Одбијен приједлог Тужилаштва: Директор ОБА на слободи

Осман Мехмедагић, директор ОБА-е, пуштен је на слободу, уз мјере забране, потврђено је за Клиx.ба. Одлука је то Суда БиХ након јутрошњег рочишта на којем су Тужилаштво БиХ и одбрана пред суткињом за претходни поступак Татјаном Косовић излагали аргументе за и против одређивања једномјесечног притвора.

Босна и Херцеговина 16.07.2021 | 16:05
Одбијен приједлог Тужилаштва: Директор ОБА на слободи

Међу мјерама забране је састајање с Денисом Прцићем, оснивачем и власником Америчког универзитета у БиХ, који је такође прије неколико дана пуштен на слободу, те осталим осумњиченим. Прцић је терети да је омогућио Мехмедагићу незаконито стицање дипломе.

Тужилаштво БиХ притвор за Мехмедагића, који је под истрагом због сумње на злоупотребу положаја или овлаштења, фалсификовање исправе и прања новца, предлагало је због због опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и из разлога што би пуштање осумњиченог на слободу, могло проузроковати узнемирење јавности и грађана, с обзиром да су већ евидентирани елементи нарушавања сигурности, повезани са лишењем слободе наведеног осумњиченог.

Тужилац Олег Чавка у свом излагању на јутрошњем рочишту проблематизовао је начин на који је први човјек државне обавјештајне агенције стекао универзитетске дипломе те некретнине у Сарајеву.

С друге стране, Мехмедагићеви адвокати Нермин Мулалић и Сенка Ножица одбацили су наводе Тужилаштва и казали да нема основа сумње за дјела која се њиховом клијенту стављају на терет.

Подцртали су да је ирелевантна његова диплома с Америчког универзитета у Тузли, коју Тужилаштво сматра спорном, јер посједује ону из Бања Луке, за коју тврде да је валидна.

Мехмедагић је лишен слободе у сриједу, а дан послије у Сарајеву и Мостару организовани су протести подршке директору Обавјештајно-безбједносне агенције на којим су изнијете замјерке на рад Тужилаштва БиХ.

Тај чин у Државном тужилаштву виде као као притисак на њихов рад, а на јутрошњем рочишту и суткиња Косовић констатирала је како је на сцени хајка против Суда. Одбрана Османа Мехмедагића тврди пак да се ради о политички хајци на њега.

(Клиx)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ветеран

16.07.2021 14:11

Рекох ја,обична представа за овце у БиХ, а нашло се још већих оваца који су протествовали, као , то је био напад на БиХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

16.07.2021 14:17

Осмица мора бити смијењен, то није спорно. Ипак, хапшење и притвор због лажне дипломе није у складу са законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2021 15:15

Процитал ти да диплома из Бања Луке није лажна.

Name

СВЕ ЈЕ МОГУЦЕ

16.07.2021 15:32

Осмица има валидну диплому то је потврдила комисија а то је поврдио и суд Р.Српске. Ово је конацан пад Тадицке која се продала дзаволу. ваљда це сад на мјесто дрзавног тузиоца доци неко тотално оперисан од торова етноса коститутивних вјерских ликова, Конацно неки Европејац

Name

Миро

16.07.2021 15:43

А због некретнина? Па је ли могуће да човјек пусти у промет лажну диплому и прогласи је службеном тајном, тако да се не може легално приказати јавности (док он не скине ознаку тајности). На његовом факултету та диплома не постоји. Са друге стране та диплома се вјеројатно налази у његовој кући, а Суд БиХ не дозвољава претрес његове куће да се не би нашла та диплома, која би онда била главни доказ против њега.

Name

Ре

16.07.2021 17:02

Осмица нема валидну диплому а исти је приложио фалсификовану како би се осигурао, то је свима јасно само овим који се представљају као Срби а нису у глави мисле да помажу Босни а уништавају је. Овај СУД којег води један шарлатан показује да је висе него политички а да је ово земља безнађа и корупције, када вам први човјек обавјештајне службе прогласи диплому тајном а да притом слаже за своје некретнине. Јад и биједа….

Name

Ре ре

17.07.2021 05:17

Какве везе има што је лажна или није у овој држави. Овдје ништа није важно. Ако имаш било какву дипломицу, било купљену, било стварну мораш бити полтрон. Само тако добијеш посао. Сви су исти Љиге.

Name

Педја

16.07.2021 14:19

Није без везе прича о спортском риболову :ухвати па пусти ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

16.07.2021 15:39

Ста цес од мале рибице него пустити...прво сефица...па сеф...па остали травницани и кисељацки академици...

Name

БЛ

16.07.2021 15:03

Опет Додик губи,у два дана 3 тузбе је изгубио.Ај кад он додје на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико обарска

16.07.2021 15:08

Некомусе гадно натоваријо.моји подуздани извори казу да додик користи гордану тадиц да му то заврси прије него оде из сарајева а цека је функција у бањалуци.додик има свог цојека умјесто осмице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опаа

16.07.2021 16:35

Ако Додик јос и ту мјесто Осмице успије да убаци свог оијунс онда је и РС И Цијела Босна банкрот..Босњаци морају да буду свјесни да Додик и Тадицка и многи други Српског ентитета не мисле њима добро ни у ком слуцају само користе полозај..

Name

Ре цвико

16.07.2021 17:04

Да је Додик лопов јесте и на њега ће доћи ред, а ово цвико или већ како се зовеш ало човјек води обавјештајну службу а лопов .

Name

Цане

16.07.2021 15:39

Послије оваквих одлука Суда БиХ у случају Осмице и случаја Џенан, види се да држава не постоји, него само интерес појединца. Полиција и Тужилаштво хапсе, али суд очигледно није независан. ВЕЛИКА СРАМОТА ЗА СУД БИХ, КОЈИ ОЧИГЛЕДНО ПРЕСУЂУЈЕ ПО ПОЛИТИЧКИМ УПУТАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вендетта

16.07.2021 18:00

Обожавам ову државу , сваки дан се слатко насмијем и пјевам .. смејем се ,а плакао БИХ ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

16.07.2021 21:04

Овај човјек стварно има малер, сваки приватни факултет му изда лажну диплому. Дефинитивно човјек нема валидно факултетског образовања.

ОДГОВОРИТЕ