Уједињени против насиља над женама

УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА - Моззарт и Агенција за равноправност полова потписали протокол о сарадњи.

Босна и Херцеговина 29.07.2021 | 16:11
Уједињени против насиља над женама

"Хвала компанији Моззарт што нас је препознала као партнера у свом пројекту Стоп насиљу над женама“, каже директорица агенције Самра Филиповић-Хаџиабдић

Према подацима Агенције за равноправност полова БиХ Министарства за људска права и избјеглице, свака трећа жена у БиХ је жртва насиља, а свака друга старија од 15 година доживјела је неки облик психичког, економског или физичког малтретирања.

У борбу за родну равноправности, односно у борбу против насиља над женама у Босни и Херцеговини укључила се и компанија Моззарт! Регионални лидер у области приређивања игара на срећу и Агенција за равноправност полова БиХ Министарства за људска права и избјеглице потписали су протокол о сарадњи.

Директорица Агенције за равноправност полова БиХ, Самра Филиповић-Хаџиабдић и руководилац корпоративних послова компаније Моззарт, Селма Салкановић потписале су протокол о сарадњи, којим се шаља јасна порука - одговорност свих нас је да не затварамо очи пред насиљем, већ да већ да жене жртве насиља, али и све грађане, охрабримо да пријаве насилника.

"Желим да се захвалим компанији Моззарт што нас је препознала као партнера у свом пројекту Стоп насиљу над женама. Заиста нам је част и задовољство што својим знањем и ескпертизом можемо заједно са њима помоћи сигурним кућама и женама у невољи које су жртве насиља. Надам се да ћемо заједничким напорима успјети квалитетно спровести овај пројекат", закључила је Самра Филиповић-Хаџиабдић.

Насиље у породици је проблем који је изашао из приватне у јавну сферу БиХ. У циљу адекватног одговора на овај проблем усвојени су ентитетски закони о заштитити од насиља у породици и стратегије на нивоу државе и ентитета. Компанија Моззарт од свог оснивања поштује принципе родне равноправности у свом пословању и годинама уназад доприноси борби против насиља над женама.

„Насиље над женама није проблем који погађа само жене, него и проблем који погађа друштво у цјелини. Држава и државни органи јесу ту да поставе законодавни и институционални оквир, али уколико се сви чланови друштва не укључе, резултати ће изостати. Драго нам је што је Агенција за равноправност полова прихватила наш позив за сарадњу и ово потписивање протокола је само почетак успјешне сарадње у којој ћемо спровести низ активности почевши од едукације и освјешћивања до различитих конкретних облика помоћи сигурним кућама“, рекла је руководилац корпоративних послова компаније Моззарт, Селма Салкановић.

Подсјетимо, на територији Босне и Херцеговине постоји осам сигурних кућа са укупно 200 расположивих мјеста за жене и дјецу жртве насиља.

Затражите помоћ – СОС ЛИНИЈЕ

Позиви на СОС телефонске линије су бесплатни и повјерљиви. СОС телефонска линија даје савјете, информације те упућује на службе за подршку породици, савјетовалишта, полицију, правнике и болнице широм БиХ за људе који доживе, или су доживјели, насиље у породици. Гендер центар Федерације Босне и Херцеговине успоставио је СОС телефонски број 1265 за помоћ жртвама насиља у породици на територији Федерације Босне и Херцеговине, док је Гендер центар Републике Српске успоставио СОС линију 1264 за подручје Републике Српске.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цццц

29.07.2021 16:05

Само нека плате порезе, знамо ми и сами тросити своје паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.07.2021 22:02

Када процитам "уједињење" повраца ми се

ОДГОВОРИТЕ