепе Конте залагали за амбициозни план опоравка од пандемије, а откако је Драги преузео власт раније ове године, савез је само ојачао.

Ипак, доста је и препрека на путу француско-италијанске доминације, штедљиве сјеверне државе сигурно неће подржати даљу потрошњу и финансијске интеграције, док ће централне и источне силе наставити да пркосе Макроновом социјално-либералном руководству.

Такође, прије само двије године француско-италијански дипломатски односи били су на послијератном нивоу, према француском министарству спољних послова, усљед спорова око миграција, сукоба циљева у Либији, италијанског министра спољних послова који је кокетирао с покретом Жутих прслука и опозивањем француског амбасадора у Риму.

Новооткривени ентузијазам у односима Париза и Рима постао је очигледан почетком овог мјесеца када је италијански предсједник Серђо Матарела отишао у француску пријестоницу на прво путовање у иностранство од закључавања, а Макрон је Италију том приликом назвао сестринском државом са којом је Француска. како је рекао, несумњиво дијелила више него са било којом другом.

Драгијев долазак на власт у Италији је само додатно побољшао везе, а двојица лидера имају за циљ да потпишу билатерални споразум под називом "Уговор о квириналу", који на много начина подсјећа на француско-њемачки Јелисејски уговор из 1963. године.

Садржај споразума није објављен, а посланик из Макронове странке који председава "Француско-италијанском групом пријатељства" француске Националне скупштине Кристоф Дипомпе сматра да су сигнали које две владе шаљу важнији од стварних одредби будућег споразума.

"Чим имамо споразум између Француске и Италије, без обзира на садржај, мењамо европску равнотежу односа", рекао је Дипомпе за Политико.

Има и других примјера отпољавања односа две земље,прошлог пролећа Француска је укинула заштиту крајње левих италијанских терориста, а Макон је то описао као гест пријатељства.

Што се тиче индустријских питања, такође постоје знаци побољшања, успио је пројекат спајања произвођача аутомобила, а прошле недеље је француски министар економије Бруно ле Мер потврдио да ће укључити Италију у неке француско-немачке пројекте.

Иако се приближава Италији, Француска ипак не заборавља и на Њемачку и пази да не створи утисак да позива на мекша фисклна правила због сопственог дуга, а очекује се да и даље тражи француско-њемачки консензус по овом и другим питањима, закључује Политико.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добро раде свој

31.07.2021 10:29

Посао. Вецина ствари у савременом свијету иако под лајањем америки истински је од Српског свијета, и Русије, дакле Славенског. Постоји много ствари из Кине и Јапана. Лајали они или не сада је свијет отпоран и на проклество језика и лајања.

ОДГОВОРИТЕ