"Највећи анти-владин протест у комунистичкој земљи у претходних неколико деценија"

- На хиљаде Кубанаца изашло је у недељу на улице широм земље тражећи оставку предсједника Мигела Дијаза-Канела, узвикујући "слобода".

Свијет 12.07.2021 | 07:55
"Највећи анти-владин протест у комунистичкој земљи у претходних неколико деценија"

Ројтерс је те протесте оценио као "највеће анти-владине протесте у комунистичкој земљи у претходних неколико деценија".

Протести су избили услед најгоре економске кризе још од распада Совјетског Савеза, бившег савезника Кубе, али и рекордног броја оболелих од корона вируса, и људи дижу глас због недостатка основних намирница, кршења цивилних слобода и начина на који се власт бори против пандемије, наводи британска агенције.

На хиљаде људи окупило се у недељу у центру главног града Кубе, Хаване, захтијевајући да Дијаз-Канел оде с власти, док су присталице владе носиле кубанске заставе и узвикивале име бившег лидера Фидела Кастра.

На улицама су видјени џипови специјалних јединица, које су носиле машинске пушке на ледјима, а присуство полиције било је велико и након што су демонстранти отишли кућама.

Дијаз-Канел, лидер кубанске Комунистичке партије, у телевизијском говору окривио је за немире САД, које су претходних година појачале вишедеценијски трговински ембарго.

Он сматра да су бројни демонстранти били искрени, али су их изманипулисале САД, које су "оркестрирале кампању на друштвеним мрежама, уз помоћ плаћеника на терену".

Председник Кубе је упозорио да се нове провокације неће толерисати, позвавши своје присталице да се супротставе таквим провокацијама. Вршилац дужности замјеника канцеларије Стејт департмента Џули Чунг, изјавила је да је дубоко забринута "позивима на борбу" на Куби, додавши да САД стоје иза права кубанског народа на миран скуп.

Очевици су за Ројтерс рекли да су видјели како безбједносне снаге, потпомогнуте полицијом у цивилу, хапсе двадесетак демонстраната. Полиција је током демонстрација користила сузавац и тукла поједине демонстранте, као и фотографа који ради за америчку новинску агенцију Асошиејтед Прес.

У једном дијелу Хаване, демонстранти су гнев исказали на празном полицијском аутомобилу, који је демолиран каменицама. На другим мјестима полицију су оптуживали да су репресори.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ја

12.07.2021 08:24

Првенство у фудбалу, 70 000 људи, протести, пар хиљада људи, и онда нама пуне главе, делта гама бета сој, пандемија ово оно,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

12.07.2021 09:34

Једина поштена ствар на Куби је што су сви подједнако сиромашни. Када дођу промјене , имат ће екстремно богате а већина ће и даље бити сиротиња, још већа него што је била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

12.07.2021 10:30

Е сад ће да им дођу као “спасиоци” американци и енглези па ће да им утјерају демократију као код нас па ће да живе као и ми…да су паметни гладовали би али не допустити окупатору улазак…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све сами

12.07.2021 17:18

Еxперти овде, у све се разумијете.

Name

РОДЈЕНИ БАЊАЛУЧАНИН..

13.07.2021 03:01

РЕ.. СЛОБОДА.. ГРЕШИШ, У ПОМОЧ ЧЕ ИМ ДОЧИ СССР, ТО ЈЕСТ САДАШЊЕ РУСИЈА ЈЕР СУ ЈЕДИНА КОМУНИСТИЧА ДРЖАВА У СРЕДЊОЈ АМЕРИЧКИ И ВЕЛИКИ САВЕЗНИК РУСИЈЕ ДА СУ ИМ ДО ЗВОЛИЛИ ДА ИМАЈУ ПОЛИГОНЕ ЗА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ ЗА ДИКТÁТОРА ФИДЕЛ КАСТРА, А САДА СУ ПОСТАЛИ НАЈСИРОМАШНИЈА ДРЖАВА КАО И МИ ГДЕ НЕМÁ СРЕДЊЕ КЛАСЕ, САМО БОГАТИ И СИРОТИЊА, НАЖАЛОСТ....