"Свака држава има своју мафију, али овдје мафија има своју државу"

Како некоме из земаља развијене демократије објаснити да је политичар који је заступао изразито лијеве ставове преко ноћи постао најгласнији поборник десних ставова?

Босна и Херцеговина 21.07.2021 | 22:52
"Свака држава има своју мафију, али овдје мафија има своју државу"

Тешко је утврдити ко на Балкану диктира националну тј. националистичку реторику. Да ли су бирачи националисти па се политичари њима прилагођавају како би добили њихове гласове или су пак политичари ти који својом реториком и поступцима радикално националну политику намећу као доминантну па бирачи то прихватају да не би одскакали од већине?

Они нас као нападају, а ми се као бранимо

Њемачка и Француска већ деценијама улажу максималне напоре у продубљивање пријатељских односе ове двије државе, а посебно односе између Нијемаца и Француза. На тај начин желе превазићи анимозитете из прошлости и осигурати да се рат између њих никада не понови. У БиХ је ситуација обрнута. Овдје политичари већ деценијама улажу у ширење национализма и подизање националних тензија јер је то једини начин да се одрже на власти.

Најбољи опис односа националних странака је дао војник на снимку с почетка рата: „Они нас као нападају, а ми се као бранимо“. Управо то се дешава на политичкој арени и то не само у БиХ већ и у нашем сусједству, гдје популистички политичари помажу једни другима пребацујући „тешке ријечи“ са једне на другу страну.

Апсурд је да нико од актуелних „националних вођа“ у суштини није националиста, већ им је то једини и сигуран начин да остану на власти и да наставе пљачкати државу. Наш проблем нису националисти већ криминалци у политици. Водећи политичари и њихове криминалне хоботнице се понашају као да су освојили непријатељску земљу и желе све да опљачкају и униште.

Једини проблем је што они не пљачкају непријатељску државу, већ државу у којој ће они и њихова дјеца наставити живјети. Не смета њима да из својих раскошних вила и сједећи поред ријеке, које су скренули да протиче кроз њихово имање, гледају сиромаштво и пустош које иза себе остављају.

Да имају и трунку мудрости знали би да ће народ једном престати насједати на њихове спинове о опасности која пријети од других народа, с чијим вођама они одлично послују. Њихова политика се своди само на бизнисе и именовања у којима се одлично слажу.

Њихова подјела реона личи на мафијашке подјеле у којима свако зна који је његов реон и гдје он може да „оперира“. Па се тако једна страна другој не мијеша када ова уништи гиганта и остави на хиљаде људи без посла, јер се онда они њима не мијешају кога ће поставити за директора, рецимо болнице. Неко је добро рекао да свака држава има мафију, али у БиХ мафија има државу, и то цијелу из три дијела.

Пише: Ивана Марић

И не би то било чак ни толико страшно да бар имамо опозицију, тј. љевицу, која би смиривала страсти и говорила тј. рјешавала реалне проблеме грађана, а не измишљене. Тако су и „умјерени“ политичари постали спремни урадити све што ће им донијети гласове и подршку јавности и омогућити им још који мандат на добро плаћеним функцијама.

Како некоме из земаља развијене демократије објаснити да је политичар који је заступао изразито лијеве ставове преко ноћи постао најгласнији поборник десних ставова? Како објаснити да један политичар заспи као партизан, а пробуди се као усташа?

То само показује да такви политичари и немају ставове већ их формирају у ходу и савијају се у правцу одакле долази пљесак и одобравање широких народних маса. За такве политичаре је карактеристично да немају никакве конкретне резултате већ само испразну реторику и оштре вербалне нападе на друге популисте којима тиме чине услугу.

Процент популистичке тј. националне реторике код једног политичара је обрнуто пропорционалан његовим резултатима. Зато, чим видите да се неки политичар слијепо држи прошлости и ратне приче, можете бити сигурни да уз таквог политичара нећете имати никакву, а камоли сјајну будућност.

Проблем ових крајева је што немамо довољно одважних и истрајних политичара који ће остати умјерени и досљедни својим ставовима. То је једини начин да и бираче увјере да је то једина исправна политика која ову државу и цијели регион може водити ка просперитету.

(Интервиеw.ба)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Пензионер

21.07.2021 21:24

Браво за анализу политичке сцене у БиХ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2021 21:26

Дијагноза потпуно тачна. Зна ли народ шта подржава. У корист своје штете. Неразумно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све фино али..

21.07.2021 21:52

..кад је вецини довољно да им онај горстак запјева митрову ил крајиску и то без неког слуха а вецина пада у транс све је јасно ко такве бирају

Name

Михајло

22.07.2021 06:05

Све је тако, само ме цуди све ове године да народ није, или неце да прогледа, и види стварност.

Name

Ивана Марић

22.07.2021 06:41

ево као критичар лако је написати неко штиво и критиковати, било коју власт, у било којој држави. Нека дотична да свој приједлог у овако замршеној ситуацији па да видимо реакције других политичких странака. Критика , то је за првачиће. Конкретан приједлог, који је ??

Name

ре Ивана Мариц

22.07.2021 06:49

иванице, има приједлог најјаци који се понавља годинама, како од критике да предјемо на дјела- хапсењем лопова политицара и одузимањем њихове имовине..ето конкретан потез иванице, па онда полако и постено

Name

Вуду копај

21.07.2021 22:18

Немају дрзаву али имају власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба као у Кини

21.07.2021 22:46

стрељати неколико најкорумпиранијих политицара, судија, тузилаца, нацелника опстина, полицајаца, директора, одузети им имовину, па да видите кско би се криминал смањио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

21.07.2021 23:13

Замислите кад би политичари причали о економском развију? Колико би гласова имали? Овако, народ се пали на глупости!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма,

22.07.2021 00:31

знамо ми поодавно за своју болест ,ал коме да се обратимо ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.07.2021 01:59

Браво за наслов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортодоx

22.07.2021 03:42

Питао би ову господју дали уопсте зна ста је националист.Мозда би по њеном требало бит да Србин постује другу нацију а своју да запоставља ,мало сутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњо

22.07.2021 03:47

Добро је написала о једном политичару из сусједства, који је легао као партизан а ујутро се пробудио као усташа. Вјеројатно сте скужили о коме је ријеч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.07.2021 05:11

Нас народ је политицка будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

22.07.2021 05:15

Е Ивана драго ми је да има јос нормални људи али не вјерујем да се овом насем народу мозе објаснити ста је циљ наси политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4$

22.07.2021 05:24

Нагомилане папке "пресколовати" и систем вриједности успоставити, е то, то мозе трајати деценијама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

22.07.2021 05:32

Тачно, нажалост !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воицка

22.07.2021 05:39

Док год је Цулум директор СИПЕ, Лукац и Тегелтија на функцијама нема од "акције цисцења" ниста сем уклањања непослусника и трагова беззакоња..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

22.07.2021 05:45

А сто гласају за такве ? Дадну им по 100 КМ ххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉЕКАР НИСАМ

22.07.2021 05:53

Дјелимично се слажем!!! Дијагноза тачна, али непотпуна. Осим што су политичари такви каква им је "дијагноза" постављена, ту смо и ми остали обични смртници, односно бирачи који те политичаре доводе на власт и одржавају на власти. Е за нас "обичне" није постављена дијагноза и зато сам рекао да је непотпуна. Дакле да би слика нашег друштва била потпуна, потребно је и за нас остале ("неполитичаре") поставити дијагнозу, тј. утврдити од какве ми то "болести болујемо" у овом ширем региону, а нарочито у БиХ. Није немогуће и тај дио "дијагнозе" поставити. Међутим оно што је (НАЖАЛОСТ) изгледа немогуће, то је УСПОСТАВИТИ АДЕКВАТНУ ТЕРАПИЈУ која ће довести до сузбијања постојеће болести, тј. до "оздрављења" већег дијела друштва, односно до успостављања реалног, неспорног и остваривог "вриједносног система" који ће друштво вратити на "пут здравога начина живота" у коме сви чланови друштва имају подједнаке шансе на квалитетан живот и гдје сви чланови друштва (већина чланова друштва) својим радом и понашањем доприноси томе да се друштво развија и ствара перспективе још квалитетнијег живота за генерације које долазе. Дакле ТЕРАПИЈА (али адекватна) нам треба. Искрен да будем, мислим да смо јако, јако, јако, ..., болесно друштво и да није лако наћи адекватну терапију за изљечење од болести од које ми болујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

22.07.2021 05:54

Одлична анализа. Овдје мислим на јалову опозицију која би ако икада успије доћи на власт примјенила исти систем владања, додворавања народу и попаљивања националних тензија. Све у свему нема овдје живота јер изгледа да су народи такви а политичари се прилагођавају ситуацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

22.07.2021 06:02

И мафија и држава је Милорад Додик са својом црвеном сектом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МекДоналдс

22.07.2021 06:02

5 излаза из БиХ кризе: Изачић, Градишка, Орашје, Дољани, Рача. Има их још али ови су најчешче кориштени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

22.07.2021 06:21

па исто је свуда у свијету владају глобалистицки поданици. то се види из ове пландемије да је у свијету јос и горе. Код нас је јос и добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

22.07.2021 06:26

Па глупом народу додик дебил продао прица како нас неко напада а он нас брани а тј бранимо сви стратески полозај од нигдје ка ницему само он церкица синциц сестриц кумици отимају и пљацкају народ ал идуце год ваљда цемо бити паметни и отјерати говна и све им узети сто су покрали и у затвор нема бјезања по Русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВЕНКО ТАДИЋ

22.07.2021 06:36

Не да су освојилили непријатељску земљу, па је хоће опљачкати и плијен донијети кући, они тако раде и после пљачке још све поруше и кажу, ми радимо за свој народ, па ко је њихов народ, у БиХ се не налази тај њихов народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владиц

22.07.2021 06:41

Последњи постени преседник у Босни је био прије 900 година-Кулин Бан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малик

22.07.2021 06:42

Ево јос једне паметне главе.Ма како да се ниси пре јавила?Ево и ова поцела да нам соли памет.Жено иди несто ради,пусти политику није она за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.07.2021 07:05

А ста је зена рекла погресно,све је истина до последњег слова.Мозда си и ти у том кругу криминала па ти неодговара ова прица,ми обицан народ све видимо ста се ради и коментарисемо измедју себе.Висе нико невјерује ни једном политицару па ни институцији,све је корумпирано и сваки гледа сходно својој функцији сто висе да покраде.

Name

Урош

22.07.2021 06:43

Свака част главу дајем за сваку ријеч и зарез.Морате се више ангажовати нашем народу више пута понављати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.07.2021 07:25

Све сто неваља долази из Сатанистицке Европе геј лезбос нај веци дно дна закони Изем ту Европу и Идиократију поз из западне Србије Модрица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

22.07.2021 07:39

Нема смисла ову сељадију поредити са Мафијом, Мафија има свој кодекс понашања и није упадљива, док ова сељадија ради на публицитету, прде-смрде под шаторима, уз хладну прасетину и вруће пиво, уз све то, слушају музику која побуђује ниске страсти код Хомо-Сапијенса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

22.07.2021 07:45

Свака част,све тачно.Када посматраш обичне градјане сва 3 народа како сарадјују комуницирају а и обичне градјане Хрватске,Србије,БиХ све супер код већине градјана.А политичари као сутра би заратили.Народе БИХ и региона склањајмо ове лопове са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА КРАЈ

22.07.2021 13:31

НЕМОГУ ДА СХВАТИМ ДА СМО МИ СРБИ ТОЛИКО БУДАЛАСТ НАРОД НЕВОЛИМО САМИ СЕБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

22.07.2021 17:55

Дај паметнице једна не дипр живота ти. Знамо ми то све,дај нешто конкретно!!!

ОДГОВОРИТЕ