Брука у Бриселу: Усвојени непотпуни закључци о БиХ

Додикови кадрови побунили против формирања нових институција на државном нивоу. Представници Европске комисије упозорили су да су то активности које извиру из правних регулатива ЕУ и ако БиХ мисли напредовати према чланству, њихово је формирање неминовно!

Босна и Херцеговина 12.07.2021 | 16:47
Брука у Бриселу: Усвојени непотпуни закључци о БиХ

“Представници Босне и Херцеговине нису се могли договорити и прихватити препоруке Европске уније о томе да се „створи, у складу с правном стечевином Европске уније, централни регистар за цијелу државу банковних рачуна приватних лица”, као и – опет у складу с правним нормама ЕУ, да се “усвоје закон о електроничком идентитету и повјерењу у услуге за електроничке трансакције с једним надзорним тијелом у складу с правном стечевином ЕУ”, саопштено је из Брисела.

Иако није објашњено, није тешко уочити да су се Додикови кадрови побунили против формирања нових институција на државном нивоу. 

С друге стране, представници Европске комисије упозорили су да су то активности које извиру из правних регулатива ЕУ и ако БиХ мисли напредовати према чланству, њихово је формирање неминовно! 

Данас је у главном граду ЕУ одржан економски и финансијски дијалог Уније и држава западног Балкана и Турске.

Након састанка издато је саопштење за јавност.

У њему се истиче спремност ЕУ за даљу сарадњу и продубљивање односа с шест држава нашег региона и Турском.

Дате су и препоруке свакој од седам држава шта је потребно урадити како би се економска ситуација побољшала.

Када је БиХ у питану, ЕУ је ставе да је стварање нових институција на нивоу државе нужно.

Одлагање ће само додатно коштати бх. грађане, али ће се те институције прије или касније морати формирати.

Од БиХ се очекује и системска, озбиљна помоћ институцијама, али и приватним фирмама, како би се што прије опоравиле од посљедица пандемије коронавируса.

Сугерише се и циљано повећавање јавне потрошње, али и помно праћење раста цијена.

Захтијева се и “заштита интегритета Валутног одбора и независности Централне банке БиХ”.

“У циљу побољшања пословног окружења и јачања јединственог економског простора,брегистрација предузећа као и поступци лиценцирања и издавања дозвола бит ће поједностављени и усклађени у цијелој земљи”, један је од закључака из Брисела.   

Из Европске уније упозоравају да је пандемија коронавируса нанијела велике штете и бх. економији.

Најављује се да ће опоравак трајати дуже него ли је очекивано и да је тек 2023. могуће очекивати раст бруто друштвеног производа за 3,4 одсто, уз услов да се проведу неке од битних економских и фискалних реформи.

Наглашава се и да је и даље присутран тренд пада дознака дијаспоре, јер и она трпи економске посљедице пандемије.

Повећање циљане буџетске потрошње један је од предуслова опоравка.

Пут опоравка након пандемије значајно ће зависити о напорима влада и способности рјешавања идентификованих структурних изазова и дјелотворне проведбе пакета економске подршке, укључујући економски и инвестициони план за западни Балкан.

Опоравак би такође имао користи од даљњих напора у борби против корупције, побољшања владавине закона, укључујући и брзо увођење система провјере имовинских пријава судија и тужилаца, као и чланова Високог судског и тужилачког вијећа у складу са европским стандардима, побољшање транспарентности и јачање институција, те социјални дијалог", истиче се у објави ЕУ. 

(Политицки.ба)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мики

12.07.2021 15:11

Не пристајати на те подвале.Све сто води централизацији,треба одбити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.07.2021 16:46

Изгледа да си се добро ухљебио и само тако да остане.

Name

Ре

12.07.2021 21:34

Није регистар рачуна у НБ нова институција.

Name

Катастрофа

12.07.2021 15:19

Какво лицемерје и лоповлук! СНСД је пренио све војне надлезности на ниво БиХ, и то после крвавог градјанског рата. Али када се треба цувати нелегално стецена имовина, регистар рацуна испаде битнији од свега! Багра лицемерна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дурмитор

12.07.2021 17:06

Централизација, него шта?

Name

Нагиб - низбрдица

12.07.2021 16:59

Успостава Централног регистера банковних рацуна приватних лица. Коме смета та успостава ....????????????? Обичном грађанину који нема сто да крије или овим лоповима који држе огромно богатство на тајним банковним рачунима ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

12.07.2021 18:22

Готово је са нама цитав свијет се уротио против нас???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.07.2021 19:32

ЕУ је нанијела сву штету, а поготово онима који су јој се придружили, уништили пољопривреду, индустрију, од народа направили своје робове, какву корист ће имати БиХ ако удје у ЕУ,лакше ће млади и образовани одилазити јел? Да ли итко пита народ шта жели

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

12.07.2021 23:18

НЕЦЕ БИХ ИМАТ НИКАКВУ КОРИСТ ЈЕР ЦЕ МЛАДИ ВЕЦ БИТИ У ЕУ И НЕЦЕ НИКУД ОДЛАЗИТИ . АЛ ЗБОГ ЕВРОПСКИХ ЗАКОНА НЕЦЕТЕ ВИСЕ МОЦИ ПЉАЦКАТИ КАО ДО САДА . ЗАТО ВАМ СЕ И НЕ ИДЕ У ЕУ . СТЕТА , АЛИ ВАМА ПЉАЦКАСИМА СЕ БЛИЗИ КРАЈ .

Name

Е

13.07.2021 16:36

Народ је вец у ЕУ. Колико новаца је досло као помоц од ЕУ колико од Русије. Ми смо слепи цео зивот