Сјевером Европе харају поплаве, југ се бори са пожарима

Шумски пожари, помогнути врућинама и снажним вјетровима, у понедјељак харају јужном Европом док неке сјеверне земље чисте и уклањају наплавине након викенда обилних киша и поплава.

Свијет 26.07.2021 | 23:15
Сјевером Европе харају поплаве, југ се бори са пожарима

У Грчкој је премијер Кирјос Мицотакис рекао да су се ватрогасци у посљедња 24 сата борили с око 50 пожара, а вјеројатно ће их бити више јер метеоролози најављују нове таласе врућина.

"Желим нагласити да је јул увијек тежак мјесец", рекао је.

"Зато нам је важно, свим државним службама, да будемо потпуно приправни док период пожара формално не заврши".

Ватрогасне службе су рекле да је неколико пожара узроковала непажња на фармама и градилиштима, и да су се многи догодили на Пелепонезу. Нема извјештаја о жртвама.

Стање у јужној Европи у проблему се са обилним кишама које су погодиле сјеверне земље од Аустрије до Британије након катастрофалних поплава у Њемачкој и сусједним земљама прошле седмице.

У Сардинији  противпожарни авионииз Француске и Грчке појачали су локалну флоту у борби против пожара на острву на којем је изгорјело више од 4000 хектара површина, а 350 људи морало бити евакуисано.

На Сициији су пожари избили близу града Ерицеа, на западу острва.

У Шпанији сјевероисточној регији Каталонији изгорјело је више 1500 хектара близу града Санта Цолома де Qуералт, а више десетака људи морало је бити евакуисано, но 90 посто пожара у понедјељак је стављено под надзор, саопштили  су ватрогасци и власти.

У Лиетору у средишњој шпанској регији Цастилли-Ла Манцха, током викенда опожарено је више од 2500 хектара, рекле су власти.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Медиаактивитет

26.07.2021 21:37

Примјецене девијације у Гласу Српске и Дневном Авазу. Глас Српске с једне стране говори, правилну мјеру о казнености геноциндне провокације , а с друге стране је пропустио рекламу на којој ЕУФОР рекламира геноциност, девијација Дневног Аваза је да отцјепљење Српске нема свијетлу страну, а логика налазе да ако су Срби и Босњаци угрозени у БХ боље је да се разидју. Позељан став и трецих медија у корист ресавања проблема нелогицности у БХ разлазом, сугерисати и на СНСД да види ста се десава у Гласу Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лолита

27.07.2021 05:06

Природа узвраца ударац, бас супер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

27.07.2021 07:34

Грађевинска мафија ,зоне гдје су шуме подмецу пожар и земљиште за 2 год из пољопривредног постаје грађевинско,то Талијани раде више од 100година..