Добој: Шљункари девастирали корито ријеке Босне

Корито ријеке Босне у Осијечанима код Добоја је посљедица еколошке катастрофе. Призори су апокалиптични, а за то су криви шљункари који за недјела унутар рјечног тока, и одмах уз њега, још нису одговарали пред судом.

Република Српска 17.07.2021 | 19:38
Добој: Шљункари девастирали корито ријеке Босне

По информацијама са којима располажу грађани Добоја, али и инспекције, полиција и тужиоци, појединци су незаконито и неконтролисано вадили шљунак на којем су зарађивали. Девастирали су корито ријеке Босне у Осјечанима, флора и фауна је нестала. Самим тим је повећан страх од поплава, попут оних из 2014. године.

Постоје и индиције да поједине фирме сада довозе отпад на ову локацију, прије свега гуме и животињски отпад, и закопавају га.

– Ради се о експлоатацији шљунка ван корита Босне коју врши неколико шљункарских фирми преко 20 година на више локација, међу којима је најпознатија локација у Осјечанима. Шљункарске фирме купе пољопривредно земљиште на коме експлоатишу шљунак без потребних дозвола и контроле, кога на крају оставе девастираним, гдје се депонује отпад и које приликом високих водостаја повећава угроженост од поплава насеља и других подручја уз Босну – објашњава за Српскаинфо Момир Дејановић из неформалне групе грађана “За легалну и контролисану експлоатацију шљунка у сливу ријеке Босне“.

Каже да су на овај проблем од његовог настајања повремено указивали појединици, а од прошле године неформална група указује организованије и агресивније.

– У протеклих годину извршено је снимање дроном из ваздуха девастираног подручја, укључивање грађана, упознавање надлежних институција и јавности, упућивање више захтјева и иницијатива да се овај проблем ријеши и подношење пријава водној и другим инспекцијама и тужилаштвима. Чини ми се да се за сада не експлоатише шљунак ван корита Босне на новим локацијама, док други учинци изостају због неактивности надлежних институција, коруптивних интереса и недовољне укључености и спремности грађана да се због овог и других проблема побуне – каже Дејановић.

Три оптужнице

Према расположивим информацијама, до сада је добојско тужилаштво подигло три оптужнице и у току је истрага у четири предмета против одговорних за експлоатацију шљунка ван корита Босне у Осјечанима и на другим локацијама.

– Треба имати у виду да су полиција, тужилаштво и друге институције пропустиле да раније реагују и спријече ову катастрофу, као и да су тужиоци и судије корумпирани због чега би неке истраге могле бити обустављене, неке оптужнице повучене и неким одговорним изречене благе судске казне, са још једном поруком да се криминал исплати – упозорава Дејановић.

По његовом мишљењу, ресорно министарство, “Воде Српске” и водна инспекција за сада не показују интерес да управљање водотоцима и водним земљиштем, заштиту пољопривредног земљишта и инспекцијски надзор унаприједе и учине одговорнијим, као и да санирају девастирано земљиште уз ријеку Босну, а што би такође могло и требало бити, како сматра, предмет кривичног гоњења, које тужилаштво није и “највјероватније неће проводити”.

– Осим експлоатације шљунка ван корита Босне, проблематична је и експлоатација шљунка из корита Босне, гдје је, према мојој процјени, буџет оштећен за више милиона КМ и пропуштена могућност да се тим новцем финансира уређење корита ријеке Босне и изградња објеката за заштиту од поплава – истиче Дејановић.

“Незаинтересовани у градској управи”

Тврди да је Градска управа потпуно незаинтересована за проблем експлоатације шљунка ван корита Босне у Осјечанима и на другим локацијама, те да до сада није ништа учинила да посредује да надлежне институције спријече или ријеше овај проблем. Њени представници нису се одазивали на позиве за састанак неформалне групе с надлежним институцијама.

– Осим тога, градска управа је учествовала у девастацији водоплавног подручја, на којем је изграђено више десетина објеката и извршено насипање око 20 одсто овог подручја, који утичу на повећану угроженост од поплава. Такође, потпуно је запоставила обавезу одржавања и заштите водотока другог реда – тврди Дејановић.

 

Градоначелник Добоја, Борис Јеринић, није одговарао на наше позиве.

Истовремено, у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС су упознати са овим проблемом, по којем су реаговали.

Правилник

На питање ко ће да врати стање у првобитан положај, у Министарству кажу да ће Инспекторат РС по окончању поступка издати мјере у складу с надлежностима инспекција које функционишу у оквиру инспектората.

Казна

Директор ЈУ „Воде Српске“, Мирослав Миловановић, потврђује да је упознат са овим еколошким проблемом. Међутим, “Воде Српске” могу да контролишу само да ли фирме, потписнице уговора о контролисаној експлоатацији шљунка, поштују уговорено.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Борац

17.07.2021 18:09

Ста лопов миловановиц прица. То исто раде њему испред носа у Бјељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2021 19:41

Да. У договору с њим.

Name

Ман

17.07.2021 21:01

Шта се до сад чекало, што нисте прије реаговали. Сад фино са планине довлачите земље и камења 20 година и затрпавајте.

Name

Рале

17.07.2021 18:09

Сљункарска мафија на дјелу сви цуте град, воде српске, само истрага постена похапсити инзењере у водама који су то аминовали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

17.07.2021 18:16

Плоско и екипа копају деценију и нико ниста јер су сви иста багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

17.07.2021 18:17

Каква је тек катастрофа у Чечави, хиљаде кубика стогофишње шуме је исјечено м ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњиво Лице

17.07.2021 18:29

Може им се, кад годинама зараду на равне части дијеле са "Обреновом групом".

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПА

17.07.2021 18:49

Зашто се нехапси багра која уништава ово мало природе а која се богати и бахати и пркоси јадном народу!за све је одговорна градска и републичка власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

17.07.2021 18:55

Сјебли су све иђе ишта су могли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2021 19:00

Да хоце све унистити да ниста нема. То це бити кратко јер природа се обнавља али једино тако овом дебилном народу се могу оци отворити.

Name

Боро

17.07.2021 19:03

Имали овде још нешто да се покраде. Само питам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

17.07.2021 19:27

Грађани Добоја одлично знају ко нелегално копа сљунак , богати се незаконито и доводи град Добој у нову опасност.Знају одлично и којој политичкој групацији припадају.Ако и послије свега глас дају тим истим онда они воле да их ријека Босна плави јер очито имају неку корист од тога.Па нек им онда тако и буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болан небио

17.07.2021 19:38

Опасан је тај шљункарски клан, шта су се они сетили да ваде шљунак из воде, свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан2306

17.07.2021 19:45

Све инспекторе,полицију и комуналну полицију похапсити ,дати лопате у руке и док све не поравнају и биљке не посаде непустати на слободу. ПА КО ЈЕ ЛУД ОВДЈЕ, ови рују годинама а они сад примјетили ,како их није срамота ,лудница жива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

17.07.2021 19:47

Нико није знао и видио од надлежних да се то годинама ради??!! Молим вас, то је опште позната ствар у нашим институцијама, ако се могу назвати тако. Све је то зачарани круг криминала, тајкуна, министарства, инспектората, инспекције... Само пребацују одговорност са једне ба друге. КРИМИНЛ !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

17.07.2021 19:48

Ово личи на Дубаи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грапска код Добоја

17.07.2021 20:50

Мени је тако неко од њих украо 4200м², у Старој Босни и само остала рупа пуна воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.07.2021 05:55

Ста це градска управа урадиди кад нацелник и власник највеце сљункаре ходају загрљени по селима и праве тротоаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поред новинара и политицара

18.07.2021 06:42

Најгори лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуле

18.07.2021 06:56

Ово је људи нас проблем!! КОРУПЦИЈА!!! Под пластом навионалних тензија ради се пљацка и унистење свега и свацега зарад властитог богацења! Ами ЈАДНИЦИ ко овце само их слиједимо. ПА ДАЈТЕ ЉУДИ ДА ТО ВИСЕ МЈЕЊАМО!!! Доста је висе 30 година безнадја!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овакви призори су

18.07.2021 08:11

Темпиране еколоске бомбе и у смртној опасности смо сви а да би се санирало сво пљацкаско зло требају огроомна средства која це на крају платити осиромасени градјани.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

18.07.2021 13:44

Стока.

ОДГОВОРИТЕ