Зашто се стално задужујемо, ако су подаци сјајни?

Ова Влада нас је довела на рекордан ниво задужења, које је чак веће и од дуга Федерације БиХ и износи између 6,2 и 6,4 милијарди КМ. Раст бруто домаћег производа, којим се јуче похвалио предсједник Владе господин Вишковић, далеко је од нивоа који би гарантовао стабилност буџета и бољи стандард грађана Републике Српске – истакао је др Милан Радовић, замјеник предсједника СДС.

Република Српска 20.07.2021 | 09:48
Зашто се стално задужујемо, ако су подаци сјајни?

Радовић је казао да су то већ званични подаци, а прије само неколико дана, а да је Влада донијела одлуку да нас поново задужи емисијом обвезница и упитао када су тако сјајни подаци, зашто се Влада стално и константно задужује?

„Премијер је сабрао пад БДП у 2020. са растом у 2021. години, што је помало чудна математика и дошао до раста од преко 5%, не узимајући у обзир кретање или раст БДП из 2019. или 2018. године. Може се рећи, ако се изузме година короне, да смо већ у 2019. години ушли у период рецесије или пада БДП у односу на 2018. годину“ – појсанио је Радовић. 

Он је казао да раст БДП у првом кварталу ове године, у односу на претходну, је сасвим нормалан јер су многи привредни субјекти били затворени или су имали смањену пословну активност. 

„Тај раст није проузрокован отварањем нових фабрика, стварањем нове вриједности, већ постепеним враћањем привредне активности, али и појачаном буџетском потрошњом. Раст прихода од индиректних пореза је посљедица раста цијена, што грађани најбоље могу да осјете на свом новчанику. Порасла је цијена горива, уља, меса и месних прерађевина, брашна и осталих елементарних животних намирница. Директни порези и доприноси, просјечна плата, доминантно су имали раст на основу раста плата у јавном сектору. Приватни сектор је повећањем неопорезивог дијела са 500 КМ на 700 КМ растерећен скромних 18 КМ по раднику“ – објаснио је замјеник предсједника СДС.
 
Што се тиче раста извоза, каже Радовић, он је повећан извозом електричне енергије и дрвних сортимената. 

„Увоз је смањен обзиром на то да се смањио увоз лијекова и медицинског материјала. Дакле, увоз није смањен зато што смо повећали производњу и потрошњу наших производа (меса, уља, брашна, шећера, пшенице, поврћа, воћа и сл.), већ због тога што је смањена куповна моћ грађана утицала на пад увоза“ – нагласио је Радовић.

Он је поновио да су ови резултати оскудни и далеко од онога чиме би се Влада господина Вишковића могла похвалити. 

„Било би добро да од Премијера добијемо извјештај како су утрошена средства од 300 милиона евра добијених продајом тзв. „Лондонских обвезница“ и колико је још расположиво тих средстава? Зашто нас Влада сада опет задужује новим обвезницама, када је ситуација у буџету стабилна? Колики је дуг Републике Српске закључно са 30. 6. 2021. године? Зашто је дуг по глави становника Републике Српске двоструко већи од дуга по глави становника Федерације Босне и Херцеговине, док је БДП Републике Српске опет за два пута мањи од ФБиХ?“ – упитао је Радовић. 

Он је истакао да наш буџет зависи од кредита и да је до тога довела погрешна економска политика коју проводи власт на челу са СНСД протеклих 16 година. 

„Демографска политика је катастрофална јер смо дошли до тога да породице напуштају Републику Српску. Стандард грађана је све лошији, џепови грађана су све тањи. Инвеститори нас заобилазе у широком луку. Ова власт нас је посвађала са готово читавим свијетом, а од Републике Српске су направили црну рупу на Балкану. То је стварно стање наше економије и наша политичка стварност. Народу су потребне промјене и ова власт мора да оде што прије са политичке сцене. Ми из Српске демократске странке имамо програм којим гарантујемо да ће Република Српска бити мјесто за бољи живот, у којем су сви једнаки пред законом и у којем ће се поштовати искуство и знање, без партијских подјела и привилегија“ – поручио је Радовић.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ОО7

20.07.2021 08:02

Гдје видиш себе у политици,ако је све црно,како кажеш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизнис али фер

20.07.2021 12:58

Па нормално у приватном бизнису је да се кредити и позајмице стално тумбају. Од једног узмес, други затворис. Банке су обицни трговци пара па ко добије бољи попуст.

Name

Како не знас

20.07.2021 08:04

Поставити питање. Мозда је питање засто толика прица оптимизма, ако се задузујемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.07.2021 08:06

Ваљда да буду још сјајнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АX

20.07.2021 08:34

Добро питање а одговор једноставан да презиви политицка елита

Name

ре

20.07.2021 08:48

Кога ти питаш нешто страшно за будућност РС, а све ти је јасно шта раде криминалци РС.

Name

Ако их пустите

20.07.2021 08:27

Да владају до избора 2022 и бићемо сви у колапсу. Све сто ови раде је задузивање и задузивање док ико даје још кредита. А кад буду пометени 2022 остаје пустош од Ентитета и тад ће они као опозиција критиковати власт сто не може да поправи стање. Њих се мора затворити, испитати шта су урадили и за сваку лоповију одредити године затвора. Ако им се опрости ово сакацење РС, крадја буџета, партијско запошљавање, свадјање са свима, бахацење и сл. онда нема сврхе борба за власт. Онда је то у правом смислу сидји Курта да …..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

20.07.2021 08:46

Па има се мозе се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

20.07.2021 09:06

Свака част Милане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

20.07.2021 09:29

Понекад помислим да има наде али кад год Јадован и Бисерка дају изјаву, онда видим да је пропаст. Наравно да све иде из Додикове кухиње у којој је одавно све загорило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!

20.07.2021 09:32

Кладим се ушта хоћете да Вишковић нема појма шта је то БДП... и да ако га неко пита шта је "Бруто Друштвени Производ"....неће знати да он (БДП) преставља нај свеобухватнију мјеру укупне производње добара и услуга неког друштва. Што ће народски говорећи значити; збир новчане вриједности личне потрошње , бруто инвестиција , државних куповина добара и услуга , нето извоза (разлика увоза и извоза) и нето факторских плаћања ....да се користи у различите сврхе, али најважнија је она којом мјеримо достигнућа привреде РС....Привреда као појам описује све установе и људске поступке са циљем, у свијету постојеће и од човјека створене ресурсе да користе, да би одржање и сигурност живота људима гарантовали и потпомогли и њихове материјалне и нематеријалне потребе задовољили. /егзистенцијалне,основне,луксузне/.... он о томе појма нема ... ,ако нешто и зна , цијени само по ономе како живе он и оне улизице око њих...тако да је срамна његова улога у девастацији и жељи овог народа да боље живи и ствара богато друштво за своју дјецу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пјер

20.07.2021 12:39

И ста хоцес да казес?

Name

Ми6

20.07.2021 12:59

Лези 1

Name

Ре дрекавац

20.07.2021 13:53

Свака ти част како си паметан