Хаити: Нови премијер наслиједио кризу и сиромаштво

Влада Хаитија је званично именовала Аријела Енрија за премијера, скоро две недеље након убиства председника Жовенела Моиза у политичкој завери која, по свему судећи има корене далеко изван граница ове карипске државе.

Свијет 21.07.2021 | 07:49
Хаити: Нови премијер наслиједио кризу и сиромаштво

Током церемоније у главном граду Порт-О-Пренсу Енри је јуче преузео улогу лидера ове најсиромашније нације западне хемисфере, а свој инаугурациони говор започео је минутом ћутања у част убијеног председника.

Хаити се бори са безакоњем које генеришу насилне банде, а Енри је изјавио да жели да створи услове да што већи број људи гласа на изборима који су заказани за септембар, преноси Ројтерс.

"Време је за јединство и стабилност", поручио је Енри, а сада већ бивши премијер Клод Џозеф оценио је да би Енријево именовање требало да олакша изборе који су последњи пут на Хаитију одржани 2016. године и упозорио је на тежак задатак који му предстоји.

"Наследили сте ситуацију коју карактеришу одсуство председника који би вам служио као штит, политичка криза без преседана у историји наше земље, галопирајућа несигурност, тешка и несигурна економска ситуација", рекао је Џозеф.

Свечано именовање у уторак одржало се док је почињало службено одавање почасти Моизу кога је усред ноћи 7. јула убила група страних, увежбаних убица, већином плаћеника из Колумбије.

Аријела Енрија, 71-годишњег неурохирурга, председник Моиз два дана пре убиства именовао је премијером, али због догађаја није до сада положио заклетву.

Клод Џозеф, који је водио Хаити као премијер од убиства председника Жовенела Моиза, сложио се да одступи са дужности и преда власт Аријелу Енрију кога је подржала међународна заједница.

Енри и Џозеф су нагласили да влада треба да успостави ред и сигурност, као и да ради на јачању економије уништене криминалом и пандемијом корона вируса.

(Курир)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ер Требиње

21.07.2021 07:07

Хаити стиземо вас,дрзите се.

ОДГОВОРИТЕ