Трава до кољена у Јасеновцу је метафора нашег заборава

Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије поручио је у својој бесједи да су пуна инострана љетовалишта православних Срба, али да је трава до кољена у Јасеновцу, на Гаравицама, на Шушњару, у Ливну, на Бравску, у Јањилима...

Босна и Херцеговина 28.07.2021 | 13:45
Трава до кољена у Јасеновцу је метафора нашег заборава

Владика Сергије је указао на то да, иако се до мора путује дуго, “тешко је издвојити пет минута, стати на Гаравице, Шушњар, Ливно, Бравско и гдје све не и запалити само једну малу свијећу”.

– У овом казивању трава до кољена је метафора нашег заборава, јер нема ко да упали свијећу, нема ко да молитвом раздани мрак у којем јесмо захваљујући своме забораву. Нема никог да пусти сузу јер је унук заборавио дједа, а унука баку. Ови из времена заборавили су оне у вјечности, као да нисмо били и као да опет нећемо бити једно – навео је владика Сергије.

И није проблем одлазак на море, као ни то што “добрим дијелом захваљајући нама живе потомци џелата наших предака”, проблем је што “не памтимо претке, а са заборавом тумарамо кроз свијет, не знајући ни куда ни коме идемо”, навео је владика.

Он је поручио да се на развалинама сопствене површности никада неће моћи саградити срећа, ни себи ни другима.

– Одавно дигли руке од себе, па данас живимо као они које су наши преци сажаљевали, као они који не знају за себе, своје презиме, свој породични дом – написао је владика бихаћко-петровачки и рмањски у својој бесједи.

Он је подсјетио да су у љето 1941. године, везани, у колони, један за другим, вођени Срби на клање – никоме криви, никоме дужни.

– Без кривице пред судовима земаљским и пред судовима Божијим. Криви само зато што су били то што јесу. Криво је било њихово име и њихова вјера. Све остало било је невино, чисто, непорочно… Окончали су свој земаљски ход прекланих вратова, у јамама и јарковима, у безданима и на пољима, а да се једни од других нису могли ни опростили. Мајка није успјела загрлити сина посљедњи пут, ни сестра изљубити брата јединог, а ни сиромашни отац није имао кад помазити босоногу дјечицу… Скончали су као стока, пунећи јаме својим тијелима, заливајући крвљу прашњаве друмове, парајући посљедњим јауком безгласну тишину. Без свијећа, молитве и свештеника, без вапаја најмилијих, прогнани су у вјечност, као свети мученици, да стану пред Лице Господње и да измоле само једно – да их потомци никад не забораве – навео је епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Према његовим ријечима, данас љета 2021. потомци оних истих предака, идући оним истим друмовима, али у супротном правцу, јуришају на море, као да им је посљедњи пут.

– Јуришају да се забаве, да уживају, да троше, да потомцима џелата побољшају туристичку сезону. Газећи гумама врели асфалт, испод којег се, негдје у прашини, скрива скорена крв предака, потомци језде без сјећања, не хајући за оне којих одавно нема, а без којих ни њих не би било, а који су прије осам деценије туда вођени у сурову смрт. Иако пржи јулско сунце, на нашем националном хоризонту одавно је мркли мрак, јер мислимо да свијет са нама и почиње и завршава – упозорио је владика Сергије.

(Срна)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

пера

28.07.2021 11:57

Свака цас на овој бесједи.Као народ смо дотакли дно. Све смо заборавили а све це нас то скупо костати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

28.07.2021 12:07

Ово је најбоља порука у посљедње вријеме изговорена али трба бити и упамцена нама свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без паметовања

28.07.2021 12:14

Тример у шаке, па коси

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

28.07.2021 12:49

Срби су само против онога ко би хтео да их макар мало опамети, а одушевљено кличу сваком ко их још више заклупљује, уназађује и унесрећује, тример у шаке, па коси...

Name

Србин

28.07.2021 13:56

Срам те било! Нема речи којом се твој, не заслужујеш ваш, простаклук може описати.

Name

Лазар

28.07.2021 12:19

Капа доле. Такве поруке треба свакодневно објављивати. Само један баналан примјер, да ли сте видјели у свом мјесту да Бошњак или Хрват купују у пекари или продавници која је у власништву Србина. Вјероватно никада или можда у ситуацији ако је то једина пекара или продавница. Срби углавном не мисле и не раде тако и на тај начин помажу сопствено унистење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

28.07.2021 12:28

Е мој Владико апсолутно и висе од тога си у праву,јадан смо ми народ...посто сам са простора Унско Санског кантона недавно сам обилазио пар гробаља,од Бихацкога за неповјеровати обрасло...гробље у селу Грабез за њега се и незна...једва му досао..обрасло грмље...сибље и тд.у Притоци релативно пристојно у Залозију се вец и незна за њега такодје обрасло...па не могу да вјерујем да се једном годисње немозе направити акција цисцења...само скидам капу Хргарцанима и Липовљанима то је оно сто сам видио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

28.07.2021 12:49

За бесједу...заборављамо своје мученике и жртве током И и ИИ свјетског рата, током грађанског рата на простору бивше Југославије, гдје смо протјерани из својих домова у Федерацији БиХ, Хрватској, Косову а полако и из Црне Горе....не знајући да звог заборава и небриге према својим жртвама ,се може поновити та историја, како би нас поново научила лекцији!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

28.07.2021 14:25

Немој да лазес из Федерације нико није насилно протеран ја зивим у Сарајеву брат у Тузли како смо родјени .

Name

хандркац

28.07.2021 13:26

пусти траву, вазнија је петиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

28.07.2021 13:49

свака цаст за беседе владике сергеја свака има своје место некате господ и свети владика његос награде добрим здрављем а ми народ и богусмо додијали алинас јос бог цува ради србских угодника којисе моле за народ свој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.07.2021 13:58

100 % тачно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав Продановић, Зворник

28.07.2021 13:59

Хвала вам оче на овој бесједи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоле

28.07.2021 20:35

Заиста дубоко умна бесједа какву одавно нисмо цули и над којом се требамо замислити

Name

Дејан

28.07.2021 14:30

Па и у Бања Луци је

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

28.07.2021 14:32

Свака му на мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

28.07.2021 15:03

Ма да ли је могуће да је вама, као и на РТРС-у, забрањено да објавите коментаре који имају степен писмености изнад 6. разреда основне школе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.07.2021 16:17

Хвала на овом лијепим тексту и опомени свима а не само Србима јер су на луно мјеста заборqвљени и гробови својих најблизих а не само старија стратиста муценика.

ОДГОВОРИТЕ