Прњавор: Почело уклањање угинуле рибе у “Рибњаку”

Уклањање угинуле рибе у прњаворском “Рибњаку” почело је данас. Из мањег дијела рибњака, уклоњене су 94 угинуле рибе, оне су закопане и засуте кречом, а сутра ће бити настављено уклањање остатка рибе, потврдила је за “Независне” Наташа Косић, стечајна управница предузећа “Рибњак” Прњавор.

Република Српска 19.07.2021 | 13:23
Прњавор: Почело уклањање угинуле рибе у “Рибњаку”

“Јутрос у седам сати смо почели, а први дио рибњака је завршен, односно из мањег дијела, близу зграде су уклоњене 94 рибе, колико је инспектор и нашао. Ископана је рупа, а рибе су закопане, засуте кречом и затрпане земљом”, рекла је Косићева.

Додаје и да је површина воде додатно посута тим кречом, те да је инспектор све надгледао и написао записник.

“Ујутро ће се наставити на другој локацији на којој има више рибе, међутим, та локација је доста неприступачна. Дио рибе ћемо моћи извадити, а настојаћемо је и пребројати, а онај дио који је у трави, а којем се неће моћи прићи багером, посуће  кречом”, казала је Косићева.

Истакла је да вјероватно неће моћи прецизно рећи колико је угинуле рибе у рибњаку, али да ће имати оквирни број о којој количини се ради.

Према њеним ријечима, планирано је да се у наредном периоду уради контрола воде и чишћење канала.

“Већ од сриједе ћу то наложити радницима и сигурно се овакве ситуације више неће понављати. То спада у редовно одржавање рибњака, а они ће од сада морати сваки дан обилазити локалитете, и ако постоји угинула риба, то ће одмах морати извадити и складиштити у земљу, како је и прописано”, рекла је Косићева.

Истиче и да је немогуће процијенити колико је рибе остало у “Рибњаку”, јер, како каже, откад траје стечај, нико није водио рачуна о томе, колико је изловљено и продано рибе.

Додаје да ће за сада настојати да санирају штету и успоставе даље пословање како се овако нешто не би поновило.

Према њеним ријечима, биће ангажован процјенитељ ако буду морали имати податке колику је штету узроковало угинуће рибе, а овако би, наводи, то могли само нагађати.

Подсјећамо, ово предузеће је већ годину дана у стечају, а Републичка инспекција је у  петак утврдила да је узрок угинућа пет тона рибе у прњаворском “Рибњаку” суша због које није било дотока воде касетама у којима је риба била, а надлежнима су наложили да се у року од 72 часа безбједно уклони. 

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Задес

19.07.2021 12:17

Јос један велики проспуст, али ста цес, био задес због стецаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сервирати

19.07.2021 15:26

Папцима у НС РС и осталој багри по институцијама да се наједу, они праве помор свега зивог ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

19.07.2021 16:13

Какав креч по води и трави. Загадиће сав Прњавор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

19.07.2021 16:30

Не дао бог да је прије 10ак дана неко криволовом изловио ове двије рибе Добио би 500км казне и 3 мјесеца затвора

ОДГОВОРИТЕ