У америчкој Долини смрти срушен топлотни рекорд

У америчкој "Долини смрти" у савезној држави Калифорнији, једном од најтоплијих места на Земљи, измерена температура од невероватних 54.4 степена.

Свијет 13.07.2021 | 11:02
У америчкој Долини смрти срушен топлотни рекорд

Та температура је измерена локацији Фурнас Крик у петак 9. јула, а дан након тога, у суботу, измерена је температура од 54,1 степен Целзијуса. Температура током ноћи у истом месту температура није пала испод 32 степена, пренео је Индеx.хр.

Мерење од петка идентично је мерењу од прошле године, али треба напоменути и да стручњаци још увек нису потврдили ниједно од та два мерења. Али, ако га заиста потврде, биће то највише температуре икад измерене на Земљи.

Крис Отлер, метеоролог Националне метеоролошке службе у Лас Вегасу рекао је да стручна потврда рекордних температура може потрајати, некад и дуже од годину дана, а подсетио је и да температура од 54.4 степена измерена прошле године још увек пролази процес верификације.

Ове године подручје Канаде, северозапада САД-а, северне Европе и Сибира погодила је серија рекордних топлотних таласа. Њихова дуготрајност нагласила је опасан трент изазван климатским променама изазваних људским деловањем, пише Гардијан.

Никос Крајстидис, британски научник, каже да се спроводе студије којима се покушава измерити ниво утицаја људског деловања на климу, али додаје да више није питање постоји ли тај утицај већ колики је. Наводи и како би овакви екстремни временски догађаји били крајње невероватни у свету чији климатски систем није на "ивици".

"Иако се ради о фасцинантним бројкама, оне у научном смислу нису изненађујуће, него су у складу с предвиђањима о оном што ће се догађати у свету који се загрејава", рекао је Данијел Свејн, климатолог са Универзитета Калифорнија.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Борац

13.07.2021 10:42

Враца бог за све побијене србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

13.07.2021 13:14

Ако је толико вруце УПАЛИТЕ КЛИМА УРЕДЈАЈ

ОДГОВОРИТЕ