Србија преузима намјенску индустрију Републике Српске

Намјенска индустрија Србије ће ускоро преузети већински и управљачки пакет у бањалучком Ваздухопловном заводу “Космос”. То је након „Зрака“ из Теслића, друго намјенско предузеће у Српској које ће контролисати држава Србија, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 29.07.2021 | 14:10
Србија преузима намјенску индустрију Републике Српске

Већ се мјесецима ради на припреми власничке трансформације “Космоса” који је прије рата запошљавао 1.600 радника и био понос тадашње стручне намјенске индустрије за потребе ратног ваздухопловства и против­ваздушне одбране.

Држава Србија ће преко једног од својих предузећа из намјенске индустрије постати стратешки партнер и купац.

Разматра се неколико опција за преузимање од којих је најреалнија да постану власници двије трећине акцијског капитала.

План је да се обавезе повјериоцима из процеса реструктурирања исплате у потпуности, а да се дугови према фондовима претворе у капитал, са чиме ће бити увезан стаж за раднике који на то чекају и по 15 година.

Након што се ситуација рашчисти, извршиће се попис имовине и урадити процјена тржишне вриједности капитала, а затим ће се кренути у преговарачки поступак о преузимању контролног пакета акција.

Србија нишани
По скоро истом моделу је Србија прије неколико година преузела 71 одсто удјела у предузећу „Зрак“ из Теслића које производи и ремонтује нишанске справе за хаубице, минобацаче и лансере, дурбине, ловачке и друге нишане.

Србија је преузела обавезе према купцима и добављачима. Власници су постали и Фонд ПИО, Фонд здравственог осигурања Српске који су своје дугове намирили кроз удио у власништву.

Предузеће које је 2013. године због бројних дуговања завршило у стечају данас позитивно послује, има годишње приходе у просјеку од 1,3 милиона марака и запошљава 37 радника, док је прије рата имала око 200 запослених.

Финале вишегодишње сарадње

Предузећа у Републици Српској из области намјенске индустрије годинама уско сарађују са компанијама са истом дјелатношћу у Србији, тако да је улазак у власништво резултат досадашњег партнерства.

Тако на примјер “Космос” скоро пола својих прихода остварује управо кроз сарадњу са Министарством одбране Србије.

У прошлој години су реализовали један уговор вриједан 1,1 милиона евра, други у износу од 1,15 милиона евра је у току, а како сазнајемо усаглашен је и трећи у вриједности од 1,7 милиона евра и он ускоро треба да буде потписан. Такође, када је овај посљедњи у питању, постоји могућност његовог проширења на додатних 350.000 евра.

Прије три године „Космос“ и Министарство одбране Србије су потписали уговор о ремонту ракетних система вриједан два милиона евра.

Занимљиво је да је у марту ове године српски министар Небојша Стефановић боравио у посјети бањалучком предузећу.

Након састанка је саопштено како се разговарало о могућим будућим модалитетима сарадње који би, како је тада Стефановић оцијенио, били од значаја за наставак опремања Војске Србије, а у исто вријеме и за даљи развој овог предузећа.

Са Министарством одбране Србије сарађује и бијељински „Орао“. Уговор вриједан 3,7 милиона евра о ремонту мотора за авионе „Орао“ и „Супер Галеб“ потписан је у фебруару ове године. Ријеч је о једном од најзначајнијих појединачних уговора који Министарство одбране и Војска Србије имају са једном компанијом намјенске индустрије из Републике Српске.

Вјештица: Србија доноси нову технологију
Из управе “Космоса” су потврдили наша сазнања и поручили како је ријеч о “Трећем животном циклусу”.

“Стратешко партнерство са намјенском индустријом Србије кроз учешће у капиталу је свакако значајно и преставља “нови животни циклус” друштва кроз нове послове, трансфер технологија, заједнички наступ на трећим тржиштима, а све ово ће за последицу имати ново запошљавање и бољи пословни амбијент”, рекао је за ЦАПИТАЛ директор предузећа Душан Вјештица.

Додаје и како ће кроз овај цикус бити сервисиране обавезе према фондовима, радницима и добављачима.

“Дуговања и потраживања се усаглашавају са фондовима и Пореском управом РС, а по усаглашеним обавезама план ће бити достављен ИРБ РС на даље поступање. Пошто се ради о доста сложеном послу са доста учесника у процесу реалан рок за наведену активност је септембар ове године”, каже Вјештица.

Врхунац војне технологије
Ваздухопловни завод “Космос” је производио радарске, ракетне и рачунарски системе, вршили су генерални ремонт радара, ракетних система и мјерне опреме.

 “Космос” је градио покретне аеродроме и покретне писте, а радили су и практичну обуку страних кадрова у Бањалуци и у иностранству.

Почетком рата почела је и њихова пропаст јер су изгубили тржишта широм свијета.

Обавезе су се гомилале, а до момента када се кренуло у реструктурирање прије неколико година оне су износиле 24,5 милиона марака.

(Цапитал) 
 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ОО7

29.07.2021 12:23

Очекивано и паметно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2021 13:08

Не знам ста се цекало 25 година? А, да... Цекало се да вриједност падне, па да се фирма преузме за пар еура.... Па, добро... Боље и Србија, него Проинтер ?

Name

Домаћин

29.07.2021 15:26

Аааааа свашта, зар авиони орао и галеб још увијек лете????????? Па могу се користит у пољопривреди за прскање?

Name

Ухх

29.07.2021 17:31

Виде људи да балван није способан.

Name

клокан

29.07.2021 12:29

тако и треба ниста паметније нисте урадили дасте бигдом све форме дали србији на управљање свеби биле неби распроданеи раскотарене и унистене свака цаст мајци србији зивела нам СРБИЈА на сва времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дурмитор

29.07.2021 13:06

Смијешан си ако мислиш тако. Додик опет фобија новац за одржавање на власти и враћање његових кредита. Тако да ћеш остати и без пара и без индустрије

Name

Борац Р СРПСКЕ

29.07.2021 13:17

Хоце ли моци додик и екипа красти када преузме србија.

Name

Ре клокан

29.07.2021 14:55

...Е благо вама....па мислис ли да остајете без индустрије...ви бас волите другом него себи...

Name

За ре Клокан

29.07.2021 19:05

С обзиром на то да се, на примјер, 90% дјеце из Српске сколује бесплатно у Србији, нисам сигуран да овдје новац иде другима... каква год Србија била, становницима Српске пруза висе него БиХ и Српска заједно. Тузно јесте, али је тако.

Name

Зика

29.07.2021 12:56

Опала полако али сигурно у пропаст све дубљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2021 13:23

??????????

Name

Босанац

29.07.2021 13:05

Хоцете се и усрецити. Србија исто продала све сто доноси добит,банке,телеком изд.а досли разни свјетски хостаплери да им људи раде за цркавицу. Све исто на цијелом Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добра Замисао

29.07.2021 13:26

Ово и није тако лосе, наси нису претјерано добри у оцувању ицега, али ми се цини да откако је Вуциц на власти у Србији тамо је доста боље стање, недавно кад сам прелазио границу код Бијељине, бас је видна разлика, преко Дрине десетине фабрика па и неки моји родјаци одлазе тамо да раде, када би се дало људима из Србије или ако ниста неком насем ко је слицан њима да овде коло воде и не мислим само на Српску вец на цитаву БиХ, мислим да би народ осјетно боље зивио за пар година. Мозе ко ста хоце реци Вуцицу, али нико не мозе негирати да кад тај цовјек казе да це несто урадити он то и испуни, фабрике, аутопутеви, инфраструктура, инвестиције, наравно да би могло и мора много боље, али ето... у поредјењу са било ким овде разлика небо и земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала Србијо

29.07.2021 13:43

по ко знам први пут. Молимо Вас да купите сва предузеца у власништву РС јер је то једини начин њиховог опстанка на тржишту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

29.07.2021 14:45

Који сте ви идиотиц воли те другом него да се вас крај развија свака фирма коју купе странци само плаца сто мора обавезе капитал игноре.

Name

аналитицар

29.07.2021 14:22

Спасавање Додика и будзета РС.То је застарјела технологија,треба нова требају обуцени струцњаци за нову технологију то све коста времена и новца.Мазање оцију народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2021 21:23

Од Космоса су остале само зграде и ограда... у производњи и ремонту није остало ни 1% способног кадра, све сто имало вријеи одавно је отисло а велики број радника је и пензонисан. Ови сто сад раде могу фарбати ограде, склапати палете и варити оквире за пистоље... то је ниво браварске радионице из 60-тих година...