Уставни суд Српске потврдио: Право на страни радника

Струковни синдикат медицинских сестара и техничара добио је још једну правну битку. Уставни суд прихватио је иницијативу коју су поднијели прошле године у циљу заштите права радника у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", а тиче се Одлуку о накнади трошкова превоза, које је донио директор ове установе др Горан Талић.

Република Српска 15.07.2021 | 13:50
Уставни суд Српске потврдио: Право на страни радника

УУставни суд је донио и одлуку којом је утврђено да Одлука о накнади трошкова превоза код доласка на посао и повратка са посла за запослене у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирслав Зотовић“ Бања Лука, као и Одлука о допуни ове Одлуке, нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства.

Наиме, према оцјени Уставног суда, директор наведене здравствене установе, као доносилац оспорених аката, изашао је изван оквира својих законских овлашћења, јер релевантне законске одредбе не дају могућност директору јавне здравствене установе да уређује питање предметне накнаде. 

Оваква пресуда има огроман значај, истиче за БУКУ Мирко Шербеџија, предсједник Струковног синдиката јер учвршћује повјерење здравствених радника у сам Синдикат: "Ово је наш правац дјеловања у синдикалној борби. Позивамо колеге из других установа да нам се прикључе и да заједно ријешавамо проблеме. Ово је само доказ да се овакви правилници не могу доносити без активне сарадње са Синдикатом".

Шербеџија је истакао да имају разумјевања, да можда нема новца, међутим, једнострано донесен правилник није пут којим менаџменти установа треба да иду, што ова пресуда и потврђује. 

"У наредном периоду очекујемо позив за разговор од стране менаџмента Зотовића за ријешавање овог проблема. Колегама у Зотовићу који су оваквим правилником оштећени обезбједићемо сваку правну помоћ која буде потребна", истакао је за БУКУ Шербеџија.

О разлозима неуставности и незаконитости Одлуке погледајте на фејзбук страници Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске.

хттпс://www.фацебоок.цом/пермалинк.пхп?сторy_фбид=991952184880404&ид=200756863999944

(БН/Бука) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

15.07.2021 12:10

А ШТА ЈЕ СА ОЦЈЕНОМ УСТАВНОСТИ ЗА ФОНД ЗДРАВСТВА, ПИОСРС, ЗАПОШЉАВАЊА, ОРГАНА УПРАВЕ ГДЈЕ РАДНИЦИ НЕМАЈУ ПОСЕБНО ИСКАЗАНО ПРАВО НА ТОПЛИ ОБРОК, РЕГРЕС.... А ДЕБИЛНА ВЛАСТ СЕ ЈОШ ХВАЛИ ДА СУ "ПЛАТЕ" У РС ВЕЋЕ НЕГО У ФЕДЕРАЦИЈИ!?!?! ОВО СУ УКУПНА ПРИМАЊА РАДНИКА А НЕ ПЛАТЕ. СВЕ ЈЕ ПОЛИТИКА ПА И ПОЛИТИЧКИ ФОРМИРАН УСТАВНИ СУД. АЛИ НЕЋЕ ЈОШ ДУГО!!!

ОДГОВОРИТЕ