Држављанин БиХ варао туристе и узимао авансе

У јеку туристичке сезоне и одмора неколико држављана Србије доживјело је велику непријатност када се испоставило да ће умјесто у апартман на грчкој обали - морати да иду у полицију.

Србија 27.07.2021 | 07:26
Држављанин БиХ варао туристе и узимао авансе

Наиме, мушкарац са подручја Босне и Херцеговине се већ дуже вријеме на друштвеним мрежама представља као власник апартмана, али након што му клијенти уплате новац преко Вестерн униона, он их блокира, угаси профил и наставља са даљим пецањем породичних људи жељних одмора.

Превара је откривена када се једна од оштећених јавила администраторима групе Ливе фром Грецце на Фацебооку с молбом да се њено искуство објави, а у намјери да друге спасе непријатности. Жена је такође хтјела и да се утврди колико породица је преварио Слађан Ј. са подручја Босне и Херцеговине.

Разрађена превара

Наиме, он се на овој друштвеној мрежи оглашавао као власник апартмана, прво у Пефкохорију, а онда и у Ханиотију, гдје је за име профила бирао имена непостојећих вила. До овог тренутка постоји сазнање да је извршио три преваре и један покушај преваре.

Блиц је имао увид у двије преписке у којима је извјесни Слађан успио да противзаконито приходује 900 евра, по 450 евра од двије породице, а према ријечима једне од саговорница која је пристала да анонимно изнесе своје непријатно искуство, једној жртви, са којом је она била у контакту након што је све изашло на видјело, успјео је из новчаника на исти начин да извуче чак 700 евра.

Приликом оглашавања, Слађан је користио слике луксузних и модерних смјештаја из Грчке и Хрватске проглашавајући их за смјештај у Пефкохорију, односно Ханиотију. Када би дошао до жртве, принцип рада је био исти. Кроз разговор им је сугерисао како је јефтиније по њих да му уплате цјелокупну суму на рачун, јер тако остварују попуст на лежаљке, како на базену у склопу хотела, тако и на плажи у близини апартманског смјештаја.

Након што се апел појавио у јавности захваљујући администраторима групе Ливе фром Грееце који живе и раде на територији Пефкохорија и Ханиотија, утврђено је да се апартмани за које је Слађан Ј. слао локације, па чак и слике са Гооглеа, које је сам убацивао у овај претраживач, не поклапају ни с именима, али ни са изгледом апартмана које је оглашавао и нудио туристима из Србије.

Накнаду за љетовање потраживао је уплатом преко сервиса за слање новца. Наиме, он је оштећенима слао фотографију картице с логотипом, име и матични број, тражећи од њих да му уплате новац. У оба случаја дао је различите локације, као и матичне бројеве. Када би се трансакција извршила и он јавио да је новац подигнут, десило би се увијек исто.

Комуникација би се с временом смањивала, како се ближио датум путовања, а на крају, када би га питали за информације везане за попуњавање ПЛФ-а, Слађан Ј. би гасио телефон и брисао профил са кога се оглашавао.

(Независне) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ха ха

27.07.2021 06:30

Док је оваца бице вуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

27.07.2021 06:32

Унапријед паре дати некоме преко телефона мозе само овца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

27.07.2021 12:52

Како Људи олако сватају интернет, њима то фурка, олакшава им живот и комуникацију, у овоме случају и новчанике. Ако буде воље он ће бити ухапшен као од шале, постоје мало већи познаваоци савремене технологије од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.07.2021 15:55

Није цудо, ми каснимо у свему па и у размисљању.

ОДГОВОРИТЕ