Одржана девета сједница Скупштине општине Шамац

У Шамцу је данас одржана девета редовна сједница Скупштине општине на којој су одборници расправљали о 14 тачака дневног реда.

Република Српска 30.07.2021 | 15:09
Одржана девета сједница Скупштине општине Шамац

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић информисао је одборнике о најзначајнијим активностима који су вођене у протекла два мјесеца .

 Он је рекао новинарима  да је највећи дио средстава за пољопривреду за претходну 2020 годину исплаћен, те да ће за десетак дана  бити исплаћен и преостали дио износа у висини од 16.000 КМ. 
 
Када је ријеч о инфраструктурним пројектма Милићевић је рекао да су  расписали  тендер за први дио асфалтирања пута у дужини од 750 метара, вриједности око 100.000 КМ  у Мјесној заједници Баткуша, подручје “Вреоци” гдје заједно учествује општина Шамац са 60 одсто и грађани  са 40 одсто, а чију реализацију очекују у септембру мјесецу.


 
Милићевић је напоменуо да су на позив Владе РС кандидовали три инфраструктура пројекта  са овог подручја која ће у току мјесеца августа прослиједити  ка Влади РС, а на основу њиховог позива свим локалним заједницама у РС.
 
“Ради се о три пројекта, “ Инфраструктурно уређење пословне зоне  у Мјесној заједници Лугови, други пројекат “Проширење водоводне мреже  на подручју општине Шамац“ на подручју мјесних заједница Лугови и Ново Село 2 и трећи пројекат који смо  кандидовали  јесте “Уређење и  реконструкција улице “Цара Душана”
као регионалног пута на подручју мјесне заједнице Шамац.Сва три  пројекта предвиђају и учешће општине Шамац до 20 одсто.   Очекујемо да кроз овај јавни позив  и општина Шамац један дио таквих средстава добије”, каже Милићевић.

Предсједник Скупштине општине Симо Варадиновић је истакао да је девета редовна сједница Скупштине имала мањи број тачака у односу на претходних осам сједница, те издвојио, поред осталих двије важне  тачке које су данас усвојене. 

 „Усвојили смо Одлуку о допуни одлуке о комуналним таксама којом смо дефинисали износе који се распоређују од средства које  ЈП “Слободна зона”  наплаћајује за паркинг, односно за терминал, а до  сада је  30 одсто тих средстава “Слободна зона” уплаћивала на рачун општине Шамац.

 „Данашњом  одлуком смо та средства смањили на 15 одсто у циљу повећања ликвидности која свакако није упитна у  “Слободној зони”. Одлука је донешена на ограничени период до 31. 12. 2021 године гдје ћемо  након завршетка пословне године анализирати ефекте ове одлуке и донијети одлуку у којем правцу даље да идемо, односно да нађемо оптималну расподјелу средства која би ишла  општини Шамац,а које остају ЈП “Слободна зона”, каже Варадиновић.
 
Варадиновић напомиње да су одборници данас усвојили Извјештај о извршеним активностима у оквиру Програма превенције и  контроле незаразних   болести у 2020 години  гдје су од стране менаџмента Дома здравља обавјештени  да ће у наредном периоду суботом бити организовани “Дани отворених врата”.
 
“То је слободна вакцинација   за све грађане  без икакве најаве у периоду од 9 до до 13 часова о чему ће нас,  као и све грађане  накнадно обавијестити из Дома здравља Шамац , каже Варадиновић.
 
На данашњој редовној сједници Скупштине  одборници су дали подшку  приједлогу Програма  одржавања водних објеката у 2021 години , приједлогу измјене одлуке о увођењу посебне општинске таксе за обезбјеђивање средстава за опремање и развој  Професионалне ватрогасне јединице Шамац и развој ватрогаства на подручју општине Шамац,

Одборници су подржали и информацију о стању у привреди са показатељима запослености на подручју општине Шамац у 2020 години, информацију о остваривању права борачких категорија, породица палих бораца и ратних војних инвалида у складу са позитивно правним прописима, информацију о стању и потребама социјално угрожених категорија лица – корисника права на новчану помоћ у 2020 години, те информацију о стању гробаља на подручју општине Шамац у 2020 години.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар