Поскупљењима горива у Српској не назире се крај

Цијене горива на бензинским пумпама у Српској у протеклих неколико дана више су за још шест фенинга по литру, казао је за "Независне" Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

Босна и Херцеговина 10.07.2021 | 12:37
Поскупљењима горива у Српској не назире се крај

На једној бензинској пумпи у Бањалуци истичу да је прије неколико дана бензин коштао 2,09 КМ, а садашња цијена му је 2,15 КМ по литру.

"Дошло је и до повећања цијена дизела, који сада кошта 2,13 КМ", кажу на једној од бањалучких пумпи.

Возачи су огорчени што цијене горива стално скачу ове године и кажу да се тим поскупљењима не назире крај.

"Период од маја ове године је поприлично нестабилан и берзанске котације се константно крећу према горе, што су највиши забиљежени индекси уназад двије године. Тренутно се нафта брент креће око 600 долара по тони или 77 долара по барелу", казао је Тришић. 

Како је рекао, тренутне цијене бензина и дизела се крећу од 2,04 до 2,13 КМ, а премијалних горива и до 2,27 КМ по литру.

"Цијене у земљама региона такође су у порасту, тако се у Црној Гори литар горива креће од 1,20 до 1,37 евра, што је рекордна вриједност из 2012. и 2018. године. Напомињем да смо и даље најјефтинији, тако да многи возачи прелазе границу ради куповине горива на свим бензинским пумпама у Републици Српској. То је индикатор да купци траже повољнију робу, али и квалитет", казао је Тришић. 

Што се тиче прогноза за наредни период, Тришић истиче да се може очекивати стагнација или евентуално благи пораст цијена до три фенинга. 

"Љетна сезона је у току, потражња је повећана, тако да ћемо видјети на који начин ће глобалне нафтне компаније користити ову ситуацију. Моја процјена је да максимални индекс берзе не би требало да пређе 80 $ до септембра ове године, кад очекујем нагли пад", закључио је Тришић. 

Како је истакао, од почетка ове године гориво је скупље за 30 фенинга те каже да су просјечне цијене и дизела и бензина биле од 1,79 до 1,83 КМ.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, истиче да више цијене горива на пумпама представљају огроман проблем, како за грађане, тако и за превознике. 

"Сваке седмице имамо поскупљење на нашим бензинским пумпама, а ако узмемо у обзир да се задњих 10 година није повећала цијена превоза, онда је сувишно говорити шта преставља свако поскупљење превозницима", казао је Грбић.

Он сматра да садашње цијене на пумпама нису оправдане. 

"Нама је свако поскупљење горива омча око врата и још више стежемо каиш", казао је Грбић. 

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача "Дон" Приједор, раније је рекла за "Независне " да су потрошачи ти који ће осјетити свако повећање цијена на тржишту.

"Иако је аутомобил постао пријека потреба, због оваквог раста цијена имамо људе којима је он постао луксуз", казала је Марићева. 

Подсјећамо да је Влада Републике Српске у априлу донијела Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата.

Овом уредбом се трговцима на велико нафтним дериватима прописује максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док се трговцима на мало прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата. 

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јоннy

10.07.2021 10:52

Не знам где је то рекорд кад је у Србији сад цена 1.4 евра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауфер

10.07.2021 12:36

Прије пар година дизел је био рекордних 2.60 КМ по литру и тада је цијена барела била око 150 долара. Сада је барел 77 долара, значи дупло мање, а цијена литра 2.10. Ко кога овде .ебе?

Name

Предатор

10.07.2021 11:20

Раст цена горива и остали' потрепстина прати раст плата, пензија итд. Ето мало да се насалимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

10.07.2021 11:44

У читавом окружењу гориво скаче а не само у Р Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

10.07.2021 11:49

Па кад је био барел око 150 долара гориво код нас је било око 2.50 КМ по литри. Која је то багра и олош,те акцизе те пдв,све преко леђа обичног човјека..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

10.07.2021 22:13

Већина нека иде негдје пјешке или бициклом и биће све супер.?

ОДГОВОРИТЕ