Нема више „штимања“ послова преко пумпе у Чајничу

Након што је Канцеларија за разматрање жалби БиХ, због фаворизовања компаније „Нестро Петрол“, поништила набавке горива за Народну скупштину Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у тим институцијама покренули су нове поступке којима се мање гуши конкуренција.

Република Српска 23.07.2021 | 08:19
Нема више „штимања“ послова преко пумпе у Чајничу

Наиме, за разлику од претходног пута, предсједник НСРС Недељко Чубриловић и министар пољопривреде Борис Пашалић сада од добављача не траже да, између осталог, има бензинску станицу у Чајничу.

Преко ове мале локалне заједнице у ранијим набавкама су елиминисани сви нафташи осим „Нестро Петрола“, који једини има пумпу у тој општини.

Напомињемо да је уговорни орган по закону дужан да успостави правичну и активну конкуренцију понашајући се једнако и недискриминирајуће, што није био случај у поменуте двије набавке.

Тако сада Народна скупштина РС као мјесто испоруке наводи 37 градова и општина у Српској, а на том списку нема општине Чајниче.

Процијењена вриједност набавке је 85.400 КМ, а гориво се набавља за период од годину дана.

Подсјећамо, стари тендер је оборила фирма „Нафтацо“, а Канцеларија за разматрање жалби је обавезала Скупштину да распише нову јавну набавку у којој треба да добије што већи број понуда из којих ће изабрати најповољнију.

И министар Пашалић се повиновао одлуци Канцеларије за разматрање жалби БиХ.

У новом тендеру тражи пумпе у Источном Сарајеву, Броду, Приједору, Градишци, Бањалуци, Добоју, Бијељини, Сокоцу и Требињу. Чајниче више није на том списку.

Кажу како су тражене локације неопходне с обзиром на ресорну надлежност Министарства и активности запослених у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, а који су често на терену.

„Теренске активности подразумијевају вишедневне радне задатке и задржавања на предвиђеним локацијама. Узорковање млијека  врши се на имањима и газдинствима у руралним и неприступачним подручјима, стога је за контролне асистенте нужна шира распрострањеност бензинских станица ради могућности успутног точења горива“, стоји у тендерској документацији.

У истој се додаје како су бензинске станице у Градишци, Броду и Бијељини неопходне због близине граничних прелаза и честих иностраних путовања.

Иначе, новим тендером Министарство купује 50.000 литара дизела и 4.000 литара бензина. Процијењена вриједност горива је 110.000 марака без ПДВ-а.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Радник

23.07.2021 06:48

Истразите ста се ради у министарству пољопривреде. То је ситница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

23.07.2021 07:05

Супер, сада ће Хифа Петрол све да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2021 08:28

Нека ради ако ради како треба . У цему је проблем?

Name

Забринут

23.07.2021 08:57

Штета! Мислио сам да ћемо добити још једну пумпу у Чајничу :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ии

23.07.2021 10:28

Е ваљало бих да су сви као министар Пашалић.Једини који је поштен и исправан у власти.Можете причати шта хоћете лично га знам.

ОДГОВОРИТЕ