Катастрофалне поплаве заробиле путнике у метроу

Преплашени путници метроа у централној Кини држали су се за ручке на крововима у вагонима метроа, заробљени до врата у води која је расла, а ово је био само један од језивих призора након што су катастрофалне поплаве погодиле централну Кину.

Република Српска 21.07.2021 | 12:16
Катастрофалне поплаве заробиле путнике у метроу

Најмање 12 људи је погинуло у престоници провинције Хенан Џенгџоу, граду на обали Жуте ријеке са 12,5 милиона становника у којем је у једном сату у уторак пало преко 20 центиметара кише, пренио је ЦНН.

Није познато колико је људи било заробљено у метроу и у току је акција спасавања. До сада је евакуисано више од 100.000 људи из низинских дијелова града, хиљаде припадника служби за ванредне ситуације је размјештено, пренијели су државни медији.

Предсједник Кине Си Ђинпинг је у среду ујутро рекао да су поплаве “веома тешке” и наредио да се приоритет стави на безбједност људских живота и власништва.

На снимцима Синхуе и грађана постављених на интернет виде се заробљени путници у Џенгџоу у поплављеним вагонима метроа, збијени једни до других док вода расте. Кроз прозор пролази мрачна вода, потапајући шине.

– О боже, ово је као снимање хорор филма – чује се на снимку како говори један заробљени човјек у метроу, пренио је Њујорк тајмс.

Многи од заробљених објављивали су постове на друштвеним мрежама зовући у помоћ, према снимцима који су се дијелили и саопштењима ватрогасне службе Хенана.

– Вода у вагону је дошла до нивоа груди. Не могу више да говорим, молим вас помозите!  написала је једна жена, Сјаопеи.

Неколико минута касније додала је: “Ако нико не дође у помоћ за 20 минута, неколико стотина нас ћемо изгубити наше животе у метро Џенгџоуа”.

Ватрогасна служба је касније потврдила да је Сјаопеи спасена.

Потопљен тржни центар, извлачили људе конопцима

Градски метро, који има седам линија и 153 станице, суспендовао је своје операције док трају поплаве, рекле су власти провинције Хенан.

На другим снимцима виде се становници Џенгџоа на улицама са водом до кукова, како очајнички покушавају да извуку заробљене из подземног тржног центра уз помоћ конопаца. На клипу који је пренио државни лист “Пиплс дејли” види се како моторист на путу праве људски ланац како би спријечили да их однесе снажна бујица

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милутин

21.07.2021 12:18

имал струје у води ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

И то је Кина

21.07.2021 16:11

...челични нам пријатељ? Па они не знају ништа квалитетно направити. Хајде што лажу нас вани, али зашто лажу саме Кинезе? То је најгоре од свега. Лагати свој народ и правити га будалом је злочин који треба кажњавати као злочин против човјечности и издају!

ОДГОВОРИТЕ