За достојанствен живот: Посао као сигурност од насиља

Радионица “Бизнисом до независности”, која је дио пројекта “Економске и социјалне прилике ка независности жена, жртава насиља у породици”, одржана је 19. и 20.јула у Бијељини.

Република Српска 20.07.2021 | 15:10
За достојанствен живот: Посао као сигурност од насиља

Пројекат проводи Фондација “Инфохоусе” из Сарајева и Удружење грађана “Будућност” из Модриче, а један од циљева је извући жену из обруча насиља и обезбиједити јој елементарне предуслове да сама зарађује како би се могла старати о себи и својој породици.

Средства за покретање властитог бизниса обезбиједила је Европска унија, а грантови се крећу у износу од 3.000 до 5.000 евра.

Жена Д.М. из Бијељине која је седам и по година трпила насиље одлучила је да покрене властити бизнис тако што ће се бавити пластеничком производњом.

- Не бојим се рада, знам све пољопривредне послове и хоћу да зарадим хљеб својој дјеци и себи, каже ова мајка два дјечака од осам и шест година, која је годинама трпила насиље невјенчаног супруга Д.Ј.

- Он је тешки алкохоличар  и тукао нас је. Задњи пут је узео виле и нож да нас боде. Више пута су долазили радници Центра  за социјални рад.  Комшије су звале полицију када нас туче  и малтретира . То је било за не издржати. Ја сама себе питам што сам то трпила, прича ова млада мајка.

Уточиште је нашла код својих пријатеља али, како каже, то није трајно рјешење.

- Хоћу да почнем да производим у пластеницима. Имам комшије који би ми уступили земљу, а имам гдје и да продам производе. Због тога сам се и пријавила за овај пројекат на који ме упутила Фондација “Лара” из Бијељине. Видим у томе  своју нову шансу да дјеци обезбиједим пристојан живот, каже Д.М.

Међу седам жена из Бијељине и Братунца које су се одазвале на позив за апликацију за средства Европске уније у оквиру програма економског оснаживања жена жртава насиља, била је и М.Ј. која у овом програму види своју нову животну шансу.

- Прошла сам кроз породично насиље. Са своје двоје дјеце прије неколико година напустила сам мужа који нас је тукао. Иако сам због дјеце покушавала да по сваку цијену сачувам брачну заједницу, кап која је прелила била је та када ме је тако јако ударио да сам добила хематом на глави. Остала сам  жива само захваљујући брзој помоћи љекара из Бијељине и Београда, прича своју тешку судбину М.Ј. која ће кроз  пројекат “Бизнисом до независности” покушати да дође до посла који ће је додатно ојачати.

- Фармацеут сам по струци тако да ћу покушати да правим производе од љековитог биља, рекла је М.Ј.

Координаторице овог пројекта истакле су да је била веома радна атмосфера приликом презентације пројекта.

- Заједнички смо разрадили све њихове пословне идеје и дали им савјете како да одаберу најбоље у складу са њиховим афинитетима и знањима. Оно што је кључно да су кроз разговор превазишле тај страх од неуспјеха и несигурности коју су, нажалост, стекле током година трпљења насиља и понижења, истакла је Јелена Мишић, директорица Удружења “Будућност” Модрича током презентације овог пројекта у Бијељини.

Поражавајућа је статистика да се до сада 90 одсто жена жртава насиља враћало у насилну заједницу баш због тога што нису биле економски независне, каже Мишић и наглашава да су жртве породичног насиља које заврше у сигурним кућама најчешће жене из руралних средина, махом без имовине и ниског степена образовања самим тим и без могућности запослења. Та економска зависност основа је која погоршава све друге облике насиља и врло често чини жену таоцем насилника. 

– Желимо да радимо на подизању самопоуздања код жена жртава насиља како би започеле сопствени бизнис. Да би уопште могле да се супроставе било каквој врсти насиља у породици, веома је битно да економски не зависе ни од кога, указала је Гордана Видовић, дугогодишња активисткиња за права жена, те посланик у Народној скупштини Републике Српске, која уз Јелену Мишић води ове тренинге.

Она је објаснила учесницама пројекта да је битно изабрати пословну идеју која је одржива, бизнис за који ће имати сигурно тржиште, а тада ће и имати више вјере у себе и свој рад.

Пројекат “Економске и социјалне прилике ка независности жена, жртава насиља у породици” реализује се у оквиру програма “Европски инструмент за демократију и људска права”, а који финансира Европска унија. Јавни позив је отворен до краја августа, а више информација можете пронаћи на страници Фондације "Инфохоусе".

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ехеее

20.07.2021 13:56

Политицари јос од рата то дебелооо користе!! Дају посао преко дтранке за сигуран глас!!! Трговинаа на Велико и Мсло! Најуниснија привредна грана на Балкану ! А бихгами има пипакаааа свуд по свијету! Политицари и тајкуни умрезени у хоботницу харајуу!!!

ОДГОВОРИТЕ