Теслић: Гола сјеча шуме у ШГ "Борја" не занима никога

Један грађанин Теслића осуђен је на затвор од годину и по, јер је украо 46,8 кубних метара шуме у вриједности од 3.817 КМ. Истовремено за голу сјечу у ШГ “Борја” нико не одговара.

Република Српска 13.07.2021 | 18:02
Теслић: Гола сјеча шуме у ШГ "Борја" не занима никога

Овај грађанин је добио и позив за служење затворске казне, док се за незаконито посјечених хиљаде кубика најквалитеније шуме, чија вриједност је милионска, све свело на пријаве против неколико особа. Кључни актери су, како тврде наши добро обавијештени извори, заштићени и питање је да ли ће икада да одговарају.

Извори Српскаинфо, који су упознати са дешавањима у шумама на подручју Теслића, кажу да је заправо прави организатор велике пљачке и еколошке катастрофе један локални политичар и да то заправо знају сви из тог краја, али и шире.

– Тај политичар је прво окупио неколико радника из шумарије и рекао им да пусте да се извлаче дрва из шуме, да никога не дирају. Онда је окупио неколико дрвопреређивача и дословно им рекао “ко тргује огријевом мора да даје 10 КМ по кубику, буквом пиланском – 15 КМ кубик, а за храст мора да донесе 20 КМ по кубику”. Десет људи који су били на том скупу тврде да је тако било. Послије је и један ухапшени говорио колико је новца обезбиједио за тог политичара – прича наш извор.

Неиспоштовани уговори

Он тврди да би се гола сјеча и милионска крађа могла потпуно разоткрити када би све надлежне инспекције дошле у контролу, рецимо код извозника.

– Не може се извести 1.000 кубика, а плаћено је 500 и слично. До налогодавца би се такође могло доћи када би осумњичени проговорили – објашњава наш извор и подсјећа како други, који имају уговор са “Шумама РС”, не могу да добију уговорену количину на вријеме.

Српскаинфо је претходне седмице објавила фотографије огољене шуме у подручју којим газдује ШГ “Борја” Теслић. Незаконито је посјечена најквалитетнија шума, и то у другој половини прошле године, пред локалне изборе. Полиција је поднијела извјештаје против неколико особа, запослених радника у ШГ, тадашњег директора и неколико дрвопрерађив

– За незаконито посјечену шуму, која је извлачена шлеперима и шлеперима, нико не одговара, а у затвор мора да иде ситна боранија због пет кубика. То је наше друштво, којем не требају страни непријатељи – огорчен је наш извор.

Контроле

У Републичкој шумарској инспекцији кажу да су протекле године у више наврата контролисали подручје којим газдује ШГ „Борја“ Теслић, демантујући тврдње синдикалаца да инспекција дужи временски период није контролисала ово газдинство.

У овим контролама републички шумарски инспектори су утврдили низ неправилности, које су се односиле на пропусте у успостављању шумског реда, затечене пањеве настале сјечом без дознаке, који нису били обиљежени и евидентирани у књигу пањева шумских штета, како је то прописано Законом о шумама и подзаконским актима.

У одјелима су затечени шумски дрвни сортименти на помоћним стовариштима, који нису били израђени у складу с одредбама Закона о шумама, којим је прописано да је дрво и дрвне сортименте произведене у шуми забрањено помијерати од пања и транспортовати док се не жигошу и обројче.

Такође, у шуми поред пања затечени су дијелови дебла, овршци и гране дебље од 7 цм са кором од којих нису израђени шумски дрвни сортименти, а Правилником о шумском реду прописано је да се код сјече и израде лишћара, осим бријеста, гране које остају у шуми, неискоришћене, пресијецају на ситније комаде дужине до једног метра и разбацују по површини сјечине, с тим да не смију бити на подмладку.

Инспектори

Утврђено је да је извоз дрвета са одређених одјела обављан трактором преко водотока Криваја, а да исти није премошћен, као и правцима који нису планирани извођачким пројектом и обељежени на терену. Законом је прописано да се шумска инфраструктура планира, гради, одржава и користи на начин који не угрожава водне токове.

– По свим утврђеним неправилностима, инспектори су изрицали мјере у складу са својим овлашћењима, те налагали отклањање неправилности и рјешењем забрањивали извођење радова на реализација извођачког пројекта у одређеним одјелима – кажу у Инспекторату за Српскаинфо.

Поред изрицања управних мјера, због утврђених неправилности инспектори су ШГ „Борја“ Теслић и одговорном лицу у правном лицу изрицали и новчане казне, о којима је субјект контроле тражио судско одлучивање.

Наглашавају да су надлежни за управни надзор над радом шумских газдинстава, што подразумијева контролу обављања дјелатности у складу са одредбама и процедурама прописаним Законом о шумама и припадајућим подзаконским актима. Шумарски инспектор нема овлашћења истражних органа, те није надлежан за провођење истрага, утврђивању идентитета и процесуирање починиоца у случајевима шумских крађа. Наведене радње проводе припадници МУП-а.

Шумарска инспекција је у сарадњи с Управом криминалистичке полиције МУП РС и ПУ Добој, а под надзором Окружног тужилаштва Добој, током цијеле друге половине прошле године, као и током ове године, интензивно контролисала сјечу дрвних сортимената на простору „Усорско-Укринског“ шумскопривредног подручја, којим газдује ШГ „Борја“ Теслић.

Шта је радила управа “Шума”?

Процедуре које су се проводиле током ових контрола подразумијевале су да се за сваки појединачан затечени пањ практично обављао „увиђај“, гдје су надлежни инспектор, представник МУП и представник интерне контроле „Шуме РС“ сачињавали службену забиљешку, фото документацију, обројчавали пањ колобројем, те проводили друге процедуре. Инспекцијски предмети о овим извршеним контролама прослијеђени су Управи криминалистичке полиције МУП РС.

Када је у питању чување шума од бесправних сјеча, за исто су одговорна шумска газдинства, а у конкретном случају ШГ “Борја” – одговор је “Шума РС” на наше питање шта је управа “Шума РС” конкретно урадила да спријечи нелегалну сјечу у ШГ “Борја” и какви су резултати.

Са нивоа јавног предузећа, како кажу, поред редовних контрола обављају се и ванредне, по пријавама и осталим представкама.

– У случају ШГ “Борја” Теслић, одмах по сазнању које смо добили од Републичке шумарске инспекције, Служба унутрашње контрола изашла је на терен, гдје је радила на утврђивању стања заједно са представницима МУП и Републичке инспекције – додају у “Шумама РС”.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Рви

13.07.2021 16:21

Док једни те исти врсе масовну сјецу суме остављајуци за собом пустос други не могу постено са уплатом да добију потребну колицину дрва за огрев а такоде ни остатке дрва која су остављена по суми. У одјелима главну ријец воде сумари и сверцери дрвима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.07.2021 16:50

Гола сјеча је у читавој Р Српској а не само у Теслићу. Уосталом све се харчи, а не само шума. Питање је само шта ко стигне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојјј

13.07.2021 16:55

Реците слободно , па по налогу Богданића. Па сви то знају већ. Такође је то пракса у још многим шумаријана само у мањем обиму. Само нова структура свјесних и некорумпираних политичара, директора може да стане у крај овом јавашлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУМЕ

13.07.2021 17:08

ТРЕБА ОБАВИЈЕСТИТИ СЛАВЕНА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

13.07.2021 17:22

Инспектори баш одрадили посао, нема шта. Излазили утврдили неправилности.....иииииии, ништа. Увијек иста прича, а све покрадено. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

13.07.2021 17:44

Распад система,све похапсити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгомир

13.07.2021 18:06

Па што не кажете име и презиме кад знате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

13.07.2021 18:37

Ако је тај моћни човјек оз праве странке, прави патриота онда има право да сву планини оголи јер му могу сметати само издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

13.07.2021 18:38

Не занима никога што посјекоше национални парк Козара. Кога је брига за Борју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бриле

13.07.2021 18:54

Дођите у Рибник, па да видите како се на културан начин узима велика лова, Жељко Вишекруна И његов ментор поштени Зоран Стојичић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

13.07.2021 20:04

Соколацка сумарија људи какав Теслиц додјите да видите ста је хаос!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милидраг

13.07.2021 20:08

Романија се сијеце на голо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копра

13.07.2021 20:10

На Романији је дневна крадја толика да ако овако настави брзо суме неце бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

теслицан

14.07.2021 07:11

Наравно ником неце бити забрањено врсити дрзавну слузбу.Па ваљда би требало бар половини сумара забранити врсење дрзавне салузбе побогу погледајмо ста возе и гдје су им некретнине.