Преминула чувена модна креаторка Мирјана Марић

Позната модна креаторка Мирјана Марић преминула је данас у Београду у 84. години.

Србија 25.07.2021 | 15:15
Преминула чувена модна креаторка Мирјана Марић

Мирјана Марић увела је високу моду у Југославију и својим моделима очарала свет.

"Историја моде и модних креатора Југославије почела је потписом Мирјане Марић, а њене креације су са одушевљењем носиле прва дама Југославије Јованка Броз, Гадафијеве "амазонке", данска принцеза, белгијске принцезе, представнице дипломатског кора, супруге многобројних државника које су седамдесетих и осамдесетих долазиле у Београд", подсећају пријатељи блиски породици.

Рођена је 22. маја 1938. године у Крављу поред Ниша, а од 1948. године са породицом је живела у Београду.

Дипломирала је 1960. године на Академији за примењену уметност, одсек текстила, а затим је и магистрирала текстил и савремени костим на Уметничкој школи у Манчестеру.

Године 1968. добила је статус слободног уметника и запослила се у Југоекспорту, убедивши руководство фирме да мора да покрене производњу, а неколико година касније почела је да ради у радионици за високу моду.

Последњих 35 година је живела на релацији Србија - Америка.

Била је у браку са др Михајлом Марићем, оснивачем Службе друштвеног књиговодства бивше Југославије (СДК), који је преминуо 1992. године.

"Била је и остала синоним за квалитетну моду у СФРЈ, а дизајнерски комади Мирјане Марић рађени су у ограниченим серијама од 100 до 150 комада. Организовала је више од седамдесет модних ревија широм света, док су њен бренд Три М и модели од коже добили су бројна домаћа и светска признања. Посебно признање за креаторски рад добила је 1975. и 1976. године када ју је Пјер Карден позвао у Француску, организујући модне ревије са њеним моделима", навели су њени пријатељи.

(Курир.рс/А.А./Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Врхунски квалитет и дизајн

25.07.2021 19:16

Јако скупа одјеца али на највецем нивоу тога времена и не само тога, комаде које имате у наследје мозете да носите и сада и да сте опет бр. 1. и тако кроз вријеме..... Сауцесце породици велике креаторке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

25.07.2021 20:08

Њени модели су непоновљиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како је

25.07.2021 23:54

...комунистичка Југославија могла да допусти да неко има могућности за луксуз а нису могли да имају исти стандард?

ОДГОВОРИТЕ