У Сребреници освануле слике Ратка Младића

У Сребреници су јуче осванули плакати с ликом Ратка Младића.

Република Српска 27.07.2021 | 10:36
У Сребреници освануле слике Ратка Младића

 Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Алија Табаковић објавио је ову информацију.

"Синоћ су наше комшије поновно полијепиле плакате с ликом пресуђеног ратног злочинца за геноцид Ратка Младића. Ми упорно говоримо да су политички и војни врх и појединци одговорни за геноцид, други нам упорно говоре да није тако како мислимо. Они управо покушавају показати како иза злочина геноцида не стоје појединци већ колоне људи", навео је Табаковић.

Додао је да је "негирање геноцида последња фаза геноцида".

Плакати су осванули у близини џамије.

Подсјетимо, Инцко је одлучио да ове забране уведе кроз измене Кривичног закона Босне и Херцеговине. Члан који се тиче забране негирања геноциде гласи овако:

"Ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша да оправда злочин геноцида, злочин против човечности или ратни злочин утврђен правоснажном пресудом у складу с Повељом Међународног војног суда придруженом уз Лондонски споразум од 8. аугуста 1945. или Међународног кривичног суда за бившу Југославију или Међународног кривичног суда или суда у Босни и Херцеговини, а усмерено је против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вероисповест, порекло или националну или етничку припадност, и то на начин који би могао подстакнути на насиље или мржњу усмерену против такве групе особа или члана такве групе, казнће се казном затвора од шест месеци до пет година".

Одлука високог представника Валентина Инцка да забрани негирање геноцида и величање ратних злочинаца у БиХ изазвала је различите реакције.

(БН/Б92)