Гдје је све ковид пропусница услов за нормалан живот?

Страх од брзог ширења ове варијанте короне и поновних закључавања допринела је креирању једног магичног папира - ковид пропуснице.

Босна и Херцеговина 24.07.2021 | 08:52
Гдје је све ковид пропусница услов за нормалан живот?

У многим земљама Европе за нормално функционисање неоходна је корона пропусница, која је заправо доказ извшене потпуне вакцинације. Земље које су увеле ове мере су: Хрватска, Француска, Грчка, Португал, Словенија, Кипар, Аустрија и Холандија.

Хрватска

Како бројке новозаражених у овој држави расту из недеље у недељу, а највише инфекција бележи се на приморској регији у Далмацији, кризни штаб Хрватске увео је нове мере.

У овој држави неће моћи више да се окупља већи број људи уколико не поседују ковид потврде. Наиме, невакцинисаних може бити највише 50 на отвореним и 15 у затвореним објектима, а вакцинисаних може бити чак 1.000 уколико имају пропусницу. Ове донекле благе мере, с обзиром на озбиљност ситуације, кризни штаб образложио је жељом да сачува туристичку сезону.

Француска

Како је рекао француски председник Емануел Макрон здравствена пропусница ће се примењивати у кафићима, ресторанима, тржним центрима, као и у болницама, домовима за старе, социјалним установама.

„Такође у авионима, возовима и аутобусима за дуге вожње и на та места ће моћи да иду само вакцинисани или особе са негативним тестом“, рекао је француски председник.

Грчка

Слична ситуација је и у Грчкој у којој од 16. јула, до краја августа у места за забаву, кафиће, барове, биоскопе и позоришта и сва затворена места могу да уђу само вакцинисане особе.

Португал

У Португалу у 60 општина у кафиће и хотеле могу само људи са пропусницама. Поред тога у овој држави је пре три недеље уведен полицијски час због скока броја заражених, који је проузроковао делта сој.

Словенија

Влада Словеније је, одлучила да ће организатори већих окупљања, попут концерата и спортских догадаја и угоститељи посебном апликацијом контролисати да ли су посетиоци заштићени, односно да ли су вакцинисани, преболели ковид или имају негативан тест.

Кипар

У овој острвској земљи потврда која се на Кипру зове Сејф Пас је потребна за посету свим местима, било да су на отвореном или у затвореном, где има више од 20 људи укључући и чланове особља. Такође, гости у угоститељским објектима морају да седе и за столом не сме да буде више од десет људи. Плесање се забрањује, осим ако сви нису потпуно вакцинисани или су се опоравили од короне.

Министарство финансија је већ најавило да ће јавни службеници морати да покажу Сејф Пас када буду долазили на посао. Ако се не буду придржавали правила, биће послати кућама и сваки дан одсуства са посла ће им се одузимати од годишњег одмора.

Возачи и путници у јавном превозу такође ће морати да имају Сејф Пас од уторка, објавило је министарство саобраћаја. Министарство је издало писану изјаву са недавним смерницама за јавни превоз, у складу са уредбом министарства здравља о спречавању ширења коронавируса.

Аустрија

Новом уредбом широм Аустрије уводи се ново правило када је реч о угоститељским објектима где „долази до већег мешања и интеракције гостију“, а то се тиче пре свега дискотека и клубова. На та места убудуће могу да уђу само гости који имају или сертификат о вакцинацији, или негативан ПЦР тест.

За разлику од осталих угоститељских објеката, они са потврдом о прележаном ковид-у неће бити пуштани без негативног ПЦР теста.

Холандија

Упоредо са отварањем ноћних клубова, фестивала, стадиона и ресторана, у циљу смањења ризика од ширења заразе, у Холандији је почело и масовно „тестирање за улазак“.

Реч је о брзим, антигенским тестовима који се обављају у за ту сврху специјално опремљеним лабораторијама са изузетно великим капацитетом, у које је Холандија уложила чак 1,1 милијарду долара. Тако је за улазак у, на пример, клуб или стадион неопходно показати потврду са негативним тестом.

Такозвана „корона легитимација“ поред негативног теста за улазак може бити и потврда о пуној вакцинацији или о прележаној инфекцији.

Да скупи систем тестирања за улазак на који се холандска влада ослонила за попуштање мера није довољно поуздан, показало се на жалост већ прве вечери у дискотеци у холандском граду Енсхаде – од 600 посетилаца њих 180 је након провода тестирано позитивно.

Ко планира ковид пропуснице?

Земље које ће наставити ову праксу и у најскоријој будућности уводе ковид пропуснице су: Црна Гора, Италија и Велика Британија.

Црна Гора

Услед промењене епидемиолошке ситуације, до 2. августа је забрањен је рад ноћних клубова и дискотека и на отвореном и у затвореном простору у Црној Гори.Од 2. августа поново ће им бити омогућен рад, али само за оне који су вакцинисани макар првом дозом вакцине, посједују негативан ПЦР тест или доказ да су у последњих 180 дана прележали коронавирус, преноси РТЦГ.

Велика Британија

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да ће доказе о вакцинацији са две дозе поставити као услов за улазак у ноћне клубове и друга места на којима се окупља велики број људи од краја септембра.

„Могу да кажем да до краја септембра, када ће сви старији од 18 година имати прилику да добију другу дозу вакцине, планирамо да условимо улазак у ноћне клубове и друга места на којима се окупља велики број људи потпуном вакцинацијом,“ рекао је Џонсон.Борис Џонсон Фото:Тањуг/АП Пхото/Матт Дунхам

Италија од 6. августа

Италија ц́е 6. августа увести обавезну санитарну пропусницу за приступ затвореним местима као што су барови и ресторани.

„Санитарна пропусница је инструмент који ће Италијанима омогућити да наставе своје активности уз гаранцију да се неће наћи заједно са људима зараженим коронавирусом“, изјавио је премијер Марио Драги.

Поред барова и ресторана, пропусница ће бити потребна за улазак у базене, спортске дворане, музеје, биоскопе и позоришта, као и у играонице.

Санитарна пропусница биц́е потребна и за спортске догађаје, концерте, представе, сајмове и конференције. Дискотеке ц́е остати затворене до даљег, али ће тај сектор добити државну помоц́.

Пропусница подразумева доказ о вакцинацији, прележаном вирусу или негативни тест не старији од 48 сати.

(Нова.рс)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ноле

24.07.2021 07:13

А која је сврха пропуснице,кад и вакцинисани могу обољети и могу пренијети вирус.Пропали пројекат,негдје су се заје.али...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

24.07.2021 07:48

Ноле вакцинисисе И непостављај много питања дје ста како ит'д.....

Name

Душан

24.07.2021 08:39

Ништа није пропало све им иде по плану. Ускоро крећу са обавезном трећом дозом. Овце ће примити и десет ако им кажу да је то за спас других, не за спас лично њих. Не могу вјеровати на какву глупу причу убеђују народ. Смех до суза.

Name

Добој

24.07.2021 17:58

Увеле земље послуснице. Само нека глуме климоглаве

Name

Не Контам

24.07.2021 07:38

Вакцинисани могу да се заразе и разболе, као имају блажу варијанту болести, и такви могу комотно да шире заразу јер су вакцинисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

24.07.2021 07:47

Прекините користити лазни и непоуздани ПЦР тест, па це и епидемија нестати...Ста знаци ако је неко 'позитиван', а нема никакве симптоме и здрав је и јак?! Пустите ту лазну прицу о асимптоматским носиоцима. Самим тим и прица о вакцинацији је спорна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

24.07.2021 07:54

Напротив, тамо гдје се траже цовид пропуснице, тамо влада ненормалан живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

24.07.2021 08:10

Није нормалан живот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

24.07.2021 08:54

Фајзер уцинковитост је спала на 39%. Сто се тице мјера,скоро па исте за све са или без пропусница... Имају тестови ко нема пропусницу ??‍♂️на јwсен болнице како они тврде це бити пуне и вакцинисаних и невакцинисаних... Мислим да су до сад сви сватили поенту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

24.07.2021 09:10

Гдје је додо несто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yатоспаце Стреемка

24.07.2021 10:58

Гдје настаје издрзљивост у владању атмосферама при својој околини спознаје, ту нестаје могуцност, апатије из околине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско Незнање

25.07.2021 12:24

Ја сам одувијек сматрао да ови медицинари несто и знају, али сада видим колико је сати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Где то има

25.07.2021 13:22

Ста је то нормалан зивот?

ОДГОВОРИТЕ