Цијене материјала у БиХ порасле и до 80 посто

Грађевински материјал у свијету, па и у БиХ, у протеклом периоду драстично је поскупио. Нека поскупљења су мања, али има и производа за које је цијена порасла и до 80 посто.

Босна и Херцеговина 09.07.2021 | 22:12
Цијене материјала у БиХ порасле и до 80 посто

“Цијене жељеза и производа из ове групе, напримјер, више су за 60-80 посто у овом тренутку, што је заиста драстичан скок, а поскупјели су и други грађевински материјали, као што су изолациони материјали, жичане арматуре и слично”, казала је Ениса Кадић, водитељица Центра за анализу и информатику при Привредној комори Федерације БиХ.

Да је све поскупјело потврдио је за Клиx.ба и Едхем Шабић из сарајевске фирме Цапарол, која је добављач грађевинског материјала. Шабић каже и како је код њих највише поскупио стиропор – за више од 50 посто, и то у року од два до три мјесеца.

“Боје и лакови код нас су поскупјели за око пет посто, али су епоксидне смоле поскупјеле за око 50 посто. Упркос овим поскупљењима, ми нисмо забиљежили пад продаје, јер је доста вакуума направљено раније, у прошлој години због короне, а и зима је иза нас, тако да фирме сада надокнађују оно што су пропустиле.

Још један проблем с којим се суочавамо је несташица материјала, тако да смо сви ми који купујемо сировине сретни да их уопште можемо купити, па и не питамо много за цијену. До несташице је дошло због свјетске глобалне кризе која је сплет више неповољних околности, па и због прошлогодишње хладне зиме у Тексасу, када су америчке рафинерије биле обуставиле производњу”, казао је Шабић.

Као неке од разлога за поскупљење и несташицу материјала Шабић је навео и свјетску кризу с бродарима, а сложни су и он и Кадић да је можда и највећи разлог, осим пандемије, “рат” који се води између Кине и Америке, а који се рефлектује на индустрију цијелог свијета.

“У први мах наши грађевинари су се, захваљујући неким залихама које су имали или код себе или код својих добављача, добро носили с овим поскупљењима, али у наредном периоду ће сигурно осјетити посљедице, док се ситуација не промијени. У наредном периоду ће сигурно и цијене радова морати ићи према горе, а неизвјесно је и шта нас чека до краја године. Све зависи од дешавања и кретања на свјетском тржишту”, истакла је Кадић.

Из фирме Ганија, која се бави продајом грађевинског материјала, потврдили су нам како су и код њих цијене расле у протеклих мјесец или два те како биљеже пад продаје материјала.

“Чекају сви да се цијене врате на старо. Дешавало се ово и раније, али је кратко трајало. Сада је све неизвјесно, тако да немамо никакву представу о томе до када ће ови поремећаји на тржишту трајати”, казали су из фирме Ганија.

Јасмин Бучо из компаније Еуро-Асфалт каже како је цијена грађевинског челика повећана за чак 70 посто.

“Цијене пластичних материјала (цијеви и слично) порасле су између 30 и 40 посто, а експлозив за минирање скупљи је за 30 посто. Ланчано, цијена производње већа је за 30 посто. С обзиром на то да материјал у комплетној цијени учествује са око 60 посто, можемо рећи да је цијена финалног производа у просјеку већа за 15-20 посто, овисно о томе говоримо ли о објектима високоградње или нискоградње”, казао је Бучо.

Промјене цијена су, како су нам казали из једне грађевинске фирме из Лакташа, саставни дио пословања, али они, како кажу, улажу озбиљне напоре да пројекте изводе рационално и ефикасно.

“Кад су флуктуације цијена веће и у дужем временском периоду, теже је позитивно пословати. Напомињемо да се у случају поскупљења ради о потреби да и други привредни субјекти послују позитивно, јер смо зависни једни од других. Ово нас доводи до потребе системског реаговања у неком тренутку ради заштите укупне привреде”, поручили су из ове фирме.

(Клиx) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брдар

09.07.2021 20:26

Цим зељезо поскупи бит це рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце ли и плате

10.07.2021 11:45

порасти за 80% , па да сиротиња мозе мастати о властитом пристојном стану. А не да зиви по становима велицине гардеробера просјецног политицара, његове дјецице или љубавнице. И да ринтаци цијели мјесец за 400 Еура. Па кцеркица неког политицара 1 до 2 просјецне плате потроси на 1 малу торбицу и мисли да има стила? А пензионери се убијају, јер је смрт боље рјесење од зивота који требате зивјети са пензијом од 400КМ. И онда неко има храбрости да прица да несто ради у овој земљи ради народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја паја

10.07.2021 11:48

Јесу завукли свима по свету ради вируса, кинез це да наплати висеструко, дзаба се трзате.То је и била њихова намера да унисте привреду земљама да не могу врацати кредите банкстерима а камате расту.

ОДГОВОРИТЕ