Постоји интерес за пласман малине на инострано тржиште

Њемачко и француско тржиште најинтересантније је за босанскохерцеговачке произвођаче јагодичастог воћа, показало је истраживање које је провела Спољнотрговинска комора БиХ у другој половини 2020. године.

Босна и Херцеговина 13.07.2021 | 08:25
Постоји интерес за пласман малине на инострано тржиште

Спољнотрговинска комора БиХ је уз помоћ СИППО-вог (Швајцарски програм промоције извоза) експерта, мр. Ницоласа Цаса из Републике Чиле, спровела истраживање тржишних сегмената и канала продаје на наведеним тржиштима, те идентификовала листу потенцијалних купаца.

С тим у вези 15. јула у Спољнотрговинској комори биће одржана презентација извозницима малине која ће им омогућити упознавање са досадашњим активностима, као и приближавање тржишним сегменатима и каналима продаје замрзнуте малине на тржиштима СР Њемачке и Француске.

Извоз малине у прошлој години износио је 66,5 милиона КМ, што је више за 13,5 посто у односу на 2019. Количински је извоз смрзнуте малине био мањи у односу на 2019. годину, али је извозна цијена била већа.

Готово половина извоза смрзнуте малине отишла је за Србију, док је остатак извезен за Њемачку, Француску, Шведску и друге земље западне Европе.

Укупан извоз у сектору воћа и прерађевина од воћа из БиХ прошле године износио је око 121,7 милишна КМ и био је већи за 5,1 посто у односу на 2019. годину.

(Индикатор.ба) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрква

13.07.2021 07:15

Хоћел ФИКРО СРЕБРЕНА МАЛИНА продати преко кинеских вентилатора??

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

13.07.2021 08:03

Јадни ми кад нам је малина највећи извозни адут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја и ?

13.07.2021 10:41

Каква малина,какав извоз. Супља прица,малинари годинама кубуре са цијеном малине и одустали су од ње,поцупали засаде,искоријенили,да би ови црвени скоројевици сад имали идеју да би се могло"мозда" извозити малина- коме лупате глупости, хебо вас Вуциц са прицом о селу и подстицајима. Ајд некако да се уградимо и у пропале прице.

ОДГОВОРИТЕ