Дијаспора и странци пуне касу од путарина

Приходи од путарине у првих шест мјесеци ове године премашили су 11 милиона марака, што показује да се ситуација у вези са вирусом корона стабилизује и да се људи враћају путовањима.

Република Српска 24.07.2021 | 08:12
Дијаспора и странци пуне касу од путарина

У предузећу “Аутопутеви Републике Српске” наводе да је највећи прилив новца од путарине у првом полугодишту забиљежен у јуну, када се у републичку касу по том основу слило нешто више од два милиона марака.

Подсјетили су да је прошлу годину обиљежила пандемија као и разна ограничења и у саобраћају, због чега је приход од путарине од јануара до краја јуна прошле године износио нешто више од осам милиона марака.

Саговорници “Гласа” истичу да је на већи овогодишњи приход од путарине утицала стабилизација епидемиолошке ситуације те могућност путовања која је свима лани била ускраћена. Имајући у виду да је највећи овогодишњи прилив новца био у јуну, то се, како истичу, може повезати са сезоном годишњих одмора те доласком великог броја наших људи из дијаспоре, као и странаца.

- Добро је што се приходи повећавају јер то значи да ће бити више новца и за одржавање тих путева. Највећи приход од путарина који се биљежи у јуну можемо свакако приписати сезони годишњих одмора. Људи путују на различите дестинације, на одморе, а путовање аутопутевима је и брже и безбједније. Видјећемо каква ће ситуација бити до краја године - рекао је економски аналитичар Предраг Дудуковић.

Иако је у Српској на снази исти цјеновник за путарину још од новембра 2018. године и у “Аутопутевима” наводе да корекције цијена нису у плану, економисти и возачи сматрају да би оне ипак могле бити мало ниже.

- Ако поредимо путарине код нас и у окружењу, мислим да је и тренутна цијена мало виша него што би требало да буде. Самим тим неко даље повећање цијена би можда створило контраефекат - казао је Дудуковић.

Како додаје, новим повећањем цијена не би остварили веће приходе од путарина, већ би грађани мање користили аутопут и приходи би остали на истом нивоу.

Дионицу аутопута од Бањалуке до Прњавора, од када је пуштена у саобраћај, користи Марија Симић из Дервенте. Она наглашава да је вожња аутопутем далеко безбједнија и бржа те је, како каже, “заборавила” пут којим је раније стизала до највећег града Српске.

- Износ путарине је прихватљив када узмемо у обзир све, али, наравно, нико не би имао ништа против да је нижи. Аутопут користим гдје год постоји у правцу на који ме пут одведе и искрено се надам да ће у Републици Српској бити изграђено још километара - истакла је Симићева. 

Република Српска има 106 километара аутопута, а ријеч је о дионицама које повезују Бањалуку и Градишку те дијелу који носи назив “9. јануар” и представља краћи и бржи пут од највећег града Српске до Добоја.

Цијене

Вожња дионицом од Бањалуке, односно наплатног мјеста Јакуповци до Градишке кошта 3,5 марака. Возачи који се крећу на релацији до Добоја, односно Кладара за путарину издвајају седам марака, док за пређене километре од Добоја до Градишке износи десет марака.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Грми

24.07.2021 06:40

Пуно људи око Бањалуке избјегава Аутопут због високих путарина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

24.07.2021 08:29

За 90км аутопута ти је пуно 7КМ,а није ти пуно 20КМ за 200км аутопута кроз Хрватску.Прави си босанац...

Name

Имају струцњаци..

24.07.2021 08:56

..који знају тај новац и да преуусмјеравају

Name

Дарко

24.07.2021 06:52

Због цијене, ја га користим једном од 20 путовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукиц.

24.07.2021 09:29

Кад је отворен аутопут,био ми је скуп али изадје јефтин јер на њему обицно нема друмски разбојника. На старом путу мора бити макар на два мјеста паркирани рекетаси.И најгоре од свега кад ти узму двадесет км.они се понасају као да су ти уцинили несто добро јер добро си просо могао си висе платит.

Name

протест

24.07.2021 07:22

а сто не казете да тај износ није ни близу оног износа који би требао бити бар 5 пута веци да тај аутопут буде "испљатљив" али зна се РС лези на парама и не знају на ста да тросе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2021 07:50

Ма ко те пита . Укради ,превари ,слажи .Парола Милорада и Црвених .

Name

То да

24.07.2021 08:09

Али не може се од путарине исплаћивати Ауто Пут. То је увијек мало за отплату.

Name

Теслицанин

24.07.2021 07:45

Ја лично могу реци свака част, и наставите даље јаче и брже градити ауто путеве, то је будућност за сваку земљу. Сви ми који кукамо да нам је скупо, само нам је код нас скупо а кад нам Словенци узимају за 60 км 15€ ништа не кажемо то је нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.07.2021 10:45

о цему ти прицас у Словенији платис 15€ и мозес да возис дану и ноцу 7 дана по свим аутопутевима а овдје аутопут који висе лици на брзу цесту и плацас несто сто је уствари бар 3 пута мање костало него сто су наплатили али зна се сви "хоце да дио колаца покупе"

Name

Ре свима

24.07.2021 13:02

Словенија и Хрватска користе свој геостратешки положај и могу ставити цијене путарина колико год хоће, јер велики број дијаспоре и туриста пролази кроз ове двије државе што се види по љетним гужвама на аутопутевима. За своје становнике могу увести субвенциониране цијене путарина.

Name

Шантић

24.07.2021 09:43

Аутопут је супер,нема камиона,а аута још мање.Када требаш у WЦ,ако ти се гади онај плави,или зелен контењер што је увијек усран,има њива.Баш по стандарду РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

24.07.2021 11:11

Сад ће пљачка на све стране. А паре за путеве од уведених акциза на гориво да се и не помињу. Акцизе иду годинама а за изградњу путева се узимају кредити. То је изгласала маскота Мајкићка и њена екипа.

ОДГОВОРИТЕ