Обавезан ЦОВИД пасош за кина, музеје, утакмице...

Људи који желе ићи у кина, музеје, на спортске утакмице и друга културна дешавања у Француској мораће показати доказ о вакцини против коронавируса или негативан тест, почевши од данас.

Свијет 21.07.2021 | 10:54
Обавезан ЦОВИД пасош за кина, музеје, утакмице...

Такозвани здравствени пасош биће потребан за све догађаје или мјеста с више од 50 људи, прије него што се у августу прошири на ресторане, кафиће и трговачке центре, најавио је предсједник Еммануел Макрон у телевизијском обраћању прошле седмице.

Кад уђу у објекте спортских и културних дешавања посјетиоци могу скинути маске с лица, које остају обавезне у трговинама, предузећима и у јавном превозу.

Маске су сада поновно обавезне вани у јужном дјелу Француске на граници са Шпанијом, округ Источни Пиринеји, као и у већем дијелу западног француског округа близу Бордеауxа, популарног туристичког мјеста, гдје број новозаражених расте, преноси АФП.

Ношење маски је од јуче обавезно у Тоулоусеу и другим оближњим градовима.

Министар здравства Оливиер Вéран упозорио је у уторак на пораст случајева делта варијанте коронавируса, када је током 24 сата забиљежено 18.000 случајева.

"То значи да смо у прошлој седмици повећали ширење вируса за око 150 посто, што никада до сад нисмо видјели", рекао је Вéран у парламенту, започевши расправу о строжим правилима усмјереним на потицање вакцинисања.

Посједовање Цовид-19 пасоша прописано је уредбом, док ће законодавци гласати о проширењу посједовања здравствене пропуснице на ресторане, возове и авионе за далека путовања.

Од септембра ће вакцина бити обавезна и за здравствене раднике и раднике у домовима за пензионере, од којих су многи били посебно опрезни или одбијали да се вакцинишу.

Више од 100.000 људи демонстрирало је у суботу у Француској против здравствене пропуснице, осуђујући "диктатуру" која би дискриминисала оне који се противе вакцини.

Стопе инциденције Цовид-19 сада премашују 50 на 100.000 људи у Паризу и већем дијелу јужне и западне Француске, гдје хиљаде породица традиционално љетују.

Но, влада се нада да ће масовно вакцинисање ублажити ширење настајање четвртог вала епидемије, који би опет могао напунити болнице или захтијевати нове блокаде.

Милиони Француза резервисали су термине за вакцину након Макроновог обраћања прошле седмице, а више од 37 милиона људи (што је 56 посто становништва) добило је барем једну од двије потребне дозе.

До краја јула 40 милиона људи биће вакцинисано барем једном дозом, што је циљ постигнут мјесец дана прије рока, рекао је премијер Јеан Цастеx.

Но, у знак противљења оштријим мјерама, два центра за вакцинисање вандализирана су прошле седмице, а посланици из странке Макрона на мети су пријетњи на друштвеним мрежама.

Паришки тужиоци рекли су у уторак да истражују пријетње смрћу које је примило неколико зпосланика који су подржали нова правила.

У међувремену су тужиоци у медитеранском граду Тоулону отворили истрагу "јавних увреда" због плаката на којима је Макрон приказан као Хитлер који говори "Покоравајте се, вакицинишите се".

(ФЕНА)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мрква

21.07.2021 09:26

Макрону хаман била мало једна ШАМАРЧИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

орео

21.07.2021 09:58

Нема спаса антиваксерима. Све ће вас боцкати. Па ви сад носите жуте прслуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

горео

21.07.2021 12:59

Бог је спас. Полако са закључком. Тек је почело.

Name

Скептик

21.07.2021 10:31

Досадашња истраживања су показала да и вакцинисани могу поново бити заражени, тј могу мити позитивни на тестирању. Значи, при уласку у центре , концерте или на утакмице, вакцинисани не морају имати негативан ПЦР тест?! Па јел то нормално?! Ниђе везе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.07.2021 12:33

Прпа а? ?

Name

Ноле

21.07.2021 13:12

Ре милан:Милане сине,прво реци ста није тацно од овог сто је скептик написао,па онда прпај колико и кога год хоцес.Сви ви који слијепо слусате струку,немате одговоре кад вам се постави питање црно на бијело,и то са васим ријецима,васим доказима,нико ниста не измисља,то су ријеци струке,и онда као ви несто "прпа,а".Цуране један...

Name

РЕ

21.07.2021 11:33

у Француској је ратно стање, тамо се боре за слободу цијелог свијета. Ја никад нецу потписати тај уговор са паризером и фармакомафијом, народу сва стета и њима сва зарада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

21.07.2021 11:34

делта је лаз као и све остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2021 13:01

Грчки алфабет и пратите. Сваки има симболику.