Тропске врућине: Букте пожари у Калифорнији, Невади

Пожари који бјесне у сјеверној Калифорнији подстакли су власти Неваде да евакуишу људе настањене у пограничном подручју, из којег је био видљив пламен на врховима оближњих планина.

Свијет 10.07.2021 | 21:11
Тропске врућине: Букте пожари у Калифорнији, Невади

Пожарни талас који је настао спајањем двије ватре из различитих праваца усмјерен је сада ка подручју сјевероисточно од шумовите регије Сијера Невада и не губи на интензитету, пренио је ГА.

У овом дијелу Америке се током цијелог викенда очекују високе температуре, док цијели регион покрива појас високог ваздушног притиска.

У Националном парку Долина смрти у Калифорнији јуче је забиљежена температура од невјероватна 54,4 степена Целзијуса, а познато је да је навиша икада потврђена температура ваздуха на Земљи износила 56,6 степени Целзијуса и измјерена је 1913. године у пустињској области Ферненс крик.

У Калифорнији су издате наредбе за евакуацију или упозорења за стотине насељених мјеста и неколико кампова, као и наредба о затварању више од 518 квадратних километара Националног парка Плумас.

Врућ ваздух формирао је гигантски, задимљени облак пирокумулуса који се диже више стотина метара у вис и ствара сопствене муње, потврдила је синоћ представница локалних власти Лиза Кок.

Скоро хиљаду ватрогасаца добило је помоћ из ваздуха, али очекује се да ће пламен наставити да се шири због врућине и ниске влажности.

– Ваздух је био толико сув да дио воде коју избацују авиони канадери испари и прије него што стигне до земље – рекла је Лиза Кок.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

? ? ?

10.07.2021 19:33

Само жежи!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб ин

10.07.2021 19:43

По заслузи. Ниста није случајно. А Енглеска нека се потопи. Свијет це бити много боље мјесцто за зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Срб ин

11.07.2021 05:35

Енглеска ће бити потопљена само морамо бити стрпљиви. Амин Бозе....