Драматично стање у Тунису: И министре смјењујемо!

Туниски председник Каис Саиед, који је уз помоћ војске сменио премијера и суспендовао парламент, објавио је да преузима министарство обране и правосуђа.

Свијет 26.07.2021 | 20:25
Драматично стање у Тунису: И министре смјењујемо!

Након што је председник Туниса суспендовао рад парламента и разрешио дужности председника владе, после насилних протеста изазваних наглим порастом броја новозаражених корона вирусом и лошом економском ситуацијом, припадници војске Туниса опколили су здање парламента и спречили председавајућег да уђе.

Демонстранти, који су се раније сукобили са полицијом, поздравили су одлуку председника Каиса Саида, узвикујући његово име и машући државним заставама, али критичари га оптужују да је приграбио власт и угрозио крхку демократију у Тунису, преноси АП.

Саид је укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера, како би се вратио социјални мир у земљи. Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава да преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не омогући нормалан рад институција.

"Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис и док не спасемо земљу", рекао је Саид у телевизијском обраћању.

Економија Туниса је у кризи већ годинама, а у земљи је недавно поново уведен локдаун због озбиљног ширења корона вируса.

Војска опколила парламент, демонстранти се сукобили са полицијом

Припадници војске Туниса опколили су здање парламента и спречили председавајуц́ег да уђе. Демонстранти, који су се раније сукобили са полицијом, поздравили су одлуку председника Каиса Саида, узвикујуц́и његово име и машуц́и државним заставама, али критичари га оптужују да је приграбио власт и угрозио крхку демократију у Тунису, преноси АП.

Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно у недељу увече објављена одлука председника. Саид је такође укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера како би се вратио социјални мир у земљи, преноси АП.

Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава та преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не буде омогућен нормалан рад институција. “Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис ид ок не спасемо земљу”, рекао је Саид у телевизијском обраћању.

Хиљаде људи окупиле су се у недељу у главном граду Туниса и другим градовима захтевајући да влада поднесе оставку након наглог пораста броја новозаражених ковидом 19, који погоршава и онако лошу економску ситуацију. У главном граду полиција је користила бибер спреј против демонстраната који су бацали камење и узвикивали пароле тражећи да премијер Хишам Мешиши поднесе оставку, а парламент се распусти, пренео је Ројтерс.

Према наводима сведока, стотине људи протестовале су и у Гафси, Сиди Бузиду, Монастиру и Набеулу. Углавном млади демонстранти су узвикивали ”Напоље” и позивали на распуштање парламента и превремене изборе. Демонстранти у Сусу покушали су да нападну локално седиште највеће странке у парламенту, умерене исламистичке Енахде.

У Тосуру демонстранти су запалили седиште Енахде.

Тунис је поново увео мере затварања и друге рестрикције због ширења коронавируса јер је међу најтеже погођеним афричким земљама. Пандемија је додатно погодила Тунис, који се бори да покрене економију, која је угрожена још од револуције 2011. године, када је незапосленост почела да расте.

Полиција окупирала зграду Ал Џазире и избацила запослене

Туниска полиција окупирала је данас просторије агенције Ал Џазире у главном граду Тунису и протерала све запослене, након што је агенција председникову одлуку о свргавању владе назвала пучем.

Најмање 10 наоружаних полицајаца ушло је у канцеларије агенције без налога за претрес и тврдећи да извршавају наредбе правосудних органа, преноси Ал Џаира.

Телефони запослених и друга опрема за извештавање су заплењени, а запосленима није било дозвољено да се врате у зграду по своје личне ствари.

Председник Туниса Каис Сајед јуче је суспендовао парламент, а премијера Хишама Мешишија разрешио дужности, што су његови политички противници осудили као напад на демократију, док су други то поздравили слављем на улицама.

Сајед је рекао да ће извршну власт преузети уз помоћ новог премијера након што су у неколико туниских градова избили насилни протести због владиног неуспешног поступања током пандемије и због лоше економије.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ања

26.07.2021 18:36

Ста ми цекамо? Добро нам је???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљан

26.07.2021 21:29

Да мени јесте и заболе ме ако теби несто смета!!!

Name

Ре

27.07.2021 09:03

Видис да јесте. Јел се неко буни? Не. Знаци све је супер.

Name

Хе Хе

26.07.2021 20:32

Ево добре прилике да Американци интервенишу, да донесу бољитак и просперитет у Тунис, а нису нешто посебно ни наоружани, тако да им то неће бити проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.07.2021 09:05

Нису проблем странци нигде. Вец домаци који се продају странцима.