Гдје су и шта раде бивши начелници и градоначелници?

Прије седам мјесеци Игор Радојичић је био градоначелник Бањалуке, а данас је на бироу. Иста судбина је, након изборног пораза, задесила и дугогодишње начелнике Братунца и Калиновика, а у шкрипцу се нашао Златко Хујић из Босанског Петровца, политичар који је срушио многе стереотипе.

Босна и Херцеговина 11.07.2021 | 21:33
Гдје су и шта раде бивши начелници и градоначелници?

Како су се некад моћни локални лидери снашли у ситуацији са којом већ годинама кубури већина њихових бирача у улози незапосленог човјека? Да ли се послодавци отимају за њих? Шта планирају, чему се надају и чиме се занимају сада, кад слободног времена имају на претек?

Ако је судити по објавама на његовом Фејсбук профилу, Игор Радојичић (55) ужива у доколици. Обилази фестивале, путује регионом, дружи се с породицом, а онако рекреативно бави се и пољопривредом.

Узгој поврћа и уређење воћњака на породичном имању у Шушњарима код Бањалуке бившем градоначелнику највећег града у Српској је, изгледа, омиљена забава.

Како нам је незванично потврђено из више извора, Радојичић је на бироу, и то још од децембра, када је предао дужност Драшку Станивуковићу.

Од тада траје и његово упорно ћутање. Радојичић се није оглашавао у медијима ни у изборној ноћи 15. новембра, а ни након примопредаје дужности, нити након напада нове градске власти на његов лик и дјело.

Посљедњу изјаву новинарима дао је на дан избора, кроз прозор свог стана у центру Бањалуке. Цијела његова породица је гласала у изолацији, јер је Радојичићу, три дана уочи избора, потврђено да је позитиван на корона вирус.

Да ли ће бивши градоначелник наставити политичку, или ће се вратити академској каријери? Или ће, након искуства у вођењу града од 200.000 становника, отићи у менаџере? Све опције су, за сада, отворене.

Подсјећамо, Радојичић је магистар електротехнике. Због политике је 2003. године напустио посао на Електротехничком факултету у Бањалуци и тек започете докторске студије.

Сређивањем породичног имања ових дана је забављен још један инжењер и бивши начелник – Недељко Млађеновић (62) из Братунца.

Млађеновић је један од најдуговјечнијих начелника општина у РС и БиХ. Братунцем је владао од 2001. године, скоро пуне двије деценије: прво као кадар СДС, а од 2018. као пулен СНСД. Трансфер му, очигледно, није помогао да се домогне још једног, шестог по реду начелничког мандата.

Прије него што се дохватио градоначелничке фотеље, Млађеновић је радио у Средњошколском центру у Братунцу; као инжењер машинства ђацима је предавао стручне предмете. Али, то је било давно.

– Наравно да сада не могу да се вратим на то радно мјесто, дошле су млађе колеге – каже Млађеновић за Српскаинфо.

Признаје да нема неких нарочитих понуда, ни за политички ангажман ни за посао у струци, али није превише забринут због тога.

– Радиће се нешто – каже лаконски Млађеновић.

Неки његови суграђани у шали коментаришу да је Неђо, како га зову, толико дуго био начелник да вјероватно, све и да хоће, сада не би знао радити ништа друго. 

И Милева Комленовић (54), бивша начелница Калиновика је била на бироу, али само 15 дана.

– Након што ме СНСД није кандидовао за нови мандат, ја сам фактички остала без посла, али то ми је била прилика да мало предахнем. За 12 година мандата само сам 12 дана била на годишњем одмору – прича Милева Комленовић за Српскаинфо.

Објеручке је, каже, прихватила посао референткиње, у одјељењу Инвестиционо-развојне банке РС у Источном Сарајеву.

– Мало је незгодно возити се сваки дан 120 километара до посла и натраг кући, поготово што ја немам искуства у вожњи, иако сам одавно положила возачки. Али, до зиме ћу смислити неко рјешење. Важно је само да се ради, да нисам без посла – скромна је Комленовићева.

Златко Хујић, бивши начелник општине Босански Петровац, сам се побринуо да не остане без посла. Искусни менаџер се, након пораза на локалним изборима, посветио угоститељству.

Заједно са супругом Нермином, која је главна шефица, води породични кафе ресторан. За кратко вријеме њихов локал је, због за Крајину нетипичног ентеријера и музике, те због, за Крајину типичне, добре хране, постао хит у Петровцу и околини.

– Немојте ме питати ништа о политици, ја сам обични мали угоститељ – каже у шали Хујић.

У истом стилу додаје да му је данас много лакше него док је био први човјек општине: сад мора да слуша само у супругу и да угађа својим гостима, а док је био начелник морао је да слуша све грађане Петровца.

Овај локални политичар готово филмске биографије дипломирао је на Економском факултету у Београду, гдје је добио и први посао. Потом се вратио у завичај и започео директорску каријеру, прво у Бањалуци, па у Петровцу.

Био је један од најперспективнијих младих директора у БиХ, када је из чистог ћеифа баталио каријеру и отишао у возаче камиона. Крстарећи европским друмовима срео се са својим школским другом Филипом Цептером, који му је понудио директорско мјесто у својој компанији. Златко је прихватио и догурао до предсједника управе.

А онда је оставио Милано и Цирих и вратио се у Петровац. Прво је био директор „Боснапласта“, а потом се дао у политику. Као независни кандидат, прихватљив и за Србе и за Бошњаке, 2016. је побиједио на локалним изборима.

Али је прошле године изгубио. И то убједљиво. Сваког чуда за три дана, рекли би Крајишници.

У ресторану породице Хујић све подсјећа на филмске класике и на европске престолнице, из којих, уосталом, потичу и бројни сувенири који красе овај простор.

Што се хране тиче, ту нема експериментисања. Главну ријеч води добри стари роштиљ, а главна роштиљ мајсторица је газдарица Нермина.

– И ја умијем да испечем ћевапе, понекад то и радим, али моја супруга је много боља у томе – каже бивши начелник Босанског Петровца.

И бивши први човјек Гацка, Милан Радмиловић (65), апсолутни рекордер РС по дужини начелничког стажа, понекад сврати у кафану, али само као гост.

Овај кадар СДС, а по струци економиста, владао је у Гацку округло 20 година, све до прошлог новембра, када је, први пут од 2000. године, изгубио на изборима.

Пошто има више од 40 година радног стажа, Радмиловић је од недавно у пензији. Интересантно је да је цијели радни вијек провео у Општини Гацко, прво као чиновник, а потом као функционер.

– Живим, онако, пензионерски. Помало се бавим пољопривредом, понекад одем на пиће с пријатељима. Још сам активан у СДС-у, али се више не намјеравам кандидовати за начелника – каже Радмиловић за Српскаинфо.

Неки његови суграђани кажу да је Радмиловић одавно “вјежбао” пензионерски живот, јер је посљедњих година начелничког мандата ријетко долазио на посао.

Возни парк са олдтајмерима

Бивши начелник Босанског Петровца, Златко Хујић, има импресиван возни парк, на којем би му, вјероватно, позавидјели и градоначелници многих европских метропола. Он своје аутомобиле, махом олдтајмере, не чува у гаражи, него у ресторану – на полици изнад шанка.

Не ради се о правим аутомобилима, него о оригиналним макетама, које нису баш јефтине, али нису ни изблиза скупе као прави „велики“ аутомобили.

– Волим аутомобиле, вожња је моја страст. Неколико година сам радио као возач камиона крстарећи Европом, од Москве до Лисабона, и то је био, професионално гледано, можда најљепши период у мом животу – каже Хујић.

Трансплантација срца

Бивши градоначелник Мостара, Љубо Бешлић, који је на челу града на Неретви био пуних 17 година, након избора је нестао са сцене.

Почетком године Бешлићу је пресађено срце и од тада се опоравља од тешке операције.

У јавности се појавио само једном, у марту, када је у Загребу посјетио гроб свог великог пријатеља, преминулог градоначелника Загреба Милана Бандића.

Бијели хљеб

Већина бивших начелника је, након што су предали дужност својим насљедницима, примала такозвани бијели хљеб. Управо овог мјесеца су остали без прихода, јер је прошло пола године од примопредаје дужности. По закону, функционери имају право да шест мјесеци након престанка функције примају накнаду у висини своје посљедње исплаћене плате.

Како је порталу Српскаинфо потврђено у Градској управи Бањалука, Игор Радојичић није користио ову повластицу. Тако се одрекао могућности да из буџета узме више од 30.000 КМ. Посљедња плата, коју је Радојичић, сходно закону, примио као градоначелник износила је око 5.100 КМ.

Његов насљедник на функцији, Драшко Станивуковић, прима око 4.700 КМ, али Станивуковићу је позиција градоначелника прво радно мјесто, док Радојичић има 30 година стажа, за шта му је сљедовало и увећање плате.

(Српскаинфо)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

лукавица

11.07.2021 19:56

Што неће путовати регионом ,радојичић, ваљда је скупио пара да то може.Узео је он добру цифру.Некад ће се и сазнати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.07.2021 21:33

Када је мицо половина оставио 50 милиона дјеци. Колико тек радојциц има народног новца.

Name

Миле и кумови

12.07.2021 03:05

Битно је да не помиње нас лик и дјело по бл и одмах је добар

Name

РЕ ЛУКАВИЦА

12.07.2021 04:31

НЕ ЛУПЕТАЈТЕ СТАЛНО. У ОВОЈ УСРАНОЈ ЗЕМЉИ СРАМОТА ЈЕ ДА ГРАДОНАЦЕЛНИК НАКОН ФУНКЦЈЈЕ УЗГАЈА ПОВРЦЕ. НИ У ЈЕДНОЈ НОРМАЛНОЈ ЗЕМЉИ ТО НИЈЕ СРАМОТА. САМО НА ОВОМ ЛУДАЦКОМ БАЛКАНУ.

Name

Лаз

12.07.2021 04:50

За друге начелнике не знам, али Радојичића нек буде срамота његове улоге у СНСД и функција које је обављао.

Name

Ре

12.07.2021 10:24

Ето ста треба да ради магистар електротехнике. Да окопава басту! Црна земљо отвори се. Па није цудо сто си изгубио од сколарца.

Name

Алукард

11.07.2021 19:57

Кога је брига шта раде? Папци били, папци остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

11.07.2021 20:10

Игоре велики поздрав са Пала. Ти си свијетао примјер у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Клик

11.07.2021 23:02

Твој Игор је пун ко брод. Све је добио политиком.

Name

Мици

12.07.2021 05:32

Ако ти је он примјер ичега узми штрик па се вјешај Нечовјек и криминалац без свог ја А озбиљне је паре узео с грађевинском мафијом

Name

Зоран

11.07.2021 20:20

Ако је Мићо Мићић као градоначелник Бијељине имао толике милионе онда Радојићић,Гаврановић и Драгољуб Давидовић имају милијарде ковнертибилних марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили моји

12.07.2021 00:04

Мићо оставио дјеци 56 милиона марака јбг. Зарадио цовјек шта ћеш нису га џабе звали Мићо трецина.

Name

Аууу

12.07.2021 00:05

А онај бивши дир. РиТе оставио 8,5 милиона марака дјеци. Мој глупи народе.

Name

Странац

12.07.2021 04:39

Баја има милијарде,они су његови тапкароши и имају довољно за кифле без обзира што су водили Бања Луку. Мићо ⅓ је радио за себе,то је огромна разлика.

Name

X

12.07.2021 05:46

Тако је

Name

Бања Лука

11.07.2021 21:09

Ма сви зиве нако, пензионерски..јој лопови лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухлебаши

12.07.2021 03:06

По овим општинским селендрама већина начелника фурају 5 и више хиљада км плату.Боже ти сачувај НАКАРАДЕ. Недавно ухапшени председник Скупштине Палилула највеће градске општине Града Београд има око 1600 км(стохиљада дин).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запни мало магистре!

12.07.2021 05:24

И ја сам инжењер, волим да радим у башти али моје радно одијело и чизме су и прљаве и подеране за разлику од овог позера Радојичића који је невиђени фолирант! Треба неко да га жали а имао плату 5.000 КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

12.07.2021 05:48

Иде за асистента на факултет, бице скоро његов конкурс Млад и перспективан , асистент са 55 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.07.2021 05:49

Зградољуб Давидовиц???? Његов капитал ?! Гаврановиц па до ситнијих рибицаа?! Дамо потијекло али пред мефјународним правосудјем Европским а не партијскитајкунским

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

12.07.2021 06:38

Зар је вриједно писат о тим кабадсхијама. Они и јесу за радове у пољопривреди . Нека се супци врате свом занимању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камо среце

12.07.2021 07:15

Да су сво вријеме само то и радили не би запали у овакво стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

12.07.2021 07:28

Шта ћеш,нема се.Мора се мало забити мотика,на бироу сам...ццц Душа ме заболи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

12.07.2021 15:44

Напљацкали су они са сефом да нетреба ниста да раде

ОДГОВОРИТЕ