Ситуација и даље "напета", пукла брана, расте број жртава

Број погинулих у катастрофалним поплавама у западној Европи попео се данас изнад 150, док се спасиоци труде да рашчисте разорена подручја и спрече даљу штету.

Свијет 17.07.2021 | 12:22
Ситуација и даље "напета", пукла брана, расте број жртава

Ниво воде је у многим градовима и даље веома висок, бројне куће су наставиле да се урушавају, а спасиоци од јутрос трагају за преживелима у најугроженијом деловима западне Немачке, преноси Ројтерс.

Према данашњим проценама полиције, најмање 133 особе су погинуле у поплавама, укључујући око 90 људи у округу Арвајлер јужно од Келна, а стотине људи се и даље воде као нестале.

Око 700 становника евакуисано је касно синоћ, а током последњих неколико дана поплаве су довеле до прекида испорука електирчне енергије и телекомуникационих веза у држацама Рајна Палатинат и Северна Рајн Вестфалија.

У извештају АП се наводи да су поплаве погодиле и делове Белгије и Холандије и да је у Белгији најмање 20 људи изгубило живот.

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер планирао је да отпутује данас до Ерфтштата, југозападно од Келна, где је јуче изведена тешка спасилачка акција и пружана помоћ људима који су остали у рушевинама својих кућа.

Председник Штајнмајер је изјавио да је "запањен" разарањем које су изазвале поплаве и упутио апел да се пружи помоћ породицама погинулих и градовима који су претрпели разарања, пренео је раније лондонски Гардијан.

"У одсудном тренутку наша земља је уједињена. Важно је да покажемо солидарност с онима којима су поплаве однеле све", поручио је председник Немачке.

Иако су из Европске службе за упозоравање на поплаве почетком протекле недеље упућена упозорења, експерти се питају због чега је број жртава овако висок, а хидролошкиња Хана Кок оценила је да се догодио "монументални системски пропуст".

Министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зихофер указао је да Немачка у будуће мора да буде "много боље припремљена", оценивши да су поплаве "резултат климатских промена".

Брана на реци Рур у округу Хајнсберг, у савезној држави Северна Рајна-Вестфалија, на западу Немачке, пукла је у току ноћи, а спасиоци су евакуисали око 700 људи, преноси немачки лист Велт.

Како се наводи, јутрос ниво воде стагнира, али је ситуација и даље напета.

Према данашњим проценама полиције, најмање 133 особе су погинуле у поплавама које су претходних дана погодиле Немачку, а стотине људи се и даље воде као нестале.

(Тањуг Фото: Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хм

17.07.2021 10:32

карма је цудо...добро сте и просли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабић

17.07.2021 10:58

Све ће тамо бити потоп само у БиХ ће бити живота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћин

17.07.2021 11:16

Ма пустите поплаве, него шта је с короном? Обољели, преминули???? Доказ да постоји неко много моћнији од изопаченог човјечанства?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви

17.07.2021 15:01

Глупи коментари.Катастрофе се десавају свугдје у свијету.Зао ми је јадног народа,који овако или на било који други нацин настрада.Никада се не радујте тудјој несреци.

Name

Xx

17.07.2021 12:56

Ничија није до зоре сјала врати бог сваком по заслузи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

17.07.2021 13:08

Све ме подсјеца на 1999 годину кад сам као дјецак од 6 година бјезао у склонисте да ме неке зле цике који лете у авионима не убију.

ОДГОВОРИТЕ