Високе цијене пшенице утицаће на нова поскупљења

- Због високе цијене пшенице на берзама брашно би у БиХ у наредном периоду могло поскупјети за 10 до 20 одсто, потврдили су млинари, те истакли да је цијена пшенице која се сада налази на тржишту већа за 20 одсто него лани.

Република Српска 14.07.2021 | 07:18
Високе цијене пшенице утицаће на нова поскупљења

Колико ће то тачно довести и до скока цијена хљеба и других пекарских производа, званично нису могли потврдити, али купци се слажу да једно води другом и да су неки производи већ поскупјели.

Драган Вучић, извршни директор за продају и извоз у предузећу "Клас" Сарајево, казао је за "Независне" да код њих још није било промјена у цијени производа, јер, како каже, још на стању имају залиха пшенице од прошле године.

"Међутим, ако цијена пшенице и даље буде расла и уколико се деси да останемо без залиха и ако будемо набављали нову пшеницу, сигурно је да ћемо морати подићи цијену наших производа за 10 одсто", истиче Вучић.

Како је рекао, није му јасно због чега цијена пшенице достиже тако високе цифре.

"Тренутно на тржишту има вишка пшенице. То апсолутно нема никакве логике, јер омјер понуде и потражње је обрнут и сада када би цијена требало  да иде доље, ово изгледа као некаква вјештачака прича", казао је Вучић.

 Он додаје да цијена пшенице на свјетском тржишту руши рекорде, те да сада износи 198 долара, што,  како каже, није забиљежено у посљедњих неколико година. 

Да је пшенице ове године скупља за 20 одсто, каже Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске.

"Та цијена пшенице би требало да прати и сам раст цијене брашна. Ако се настави суша и даље и ако кукуруз плати цијену у квалитету и приносу, онда ће цијена пшенице ићи јако високо, тако да се може очекивати још веће поскупљење пшенице, што се аутоматски  одржава на цијену брашна", објаснио је Кос.

Истиче да очекује поскупљење млинских производа за 20 одсто, што ће  довести до већих цијена хљеба и пекарских  производа.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, казао је  да, што се тиче њихове регије, није било поскупљења брашна, барем у посљедњих мјесец дана.

"Ми још користимо стару пшеницу, тако да није било поскупљења ни брашна ни хљеба, а да ли ће у наредном периоду  доћи до тога, сигурно ће зависити од овогодишње жетве. Пшеница је берзанска  роба и све зависи од понуде и тражње", казао је Пелемиш.

Саша Тривић,  предсједник Удружења пекара Републике Српске и власник пекарско-сластичарског друштва "Крајина клас", казао је да је у претходном периоду било поскупљења одређених пекарских производа,  али да засад цијене хљеба остају исте.

"Корекције цијена могле би се очекивати  тек од септембра, кад се потроше  залихе  и крене са куповином овогодишњег рода пшенице", казао је Тривић и додао да, ако дође до раста, то ће бити максимално од пет до 10 одсто.

Након што се у федералним медијима појавила информација да би хљеб у ФБиХ требало да поскупи за 40 одсто у односу на досадашњу цијену, из Удружења пољопривредника ФБиХ позивају  одговорне у ентитетима и на нивоу БиХ да хитно реагују и зауставе лихварење, те заштите домаћу производњу и активирају робне резерве да могу интервенисати у оваквим ситуацијама.

"Позивамо одговорне у  БиХ да почну радити посао за који су и постављени да раде. Пшеница јесте нешто мало поскупјела у откупу род 2021. године, али то не би требало да буде разлог за оволико поскупљење пекарских производа, поготово ако знамо да је жетва тек почела, тако да пекари и млинари раде са прошлогодишњом пшеницом, која је откупљена по веома ниским цијенама", казао је Неџад Бићо, предсједник  поменутог удружења.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Немој да се твоји стиде

14.07.2021 06:07

Инати се славонијо, љепота нек твоја боли. Нема оног ко те позна, а не воли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.07.2021 06:13

Вец су поскупели пекарски производи бурек у пекотекама и пекарама у дворовима код бијељине су сада 2,50 км а билису по 2км без разлике далије бурек са месом или сиром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

14.07.2021 08:23

Чуј није им јасно зашто цијена расте?! Па чим је поскупио сав репроматеријал 20-30% као и гориво, нормално xа ће цијене расти. Да не причамо како немамо робне резерве које би у оваквим ситуацијама моглу помоћи. Ако пшенице има код нас не значи да је има рецимо у Кини и у Америци.

ОДГОВОРИТЕ