Посјета Ердогана Сјеверном Кипру у јеку тензија с ЕУ

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган путује у понедјељак у дводневну званичну посјету у самопроглашену Турску Републику Сјеверни Кипар (ТРНЦ).

Свијет 19.07.2021 | 10:26
Посјета Ердогана Сјеверном Кипру у јеку тензија с ЕУ

Рекао је да ће подијељеној средоземној држави донијети “добре вијести“.

Но, Ердоганова посјета могла би пооштрити тензије с грчким Кипранима и Европском унијом, које су високе због турских амбиција у тој регији и подршке Анкаре рјешењу кипарског проблема са двије засебне државе.

У уторак ће Ердоган присуствовати обиљежавању 47. годишњице турске војне интервенције на отоку, коју грчки Кипрани сматрају инвазијом, те ће се обратити Парламенту Сјеверног Кипра.

“Надам се да ћемо у најљепшем маниру пренијети поруке успостављања мира за оток и цијели свијет“, рекао је Ердоган у петак.

Оток је подијељен од 1974. године

“Направили смо добар корак. Завршили смо прелиминарне студије“, додао је Ердоган, али није прецизирао о чему се ради.

Кипарски оток подијељен је од 1974. године, када је Турска војно интервенисала у одговору на државни удар који је изведен уз подршку Грчке.

Анкара је рекла да је поступила у складу с документом из 1960. године, када је формирана држава Кипар, а у којем пише да Грчка, Турска и Велика Британија имају право интервенције у случајевима спора.

Откако је ТРНЦ формиран 1983. године, Савјет безбједности Уједињених народа сјеверни дио отока често назива “окупираним дијелом Кипра“, а као независну државу признаје га само Турска.

Република Кипар, која контролише југ отока и има владу грчких Кипрана, постала је 2004. године чланица ЕУ-а.

Бројне дипломатске иницијативе да се ријеши деценијама дуг спор, нису получиле резултате.

Док Турска заговара рјешење формирањем двије државе, грчки Кипрани и међународна заједница фаворизују рјешење на нивоу једне државе.

Менсун Акгун, професор међународних односа на Универзитету Истанбул Култур, каже да се очекује да Ердоган током посјете снажно потврди подршку дводржавном рјешењу.

“Турска се преоријентисала на рјешење с двије државе, јер се ни након деценија преговора не може постићи договор“, рекао је он за "Ал Јазееру".

ЕУ неће прихватити дводржавно рјешење

“Но, Турска још није понудила мапу пута којом би увјерила међународну заједницу и грчке Кипране да се окрену тој солуцији“, додао је, уз напомену да би то могао бити сљедећи корак турске стране.

Но, предсједница Европске комисије Урсула вон дер Леyен рекла је у четвртак да ЕУ “никада неће прихватити“ дводржавно рјешење на Кипру.

“Желим поновити да ми никада… нећемо прихватити дводржавно рјешење. Чврсти смо у томе и јако уједињени. То је оно што Кипар може очекивати“, казала је Вон дер Леyен током посјете отоку.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хе Хе

19.07.2021 10:38

Турци и Албанци могу имати по двије државе а 30 милиона Курда ни једну. Поштено, нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шантић

19.07.2021 12:15

Ко има војску има државу.

ОДГОВОРИТЕ