Хрвати "украли" Теслу - Србија најавила могућу жалбу

- Народна банка Србије је мишљења да би евентуално стављање лика Николе Тесле на националну стране кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало присвајање културног и научног наслеђа српског народа с обзиром на то да је неспорно да се славни научник током свог живота изјашњавао као Србин по пореклу и роду.

Регион 22.07.2021 | 17:39
Хрвати "украли" Теслу - Србија најавила могућу жалбу

Лик Николе Тесле, научника светског гласа српске националност пореклом из Хрватске, наћи ће се, према тренутном концепту, на хрватској кованици евра у вредности 50, 20 и 10 центи, а предлози су да то буду још и шаховница, карта Хрватске, куна и глагољица.

Премијер Андеј Пленковић изјавио је да су то предлози који су се искристали.

Концепт би отприлике био шаховница као подлога на свим кованицама, па редом карта хрватске на два евра, куна на један евро, 50, 20, 10 центи Никола Тесла и на пет, два и један цент глагољица којом ће писати ХР - рекао је Пленковић после састанка ужег кабинета владе, пренели су хрватски медији.

Каква је заправо пракса приликом одлуке о томе шта ће наћи на једној новчаници која се тек уводи у промет и да ли ће наша страна да реагуе на ове најаве, проверавали смо у Народној банци Србије (НБС). Како су открили за наш портал, уколико би дошло до реализације ове најаве, наша страна би сигурно предузела одговарајуће мере. 

Да ли имају право на то?

- Народна банка Србије је мишљења да би евентуално стављање лика Николе Тесле на националну стране кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало присвајање културног и научног наслеђа српског народа с обзиром на то да је неспорно да се славни научник током свог живота изјашњавао као Србин по пореклу и роду. С тим у вези, сасвим је сигурно да би биле предузете одговарајуће активности према надлежним институцијама ЕУ како би се указало на непримереност таквог предлога - рекли су за Телеграф Бизнис из НБС.

Дизајн евро новчаница је исти независно од државе која их штампа, истичу нам из централне банке.

Питање дизајна евро кованица регулисано је Уредбом Савета ЕУ о апоенима и техничким спецификацијама еврокованица намењених оптицају.

По наведеном пропису еврокованице имају једну заједничку (европску) страну која је иста на свим еврокованицама (аверс) и другу националну (реверс), која се разликује од земље до земље и која има на себи ознаку државе чланице ЕУ.

На тој националној страни еврокованице мора се налазити круг састављен о д 12 звездица (симбол ЕУ) које у потпуности окружују национални дизајн. Унутар наведених 12 звездица држава чланица самостално одлучује о мотивима које ће приказати.

(Телеграф.рс)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Тарзан

22.07.2021 16:00

Нека казу комсије колико су Тесли побили у олуји!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

22.07.2021 20:36

Умјесто што се препуцавате коме припада Тесла и каква су му крвна зрнца, требамо бити сви поносни што овакав један свјетски ГЕНИЈЕ долази с наших простора и има наше поријекло...

Name

Ре

22.07.2021 23:08

Тесла је за живота истицао да се поноси својим српским порјеклом и хрватском државом у којој је рођен.Према томе имају право, каква крађа?

Name

Директ

23.07.2021 12:19

Ре, питање је да ли је баш тако рекао.

Name

Зен Маг

23.07.2021 13:04

Злато остаје злато било у рукама простака или највецег мудраца. Име Тесла остаје уклесано за вијек вијекова!

Name

батко

25.07.2021 20:21

Никад то нигдје није забиљезено да је рекао. измисљена прица у вријеме братства и јединства. Осим тога Тесла никад није зивио у Хрватској вец Аустро-Угарској. Ако зелите да се инфоримисете имате на стотине стране његових записа и размисљања. Такодје постоје на хиљаде новиснких цланака у коме су се парафразирале и цитиреле његове мисли. Никад и нигдје се није спомињала њега припадност непостојецој дрзави.

Name

НИКОЛА СРБИНЕ

22.07.2021 16:05

Па и језик су узели па играју узицко коло па и Теслу хоце. ЈЕДНОСТАВНО ВОЛЕ СВЕ СТО ЈЕ СРПСКО. НИКОЛА СРБИНЕ НЕКА ТЕ СВИЈЕТ СЛАВИ ЗАСЛУЗИО СИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесла

22.07.2021 16:19

Људи па престаните да будете националисти и да својатате мртвог човјека. Тесла је био Американац, Српског поријекла из Хрватске. Значи могу га и Американци ставити на долар ако треба. Да је волио своју домовину и мјесто гдје је живио сигурно би се вратио да умре тамо а не да га сахране у Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола је био србин

22.07.2021 19:01

Никола Тесла је био србин, родјен је у Аустроугарској. Америцко дрзављанство је узео због својих проналазака, да их лаксе застити. Отац му је био Православни свестеник. Погледај на интернету како изгледа споменик његовом оцу и ста писе на њему. Никакве везе он нема са Хрватском. Хрвати (Устасе) су му убили родбину и запалиле куцу.

Name

Марко

22.07.2021 19:03

Тесла, не лупетај! Нисмо ми националисти, ми смо патриоте, као што је то био и Никола Тесла. Ако се изјашњавао као Србин, ако је рођен у Аустроугарској монархији, ако су Хрвати побили све Тесле у Смиљану, не видим одакле им право да га присвајају.

Name

Меxа

22.07.2021 16:22

А Гдје је оно родјенен Никола Т

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдјо

22.07.2021 17:31

Родјени су јос многи срби тамо гдје је родјен и Тесла. Њега својатају а њих су побили и протјерали, имовину унистили, и повратак забранили!

Name

Ре Меxа

22.07.2021 18:25

Родјен је у Аустроугарској. На територији данасње Хрватске, која у том моменту није постојала.

Name

Мали перица

22.07.2021 16:31

Ништа чудно кад немаш своје крадеш туђе а цроати су познати по томе.Теслина кућа годинама није имала струју а свакоме је јасно шта би Тесла рекао за ту идеју

ОДГОВОРИТЕ
Name

хандркац

22.07.2021 16:32

Тесла је из Теслица, ако не вјерујете питајте Зељку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

22.07.2021 21:48

113%.

Name

Ре

22.07.2021 16:37

Иде на ЕУР а не на куну. Шта је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

22.07.2021 16:37

хрватису прво украли и присвојили србску цркву код дубровника претворили у самостан мале браце сада краду науцника теслу алису заборавили дасу устасе поклале сву породицу николе тесле у смиљану заборавилису даје отац тесле бијо србски свестеник тесла никола је србин србско дјете отацму бијо србски свестеник онај ко нема своју историју мора краст тудју србису поносан народ који имају своју историју опевану уз гусле срби имају своје науцнике своје писце своје спортисте своје војсководје и своје хероје и свој србски понос и инат србског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спори Гонзалес

22.07.2021 16:44

Па зар хрватско пучанство нема ништа своје вриједно??? Стварно јадно и тужно, да се ките туђим перјем. Али, то им је основна особина: бесрамност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

22.07.2021 16:47

Кад морају да краду науцне знанственике онда залосније по њих немозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

22.07.2021 16:51

Нека ставе Павелића или Тудјмана то су њихове ведете а Тесла је србин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

22.07.2021 16:53

1. Од свих, Хрватска има најмање права да присваја Теслу. 2. Била је прича, да ће од ових приједлога, до јесени бити изабран један за симбол (можда ја нисам, добро разумио), зашто су сада узели све, ко зна. Као анкета, па гласање грађана. 3. Ово за избор Тесле, може бити и намјерна провокација онда. Најлогичније по мени, је да симбол буде "куна". Као на новој валути, а она је сама симбол "старе". Ем је то симболика, ем има везе са Хрватском. И "шаховница", евентуално. 4. А свакако је и понижење за лик Тесле, да буде на тим "ситним апоенима". Ко још располаже са 10 или 20 центи? А 5, 2 или 1 цент, да се и не спомиње. 5. Иначе, "сукоб" у региону чији је Тесла - зато што је био успјешан и један од "најзначајнијих" људи икада. Да је Тесла, отишао у Америку и постао држављанин, а да је рецимо побио тамо неких бар 10 особа и направио масакр - и Србија и Хрватска би говорили да је американац, да нема везе са њима. Како би само, било одрицања. А прије свега, да није отишао у Америку - у Србији би вјероватно овце чувао, као и у Хрватској (ако не би завршио у каквој јами, у то вријеме). А како народ овдје, дан данас се лијечи "гатањем из мезе" - у то вријеме би овдје можда и био спаљен на ломачи. Замислите струју овдје у то вријеме, те покушај да се то објасни народу. "Нека ђавоља работа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Л

22.07.2021 18:03

Ништа спорно, Тесла ипак потиче из Хрватске, без обзира на националност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

22.07.2021 19:05

Не потиче из Хрватске. Под хитно уџбеник историје у руке и обновите градиво.

Name

Ре Тања

22.07.2021 19:34

Под хитно узети карту у руке,... родно мјесто - Смиљан односно околиш Госпића се налази у Хрватској, дакле, Никола Тесла рођен у Хрватској.

Name

Јожа

22.07.2021 18:54

Срби су заборавили Теслину максиму коју је он често истицао у САД и говорио да се поноси својим српским поријеклом и хрватском домовином и то је чињенице. А да су се Срби у тзв. САО крајини држали теслине максиме, неби им се десило да су у Хрватској спали на статистичку грешку, били би своји на своме и сада градјани ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.п

22.07.2021 19:37

Јожа,јожа, остали су у Осјеку,остали у Сиску,остали у Задру остали.... па гдје су сада Јожа јожа немој гледати само ХРТ и ићи на мису,мисли мало својом главом,свако добро ти желим

Name

батко

25.07.2021 20:32

То није теслина максима, то је измисљотина. Хиљаду пута поновљена лаз не мозе постати истина. Сто се Срба тице боље да су отисли у збијег него да су их Хрвати поново клали... На Банији, Лици, Кордуну не постоји српска куца која цетрдесетих није изгубила неког цлана породице у Јасеновцу или Јадовну. Просло је мање од педесет година кад су устасе кренуле у поновни обрацун са оним сто је преостало тамо... И дан надас пребијате Србе по Хрватској, малтретирате старце и лупате цирилицне ознаке... ОБИЦНИ ДИВЉАЦИ

Name

Босанац

22.07.2021 20:29

Ста је ту проблем да се свуда у свијету слави Тесла,Срби требају бити поносни кад неко њихов добије тако вазно мјесто,кад и они буду имали неко вазно мјесто нека ставе Хрвата,ко им мозе забранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.07.2021 13:20

Није проблем у томе, пошто Тесла као велика и значајна личност свјетских размјера, из свијета науке, он припада свима на планети земљи, а и много много шире и даље, пошто он и његове визије, патенти и идеје, он и оне, припадају читавом универзуму, но Тесла као припадник неке националности, не може бити неко други, сем Србин.

Name

ЗАР НЕ

23.07.2021 16:05

ЗА ДИРЕКТ ТЕСЛА ЈЕ ПРАВОСЛАВАЦ ИЗ АУСТРОУГАРСКЕ КОЈИ ЈЕ ПРИЦАО ХРВАТСКИ ЈЕЗИК А ОТАЦ МУЈЕ БИО ПРАВОСЛАВНИ СВЕСТЕНИК ПÅ ЗАНИМАЊУ

Name

Директ

24.07.2021 14:13

Тесла је био Србин Православац из Смиљана.

Name

ре: ЗАРНЕ

25.07.2021 20:38

Колико знам Тесла није прицао стокавски него српски. Користио је цирилицу и користи српски ијекавизам, као и вецина Срба из тих крајева... Медјутим посто су Хрвати све Тесле из данасње Хрватске протјерали или поклали теско да цете наци неког ко прица слицно као Ви... Вецина Тесла је побацана по јамама у Јадовну..

Name

Дензел

23.07.2021 05:05

Да је он прави србин, онај студентски дом на Палама би се звао Тесла, а не Караџић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

23.07.2021 07:23

Толко је волио србију да је био једном и није хтио ни да преспава у бг него отисо у будпесту.укупно био седам ипо сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.07.2021 13:28

Није био ни у Хрватској, с обзиром да његово родно Смиљане је постало дио Хрватске, након што је Тесла постао амерички држављанин, тако да је он, што се тиче гео-поријекла, Американац поријеклом из Аустрије, а по етничкој припадности, чисти Србин, који је, уз то, из свештеничке породице. Ако то све говори да је Хрват, онда мислим стварно.

Name

ПРАВОЗБОРИ

23.07.2021 16:03

ЗА ДИРЕКТ ПРАВО ГЛЕДАЈУЦУ , ТЕСЛА ЈЕ СРБН ИЗ АУСТРОУГАРСКЕ , БАС КАО НЕКО КО СЕ ДАНАС РОДИО У АУСТРИЈИ , ПА ЈЕ СРБИН ИЗ АУСТРИЈЕ ИЛИ ЊЕМАЦКЕ ИЛИ КАНАДЕ ....

Name

Загреб

23.07.2021 07:55

Тесла је Хрват па ви се љутите колико желите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.07.2021 13:33

Тесла је чак 0 одсто Хрват, а 100 одсто Србин.

Name

Бањалучанин

23.07.2021 14:57

Тесла није био ни Србин ни Хрват. Он је био ГЕНИЈЕ, а такве треба величати на сваком кораку, па и стављати на новчанице и кованице, било чије. А ви, стоко ситног зуба са обе стране нишана, наставите бити стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.07.2021 14:16

Професија не искључује поријекло. Доказ за то је и Новак Ђоковић, који је Тесла у свијету тениса.