Мјере укинуте: Све више заражених, а премијер у изолацији

Готово све рестрикције везане уз пандемију коронавируса укинуте су у Енглеској у понедјељак који је назван "Даном слободе", упркос повећању броја случајева што забрињава научну заједницу и дио политичара.

Свијет 19.07.2021 | 08:54
Мјере укинуте: Све више заражених, а премијер у изолацији

Од поноћи у Енглеској дворане и стадиони могу се отворити у пуном капацитету, дискотеке поновно радити, опет се може бити за шанком у пубовима и више нема ограничења броја људи који се могу окупљати. Ради се о новом поглављу у борби против пандемије коронавируса.

Ношење маске више није обавезно, али је препоручљиво у јавном превозу и у маркетима, а више се не позива ни на рад од куће.

Британски премијер Борис Џонсон упозорио је у недјељу становништво на опрез.

"Молим вас будите опрезни и пређимо сутра у сљедећу етапу попуштања мјера, уз потпуни опрез, потребно поштовање других и ризика које болест и даље представља", замолио је конзервативни челник у видеу на Тwиттеру у недјељу и нагласио велику заразност делта варијанте коронавируса, одговорне за велики скок броја случајева посљедњих дана.

Џонсон полаже наду у вакцину без обзира на раст броја случајева. Ако се покаже да вакцина штити од тежих облика болест и смрти без обзира на све већи број заражених то би могла бити важна информација за друге земље у смислу повратка у нормалан живот, пише Реутерс.

Британија је у недјељу имала 48.161 новозаражених цовидом-19 и 25 умрлих унутар 28 дана од позитивног теста, према подацима владе.

Оба податка су мања од суботњих, када је било 54.674 позитивних и 41 умрли.

Али нова стратегија носи и ризике - може се појавити варијанта отпорна на вакцину или број случајева може бити толико висок да доведе до заустављања економије.

"Ако то не учинимо сада, можемо се упитати, када ћемо то уопште учинити?", рекао је Џонсон у недјељу на Тwиттеру.

"Ово је прави тренутак али морамо бити опрезни. Морамо бити свјесни да је нажалост вирус и даље ту".

Британија је укупно седма на свијету по броју умрлих, али 87 посто британске одрасле популације добило је барем једну дозу вакцине, а више од 68 посто двије.

Број мртвих у дану који се сада креће око 40 далеко је од бројева из врхунца пандемије у сијечњу када их је било и 1800.

Циљ укидања мјера је убрзати економски опоравак, али та амбиција могла бит бити угрожена ако се појаве нове инфекције дневно што би натјерало на самоизолацију стотине хиљада људи: не само оне који су заражени, него и њихове контакте.

Џонсон и министар финансија Рисхи Сунак су тренутно у самоизолацији јер су били у контакту с особом зараженом коронавирусом.

Има и оних који се жестоко противе Дану слободе

200 000 случајева дневно?

Професор Неил Фергусон, човјек који стоји иза закључавања, рекао је да је "готово неизбјежно" да ће посљедња фаза откључавања у понедјељак донијети 100.000 случајева дневно, с око 1.000 хоспитализација - упркос томе што је отприлике половина Велике Британије у потпуности вакцинисана. Додао је да би могао предвидјети ситуацију у којој се стопа случајева повећава на двоструко већу величину.

"Право је питање хоћемо ли то удвостручити - или чак и више", рекао је у недјељу за ББЦ Оне'с Андреw Марр Схоw. „И ту кристална кугла почиње пропадати. Мислим, могли бисмо доћи до 2.000 хоспитализација дневно, 200.000 случајева дневно - али то је много мање сигурно. "

(ХИНА)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Стварност

19.07.2021 07:38

Па ГБ је развијена земља: Они који требају болницку помоц нека лијеце, а ови други це развити имунитет, док це се треци вакцинисати (или су вец вакцинисани).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

19.07.2021 07:41

Откуд толико позитивних ако су скоро сви одрасли вакцинисани!? Одговор: вакцине не штите, односно оне штете. Стоп вакцинацији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

19.07.2021 14:59

Прва фаза експеримента је заврсена - сад слиједи друга..

Name

Ре Владо

19.07.2021 18:34

Паметније би ти било да позовес свог љекара да ти објасни како се сире и мутирају вируси, него сто цитас вијести и доносис погресне закљуцке. Нема на цему...

Name

Злаја

19.07.2021 08:12

Толико о колективном имунитету вакцинациом . Џаба малтретирање народа. Коме је страх ушао у главу нек се вакцинише и живи са својим страхом а бас остале пустите на миру да живимо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

19.07.2021 15:11

Бас тако,врло једноставно...

Name

Созонске игре

19.07.2021 08:44

Без граница се настављају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

20.07.2021 09:09

Ово је добра фора кад хоћеш да се одмориш од посла само кажеш да си био у контакту са зараженим и идеш кући лежиш милина једна, ал не може свима да прође ја сам још прошле године то пробавао и није ми прошло још ми рекли шефови ај не сери ко ће радити

ОДГОВОРИТЕ