Нови проблеми за привреднике, цијене отишле у небо

Поскупљење и несташица појединих материјала притиснули су домаће привреднике, који су принуђени да дижу цијене својих производа како би опстали на тржишту.

Република Српска 14.07.2021 | 15:40
Нови проблеми за привреднике, цијене отишле у небо

Подаци Републичког завода за статистику показују да су цијене индустријских производа у РС у мају ове у односу на исти мјесец прошле године више за 2,4 одсто. Иако се привреда почела постепено опорављати након свих невоља које је донијела пандемија вируса корона, привредници се суочавају са новим проблемима.

- Осим што су поскупјели, евидентна је и несташица неких материјала, првенствено челика, обојених метала, електричних проводника, пластичних маса. Све је поскупјело и неминовно довело до раста цијене готових производа - рекао је предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић. Додао је да нико прецизно не може рећи до када ће сви ти проблеми трајати и да ли ће доћи до нормализације у скорије вријеме.

- Већи проблем су тренутно рокови и набавка материјала него саме цијене. Порасли су и трошкови у вези са радном снагом, тако да су то два основна фактора који су довели до раста цијена индустријских производа - казао је Ћорић. Нагласио је да су у највећем проблему привредници из металске и електроиндустрије јер они сав материјал увозе из Европске уније.

- ЕУ под број један жели да из свега овога они изађу нетакнути или мање оптерећени - подвукао је Ћорић.

Међу предузећима која још донекле одолијевају да не подигну цијене својих производа је прехрамбена индустрија из Бијељине “Сава Семберија”.

- Још нисмо дизали цијене готових производа, али се налазимо између двије ватре. Поскупјело је све, од мазута, уља, шећера, лименки, тегли и поклопаца, буквално све што нам је потребно за производњу. С обзиром на то да је лани девет мјесеци тржиште било потпуно затворено, нисмо могли ништа извозити и када је то кренуло, сматрали смо да није коректно према нашим дистрибутерима широм свијета да одмах подижемо цијене - рекао је директор предузећа Стево Филиповић.

Нагласио је да је тешко оцијенити колико ће “Сава Семберија” још издржати да на тај начин послује, јер поскупљења су неминовна.

- Калкулисаћемо пажљиво, али до поскупљења ће доћи сигурно - додао је Филиповић.

 Грађевински материјал

На стовариштима широм Српске и ФБиХ цијене грађевинског материјала нису биле никада скупље, а до свега тога, како кажу грађевинари, дошло је и због несташице појединих материјала.

- Арматура је скупља и за више од 70 одсто, цемент до 12 одсто, а стиропор, без којег је изолација незамислива и до 50 одсто - кажу у грађевинским предузећима.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаффа

14.07.2021 13:45

Као да се ми ишта питамо...све паре које се обрну у БиХ су на нивоу једног бољег града у ЕУ. Жали Боже ове природе, коју нам је Бог дао.

ОДГОВОРИТЕ