"Мали Шенген" доноси БДП до 6,7% и подиже квалитет живота грађана

Регионална интеграција западног Балкана могла би додатно увећати раст БДП-а у региону за 6,7 одсто, отворити простор за убрзан развој и бити инструмент за ефикасније суочавање са свим изазовима са крајњим циљем унапређења и подизања квалитета живота грађана.

Босна и Херцеговина 17.07.2021 | 07:45
"Мали Шенген" доноси БДП до 6,7% и подиже квалитет живота грађана

Ово се, између осталог, наводи у анализи интереса и користи за БиХ у случају приступања иницијативи "Мали Шенген", коју је урадило Министарство спољне трговине и економских односа, а која би ускоро требало да се нађе на сједници Савјета министара БиХ, али и Предсједништва БиХ, који би требало да је прихвате како се кренуло у правцу приступања тој иницијативи.

Што се тиче саме иницијативе "Мали Шенген", она је покренута потписивањем декларације између Србије, Албаније и Сјеверне Македоније на скупу у Новом Саду у октобру 2019. године. Декларација има за циљ да читав регион западног Балкана почне да функционише на четири кључне слободе Европске уније, и то слободе кретања робе, људи, услуга и капитала.

Како се наводи у анализи, користи које би БиХ имала приступањем иницијативи "Мали Шенген" биле би олакшан и унапријеђен проток робе, смањење нецаринских баријера и чекања, мобилност радника, путовање са личном картом, већи инвестициони потенцијал, повећање конкурентности, затим раст БДП-а, развој инфраструктуре итд.

"Економским и инвестиционим планом за западни Балкан се предвиђа мобилизација до девет милијарди евра грант средстава, као и пружање гаранција за јавне и приватне инвестиције путем Гарантног фонда за западни Балкан са амбицијом да се потенцијално привуку инвестиције до 20 милијарди евра у региону у наредних десет година", наводи се у анализи као још један од разлога због којих се треба прикључити иницијативи "Мали Шенген".

Као још један од аргумената због којег је потребно прихватити инцијативу "Мали Шенген" Министарство спољне трговине и економских односа наводи и да је један од циљева Европске комисије да подржи унутрашње економско повезивање и смањење баријера, након чега се очекује интензивнија интеграција заједничког тржишта регије у заједничко тржиште ЕУ.

Економисти у Босни и Херцеговини слажу се да ће јединствено регионално тржиште имати позитивне ефекте на економске системе земаља региона, али да регионалним повезивањем свакако не би требало дирати у суверенитет економских политика.

"Мали економски системи свој економски раст и развој могу остварити само међусобним повезивањем и укључивањем у међународно тржиште. То је карактеристика успјешних малих економских система, отвореност економије. Сваки од система има своје специфичне карактеристике. Регионалним повезивањем не би требало ни на који начин дирати у суверенитет економских политика, али свакако да се заједнички могу рјешавати изазови", рекао је за "Независне новине" Саша Стевановић, економиста.

Он каже да укупно радно способно становништво у региону који је лишен достојанства људског рада и формалног запослења на простору земаља западног Балкана износи милион до милион и по људи, а то је између двије и три милијарде радних сати који нису искориштени.

"Ако се ова енергија и потенцијал не укључе у стварање нове вриједности, регион је на губитку и тренд одласка ће се наставити. Нити један од система нема довољну снагу да то питање ријеши сам, али регионална иницијатива и заједништво повећавају шансу, али не гарантују успјех", закључио је Стевановић.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дзоо

17.07.2021 06:07

Обесит то Мацку о реп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

17.07.2021 20:12

Гдје?

Name

Мастика

17.07.2021 06:13

То знаци збогом Еу и то,на фин нацин .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аwе

17.07.2021 07:01

То значи да ти не знаш шта то значи нити да знаш ишта иочему или о було чему. Знаш ли уопште колико једно цијело има петина

Name

Ре

17.07.2021 07:27

Неце ни бити малог сенгена. Само велки

Name

Све је могуце

17.07.2021 11:46

Накнадно це то оцјенити док виде како цемо се копрцати и постоје ли реалне сансе да себи ископрцамо?! А ста је од то двоје њима интерес, никада се не зна......?!

Name

Драшко

17.07.2021 06:46

Мали Сенген је за СДА и радикалне Босњаке малигни утицај Србије, а страх од српског света је веци него од Југославије. Колико се Срби боје малигног утицаја Турске показује Вуцицева одлука да се у Турску иде са лицном картом и обрнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

17.07.2021 09:21

Србија је слободна дрзава а БиХ је све осим дрзаве, Ту је разлика .

Name

Бањалука

17.07.2021 07:12

Аха како неце. Лопови на власти на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто се разваљивала

17.07.2021 11:41

Југославија па јос и крњи дио, но да се ослаби економија, заокрузе свој интерес а када је све грохнуло, задузено"па морате заједно да дијелите патње наивни тупсони".

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Србију

17.07.2021 11:49

Је то велика стета, вазда им каце биједне манипулаторе, издајице, лицемјере, подлаке их тегле на грбаци а манипулису да због Србије не једу златном касиком а истина је да ни хљеба не би имали. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ