НА ОПТУЖНИЦИ 31 ИМЕ: Ово су чланови групе Веље Невоље

Против Вељка Беливука, Марка Миљковића и још 29 припадника њихове екипе данас је у Тужилаштву за организовани криминал подигнута оптужница, а ово су имена свих чланова њихове криминалне групе који чекају суђење и њихова злодела.

Србија 31.07.2021 | 08:48
НА ОПТУЖНИЦИ 31 ИМЕ: Ово су чланови групе Веље Невоље

На оптужници је, у овом тренутку, 31 име. Окривљени су Вељко Беливук (35), Марко Миљковић (30), Милош Будимир (36), Марко Будимир (32), Владимир Грек (36), Милован Тадић (33), Филип Ивановски (29), Срђан Лалић (35), Борис Карапанџић (33), Немања Ђурић (35), Владо Драганић (46), Александар Вучељић (39), Дејан Тешић (38), Никола Стефановић (33), Немања Лакићевић (41), Никола Спасојевић (29), Жељко Коџић (41), Небојша Јанковић (50), Владо Георгијев (38), Слађана Секулић (39), Вук Вучинић (29), Марко Андрић, Бојан Хрватин и Александар Ш. Сви су у притвору осим Вучинића, који се брани са слободе, пишу "Новости".

Поред њих, на оптужници су и касније ухапшени Војислав Ђорђевић (19), Слободан Митић (40), Алекса Дуњић (24), Милош Селак Лукић (21), Алекса Стошић (22), Филип Ивановски и Мијат С. (22). Они се сумњиче за отмицу и силовање, које су починили по Беливуковом налогу. Реч је о непослушном "војнику" - И. С., који је сада под заштитом полиције и има статус оштећеног.

Како наводе Новости, више од 322 страна са доказима и осталим оптужбама упућено је у суд на потврђивање.

Уз подизање оптужнице очекује се да ће тужилаштво тражити од суда да продужи притвор оптуженима, којима притвор истиче у понедељак, 2. августа.

Викендица у Ритопеку дала круцијалне доказе

Како преноси "Курир", један ос сведока у овим монструозним случајевима, говорио је о томе како је Беливукова криминална група имала посебне процедуре када је реч о мучењи и на крају убиствима својих жртава.

Како је навео, они су користили хирушке униформе, али то је био само део приче.

Како би прикрили трагове, после сваког убиства у кући у Ритопеку машина за млевење меса, у којој су млели жртве, као и бункер у коме се она налазима, прали су соном киселином и варакином.

Према речима сведока, као и информацијама које су доспеле до јавности, ова криминална група је мамила на подмукао начин припаднике супарничниких кланова у викендицу у Ритопеку.

У викендици је постојала посебну, тајну просторију за мучење и убијање жртава. Беливукова група, укључујући и њега самог, пребијали су и мучили на најсуровије начине своје жртве. Потом су их комадали и делове њиховог тела су убацивали у индустријску машину за млевење меса. Кесе са остацима жртава су бацали у Дунав.

После сваког убиства, према речима сведока, тајна просторију коју су још називали и "кланицом", детаљно би била прерибана дезинфекционим средствима као и машина за млевење меса. Ипак, приликом истраге, полиција је успела да извуче делове трагова жртава и тако да ваљане доказе тужилаштву.

Између осталог, као заштиту приликом убистава да не би остајали биолошки трагови жртава, Беливукова група је користила и најлон којим би обложила просторију за мучење. Ипак доказе су остављали и на посебној апликацији Скај јер су своје жртве унакажане сликали и снимали, а неретко су и позирали са искасапљеним и обезглављеним телима.

Тужилац

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић је најавио шта ће се све наћи на оптужници против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића.

- Истрага се води против 31 окривљеног. Обављена су вештачења по 300 наредби и прикупљени су бројни материјални докази са локација за које постоји сумња да су места извршења кривичних дела. Припадници групе терете се за злочиначко удруживање, пет тешких убистава, трговину дрогом и оружјем, једну отмицу и једно силовање. Осим фотографија ту су и аудио и видео записи који указују на догађаје и осумњичена лица. Овај доказни материјал је путем међународне правне помоћи прибављен од једне западноевропске државе, а односи се на осумњичене припаднике Беливукове гурпе у периоду извршења кривичних дела која им се стављају на терет - рекао је Ненадић прошлог петка.

Тужилац Ненадић је јуче на затвореној конференцији за медије новинарима приказао слике унакажених тела жртава клана Вељка Беливука и Марка Миљковића. Пре приказивања фотографија окупљене новинаре је замолио само да "пишу реално".

Приказане су фотографије убијених Александра Глигоријевића Пукија, Горана Величковића Гоксија, Милана Љепоје и Здравка Радојевића док фотографије убијеног Лазара Вукићевића, за које је тужилац рекао да су вероватно најстрашније, нису приказане јер их његов отац још није видео.

Неки спремни и на сарадњу?
Прошле седмице из притвора је пуштен Вук Вучинић против којег се водила истрага, али и његово име се нашло на оптужници с тим да ће се он бранити са слободе.

Поред имена Беливука и Миљковића очекивано се нашло и име Срђана Лалића за ког се спомињало да би желео да сарађује са тужилаштво као и још двојица "војника" Беливуковог клана.

- Срђан је све прво негирао, али кад је видео доказе односно снимке и фотографије на којима лично мучи, коље и касапи жртве, нагло је променио причу. Чак му је у једном моменту позлило односно повраћао је кад је гледао снимке на којима се налаз - каже извор из истраге.

Наводи се да Лалић према закону може да буде сведок сарадник без обзира на то што је лично чинио злочине пошто је спреман на потпуну сарадњу. Закон каже да је све на одлуци тужиоца док сарадник не може да буде вођа организоване групе што Лалић није био.

- Њему не може као раније да буде опроштена читава казна већ само умањена и да рецимо уместо доживотне добије 20 или 30 година - објашњава извор из истраге и додаје да још двојица мафијаша такође преговарају са тужилаштвом о условима под којим би то постали сведоци сарадници.

(Блиц Фото: РАС КОМБО)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Свима

31.07.2021 09:33

Ако се докажу најригорозније казне , али и некима из власти , ако су са њима сарађивали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2021 11:12

За такве је смртна казна, неће порески обвезници и држава да плаћају њихово доживотно издржавање у затвору.

Name

92

31.07.2021 11:58

Кад су ово својима радили………

Name

Ре

31.07.2021 15:32

Дал це бити хапсења у Зворнику и Палама?

Name

Директор

31.07.2021 09:50

Имамо и ми у Добоју владу невољу упорно се слика са пистољима, а нико не реагује полиција неце, лудница пуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно!

31.07.2021 12:32

За овако несто нисам никада ни помислио да мозе да буде реалност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старчевица

31.07.2021 16:05

Машина за мљевење меса то је много гадан изум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мљевење

31.07.2021 18:46

Па зар нису Албанци гори, издајниче! Сваки Албанац је 100 пута гори од најгорег Србина. Сваки Србин је злата вриједан па био он највећи монструм! Сваки Србин је Србин и не смије се пљувати, хапсити и вријеђати!

Name

Ре

31.07.2021 20:59

@Мљевење тебе треба хапсити по хитно.

Name

Ре Мљевење

31.07.2021 21:15

Који си ти болесник!