Скептични смо према странкама које блокирају реформе!

Амбасадор САД Ерик Нелсон у свом посљедњем блогу навео је да је дошло вријеме да истински независно правосуђе у Босни и Херцеговини позове на одговорност починиоце коруптивних радњи.

Босна и Херцеговина 14.07.2021 | 22:01
Скептични смо према странкама које блокирају реформе!

Међутим, о којем независном правосуђу говоримо. То правосуђе годинама не може да ријеши убиства два младића Џенана Мемића и Давида Драгичевића, двојице сарајевских полицајаца. Бх. правосуђе је годинама без оптужница и пресуда за високу корупцију. Из ВСТС-а обећавају да ће се дизати оптужнице за високу корупцију, али може ли овакво правосуђе бити алат у борби против корупције.  

Ова питања поставили смо и Амбасади САД, а из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД-а навели су да је “корупција егзистенцијално питање за БиХ.“

„Корупција грађанима одузима способност да искористе свој пуни потенцијал. Лидери који подржавају систем који награђује корупцију на крају ће се морати суочити с чињеницом да њихово наслијеђе неће бити ништа друго до стагнација и изолација. Сједињене Државе, заједно с многим другим члановима међународне заједнице, постају све више скептичне према странкама из читавог политичког спектра када оне блокирају ове здраворазумске реформе и законодавне иницијативе које су добре за државу и које ће додатно ускладити БиХ са ЕУ и међународним стандардима“, наводи се.

Када је ријеч о правосуђу, из Амбасаде САД су истакли да је независно и транспарентно правосуђе темељни дио сваке демократије.

„Сједињене Државе подржавају реформу правосудног система како би осигурале његову независност и капацитет и спремност за процесуирање случајева корупције. Независно правосуђе не може бити наметнуто Босни и Херцеговини, и воља да га се на крају промијени мора доћи од грађана и челника БиХ.

Први корак у овом процесу предузеће 23. јуна када је Савјет министара усвојило измјене и допуне Закона о ВСТС.

ВСТС мора имати вјеродостојну улогу у осигуравању поштивања владавине права у БиХ. Надамо се да ће Парламентарна скупштина, без некорисних амандмана или одгађања, одобрити ове амандмане, као дио процеса враћања повјерења јавности у правосуђе, које сада добрано недостаје“, каже се у одговору.

Из Амбасаде САД су се дотакли и избора 2022. године.

„Корупција и привредна реформа морају бити у првом плану на изборима 2022. године. Грађани имају прилику показати челницима из цијелог политичког спектра да је борба против корупције и усвајање здраворазумских реформи паметна изборна политика“, закључили су.

(Патриа)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јаффа

14.07.2021 20:13

Свеопшта пљачка еx-Yуг већ 30 година…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добос

14.07.2021 20:48

Реформе коци Додик о Цовиц тј. СНСД и ХДЗ.Они це да изазову поново рат у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2021 04:31

Жељни смо да доживимо у БиХ живот без новостворени тајкунски криминалаца одмах од сутра.

Name

Ре

15.07.2021 05:19

А твој бакир добар? Сва тројица су исти лопови.

Name

Да али

15.07.2021 05:35

Битно је да це она двојица бити на сигурном а зрели су за зеницки привремени смјестај

Name

Селективан приступ

15.07.2021 06:24

Правди као и свему це да изазове сваста, у таквом муљу наравно да и криминалне интересне групе лове.....

Name

Муња

14.07.2021 21:44

Јаоооо ко нам соли памет, сјетити се њихових избора, гласа ко хоце, из аута, ме требају ти документи, оног лудог Трумпа покрали па направили циркус са упадом у конгрес да судови не разматрају крадју..јој па да ми Ким Јонг додје и прица о судовима и демократији исто ми као и ви... Сто вас ме брине правосуђе у БИХ сто поред буљук камера нема хапсења за покусај убиства предсједника Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

15.07.2021 04:04

Не булази кад незнас.Цовеце како мозе опозиција стимати резултате Трамп имао власт и стимали против њега ајде да наси у овој проклетој Босни нека настимају опозицији.

Name

Скептик

15.07.2021 04:26

Ја сам скептичан зато што је он скептичан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

15.07.2021 08:07

Које реформе?Грађанска БИХ?Један човјек,један глас?Укидање нације?

ОДГОВОРИТЕ