САД и Њемачка рјешавају спор око Сјеверног тока 2

Сједињене Државе и Њемачка објавиће идућих дана договор којим рјешавају дугогодишњи међусобни спор око Сјеверног тока 2, вриједног 11 милијарди долара, рекли су за Реутерс извори упознати с тим питањем.

Свијет 20.07.2021 | 14:17
САД и Њемачка рјешавају спор око Сјеверног тока 2

Амерички предсједник Џо Бајден и њемачка канцеларка Ангела Меркел на прошлоседмичном састанку нису успјели ријешити несугласице око тог подморског плиновода, који би дном Балтичког мора требао допремати 55 милијарди кубика плина из руских налазишта, али су се сложили да се Москви не смије допустити да енергију користи као оружје против својих сусједа.

Договор се сада назире, пише Реутерс, и то након разговора америчких и њемачких званичника о забринутости САД-а да ће плиновод, који је 98 посто довршен, повећати зависност Европе од руског плина и ускратити Украјини обилне транзитне таксе које сада убире за руски плин који се пумпа кроз постојећи цјевовод и шаље Европи.

Споразум би, наставља Реутерс, требао спријечити америчке санкције против пројектне компаније "Норд Стреам 2", која стоји иза градње плиновода.

Појединости споразума нису доступне, али неки извори тврде да ће укључивати ​​обавезе обје стране за повећањем улагања у енергетски сектор Украјине како би се надокнадиле било какве негативне посљедице новог цјевовода за ту земљу.

"Изгледа добро", рекао је један од извора, који је говорио под условом да остане анониман, јер разговори још трају. Тај извор очекује склапање споразума идућих дана. Други извор рекао је да су се двије стране приближиле споразуму који ће умањити америчку, као и забринутости Украјине.

Амерички предсједник Бајден одлучио је још у мају укинути санкције против "Норд Стреама 2", објаснивши да је пројект при крају те да би наставак санкција могао наштетити америчким односима с Европом.

На прошлоседмичном састанку с њемачком канцеларком Ангелом Меркел Биден је поновио забринутост због изградње плиновода Сјеверни ток 2.

Сједињене Државе желе да Њемачка пронађе начин како осигурати да Русија не може користити плиновод за наношење штете Украјини или другим савезницима у источној Европи.

Русија, пак, истиче да је Сјеверни ток 2 чисти комерцијални пројект те да није политички обојен и усмјерен против интереса било које земље, а америчку политику отежавања изградње ставља у контекст настојања САД-а да своје вишкове плина пласира на уносно европско тржиште.

(Хина)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ДОКТОР

20.07.2021 12:51

Дудлај га Џо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.07.2021 12:27

Докле це ова бабетина понизавати и свој народ и цијелу Европу трцеци на ноге педофилима и умоболницима преко баре?

Name

ОО7

20.07.2021 12:53

А гас из САД није политички обојен?Што га не дају бесплатно,ако се боје утицаја из Русије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2021 15:05

Скуп превоз, иде бродом транспорт.

Name

ЕТО БРАЋО

20.07.2021 13:15

како изгледа РУСКА ЉУБАВ,и јопе предаше УКРАЈИНУ ШВАБИ,КАО ШТО ЋЕ И СРБЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2021 14:02

Пази да не поломиш зубе.

Name

Да пласира

20.07.2021 16:09

На уносно европско трзисте, па да се у Европи патимо радеци за скупи америцки гас (америцки сан) .... Море марс нисмо вам ми европљани индијанци и остали да се изивљавате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

20.07.2021 20:20

Јасно се већ сада чује цвокотање Кијева и Варшаве, могу се само надати благој зими.

ОДГОВОРИТЕ