Брисел крије "нон-пејпер" о промјени граница на Балкану

Европски савјет дефинитивно је одбило захтјев за приступ документу који се односи на "наводни словеначки нон-пејпер о промјени граница на Западном Балкану".

Свијет 29.07.2021 | 15:22
Брисел крије "нон-пејпер" о промјени граница на Балкану

"Тражени документ обрађује врло осјетљиву тему, а његово објављивање имало би јасан и директан утицај на односе ЕУ са сусједством, поткопавајући тиме јавни интерес у међународним односима", саопштио је Европски савјет у одговору аустријској агенцији АПА у уторак, а преноси портал Н1 Словенија.

Због те процјене и релевантних законских одредаба, не преостаје друго него да се одбије предаја документа, без обзира на централну важност слободе медија, одлучио је Европски савјет.

Још почетком јуна аустријској агенцији је потврђено да постоји документ везан за наводни словеначки "нон-пејпер" о промјени граница на Западном Балкану, али су, ;пошто су то испитали, одлучили да не одобре приступ документу јер случај очито потпада под изузетке Директиве, према којој институције могу да одбију приступ документима чије би објављивање "угрозило јавни интерес (…) посебно међународних односа".

Наводни словеначки "нон-пејпер" подигао је велику прашину средином априла и на Западном Балкану и у Словенији, јер се тим документом предлагала промјена граница у том региону или "завршетак распада Југославије", што између осталог укључује "идеје о распаду БиХ и уједињењу Косова и Албаније".

По писању медија, у припремама за словеначко предсједавање Савјету ЕУ које је почело у јулу, и словеначки премијер Јанез Јанша помогао је у ширењу "нон-пејпер" документа, што је он демантовао.

Албански премијер Еди Рама потврдио је међутим да је видео такав документ и разговарао о томе с Јаншом, подсјећа Н1.

По извјештајима медија у БиХ, очекује се да ће Јанша тај документ представити и предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу (Цхарлес Мицхел). У прес-служби Европског савјета речено је само да не могу да потврде пријем таквог документа.

(Бета)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мирко

29.07.2021 13:35

Напорни сте са нон папер. Као да су људи лутке па да их помјерате сад овамо сад тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

29.07.2021 13:41

Европа је саму себе довела у пат позицију.Не дају да се у БиХ конацно ријесе ствари како треба,а овамо су немоцни по питању признавања Косова од Србије и БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ноле

29.07.2021 14:26

знас кадаце србија признат косово никада само када нестане свијета и тадаје питање мозега признат и сам папа али док србија казе не нема од тог признања ниста косовоје србско било и бице када тада отето проклето видители покосову србске задузбине србске манастире и цркве и пецку патријарсијуи призрен царски град дусана силног незаборавите косовоје србија

Name

Риј3ц

29.07.2021 14:38

Има у Европи и горих примјера, погледајте у Италији, Шпанији, Француској свака друга регија жели независност. Људи су наивни и глупи умјесто да бришу границе, они цјепкају постојеће.

Name

Медјународни односи

29.07.2021 14:35

Су давно урусени а не нарусени,тако да то није разлог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

29.07.2021 14:42

Дајте тај пејпер да се одцепимо и да оставимо ове Османлије на 25% територије где су вецина и нека је уредјују као серијат.Нека зене умотају,нека им не дају возе аута и остале Арабијске вредности које нама просипају.Ми смо Европа и Хрисцани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЗНО

29.07.2021 15:25

Одцјепљење не би било бас тако погледај карту БИХ па погледај на сто лици српска полупразна ко кифла а ту је јос и Брцко /проблем/ Ја нецу у рат али ако додје до тог зла ти и твој тата станите одма иза Баје И малог Баје и Бајиних сателита.

Name

Ре

29.07.2021 15:43

Не прескаци терапију

Name

Пеђа

29.07.2021 15:59

Ре. Тако је. Неки дан био у Сарајеву као да сам био Техерану. Шта би било да наша девојка оде у сауд арабију, обуче минић и неку провидну мајицу а момак поред ње у руци конзерву пива. А они дођу у европу замотани ко нинџе још клекну на сред шеталишта и клањају... Е ако наши не могу у њиховим џамахиријама ни њима не треба дозволити њихов начин живота у зап европи

Name

Ацо

29.07.2021 16:10

Ре? Теби се давно мозак ,,одцепио" од главе. Паметније ти је да на вријеме пијеш терапије, јер кад исте прескачеш тотално си неурачунљив.

Name

29.07.2021 18:13

Благо оном ко рано полуди

Name

дф

29.07.2021 16:31

Ма нема ништа од тог папира,у њему исто има нацрт за санџак да се припоји БИХ,РС би био умањен на 35% тако да приче за малу децу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

29.07.2021 16:57

За педју Па недолази висе смраду,како мозес тако лагати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фудо

29.07.2021 17:42

Што пиздите? Нпр. Копер иде Италији, Порторож Хрватској, Пула и Задар Италији, Ливно и Посушје Хрватској. Словенији Горица заузврат. Суторина БиХ, Скадар Црној Гори, Дебар Албанији итд. Ето још један нон папир. Хајде још предлози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

30.07.2021 08:51

Откуда овом бленти науми нон папер изгледа да нема неких нових идеја и материјала па осмислио да обнови нон папер. Види се да је попримио доста будалстина од свог сефа ретарда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

30.07.2021 12:47

Па када Словенци желе да кроје границе Балкану, онда нека прво скрате гаће себи. Нека дају Аустрији што је њено, Италији, Мађарској, и нека Босанце прогласе конститутивним у оном дијелу што остане, јер, није ћаћа пањ...

ОДГОВОРИТЕ